13.10.12

-Νέα σενάρια για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών - Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών


Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οδηγούν σε νέα σενάρια τη φορολογική αντιμετώπιση των ελευθέρων επαγγελματιών, αφού το αρχικό σενάριο για επιβολή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 35% δείχνει να υποχωρεί δίνοντας τη θέση του στη θεσμοθέτηση φορολογικής κλίμακας με δύο ή τρεις συντελεστές. Την ίδια ώρα όλοι οι φορολογούμενοι θα νιώσουν την επιβάρυνση που θα προκύψει και μάλιστα από εφέτος εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2012.
Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος απασχόλησε για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και εκπροσώπους των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το νέο σενάριο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών τέθηκε στο τραπέζι ύστερα από τη σθεναρή άρνηση, πρωτίστως της ΔημΑρ και δευτερευόντως του ΠαΣοΚ να δεχθεί τον ενιαίο συντελεστή 35%. Ετσι αντ' αυτού προτάθηκε η θεσμοθέτηση ειδικής κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με την οποία:
- Καταργείται το αφορολόγητο όριο.
- Το πρώτο κλιμάκιο θα φορολογείται με συντελεστή 20% και το δεύτερο με 35%.
- Εαν υπάρξει τελικά και τρίτο κλιμάκιο, τότε το ενδιάμεσο θα φορολογείται με συντελεστή 25%.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΠΟΥ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι, αλλά διαθέτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ανεξαρτήτως εάν εργάζονται σε έναν ή περισσότερους εργοδότες. Η κατηγορία αυτή θα συνεχίσει να φορολογείται με βάση τη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την τροποποίησή της. Ειδικά πάντως για την κλίμακα αυτή φαίνεται να εγκαταλείπεται η σκέψη για μείωση του ανώτατου συντελεστή 45% στο 35%, ενώ εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για παιδιά.
Για τις επιχειρήσεις η πρόταση αφορά στην καθιέρωση ενιαίου φόρου 35% ή 38% με ισόποσο επιμερισμό σε κέρδη και μερίσματα.

Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Στην αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για επιπλέον φορολογικά έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2013. Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση καταργούνται από εφέτος όλες οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος, μεταξύ των οποίων τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, δαπάνες περίθαλψης και ιατρικές εξετάσεις, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής. Αν και ακόμα δεν έχει αποφασισθεί, εξετάζεται να διατηρηθούν οι εκπτώσεις για συγκεκριμένο είδος δαπανών όπως στους τομείς της υγείας και της ασφάλισης.
Ολα θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέσα στον Δεκέμβριο. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και όπως αναφέρει παράγοντας που συμμετέχει στις συσκέψεις, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και όλα αλλάζουν καθημερινά με βάση τις προτάσεις των κομμάτων. Ενδεικτικό είναι η αλλεπάλληλη κατάργηση και επαναφορά επιδομάτων σε συνδυασμό με τη φορολόγησή τους, ενώ διαφοροποιήσεις σε κάθε σύσκεψη προκύπτουν σχετικά με το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:
1. Κατάργηση των εκπτώσεων χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα των εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
2. Κατάργηση μειώσεων φόρου για εργαζομένους σε παραμεθόριες περιοχές και ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης για κατοίκους μικρών νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
3. Φορολόγηση των επιδομάτων και των συντάξεων που καταβάλλονται σε πολύτεκνες μητέρες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους.
4. Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.
5. Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.
6. Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες με τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι offshores.
7. Θέσπιση γενικής διάταξης για τη φοροαποφυγή, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές που γίνονται αποκλειστικά με σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.
8. Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σημειώνεται ότι η πλήρης κατάργηση του Κώδικα δεν είναι ακόμη δυνατή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις εφορίες. Θα προωθηθούν ωστόσο κάποιες διατάξεις που θα εκσυγχρονίζουν πολλές απόλυτα περιττές σήμερα διαδικασίες.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1815643&nt=103

No comments: