13.10.12

Barclays: Προθεσμία 6 μηνών θα δώσει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση με αντάλλαγμα επίπονες αποφάσεις

Προθεσμία  6 μήνων βλέπει η Barclays να δίδεται στην Ελλάδα από την Τρόικα, σαν μία ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανακάμψει η οικονομία.
Στην 79σέλιδη έκθεση της με τίτλο The coming fiscal challenge (η επικείμενη δημοσιονομική πρόκληση), η Barclays πιστεύει ότι οι πρόσφατες ενδείξεις των μελών της Τρόικας οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί η συναίνεση για μία δεύτερη ευκαιρία στην Ελλάδα σχετικά με τη 2ετή επέκταση του προγράμματος. Ωστόσο, αυτό θα εξακολουθεί να απαιτεί πολύ σκληρές αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από τις αρχές του καλοκαιριού, τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει εξαιρετικές αποδόσεις, με την τιμή του δεκαετούς να υπερδιπλασιάζεται, ήτοι από τα 14 cents στα περίπου 30 cents. Αυτές οι κινήσεις αποδίδονται κυρίως ως αντίδραση στις μεγάλες πιέσεις που έχουν προκληθεί λόγω του PSI. Παράλληλα, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν πιο φιλικό για την αγορά, ενώ τα σήματα που δίνει η Τρόικα στους επενδυτές σχετικά με την επόμενη δόση δεν είναι αρνητικά.
Τα παραπάνω, μαζί με τις θεσμικές αλλαγές που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προωθούν μέσω μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωζώνης, αυξάνει την πιθανότητα της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη Barclays, αν και έχει διαπιστωθεί κάποιας μορφής συναίνεση στην Τρόικα, αυτό εξακολουθεί να απαιτεί κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τις προσεχείς εβδομάδες. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο βασικά σημεία που η τρόικα πρέπει να αντιμετωπίσει, αν τελικά αποφασίσει να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει εντός της ευρωζώνης:
1) να καλύψει το κενό χρηματοδότησης είτε στο υπάρχον είτε σε κάποιο επιμηκημένο πρόγραμμα
2) να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτά είναι λίγο πολύ τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε το ΔΝΤ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Ποιες οι πιθανές αποφάσεις σ' αυτά τα δύο ζητήματα:

Χρηματοδότηση

Η διάρκεια του ελληνικού προγράμματος έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2014,όταν και θεωρητικά, αναμένεται να επιστρέψει η χώρα στις αγορές. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει το κενό του ελλείμματος με μία νέα δέσμη μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ.
Εάν υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται με επιτυχία τα νέα μέτρα, τότε το χρηματοδοτικό κενό για τη 2ετή παράταση, το οποίο κυμαίνεται περί τα 15-20 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί με τους ακόλουθους τρόπους:
1) οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες (μικρή πιθανότητα)
2) η ΕΚΤ να επεκτείνει τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που κατέχει (αποκλείεται από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, M. Draghi)
3) η ΕΚΤ να καλύψει το κενό με εγγυήσεις από τους μηχανισμούς EFSF/ΕSΜ (πιθανή)
4) οι μηχανισμοί EFSF / ΕSΜ να επεκτείνουν τις λήξεις των ελληνικών ομόλογα της ΕΚΤ για λογαριασμό της ΕΚΤ (πιθανή).
Με άλλα λόγια, ο EFSF/ΕSΜ να πληρώσει για να δοθεί λύση με την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων

Βιωσιμότητα του Χρέους

Ακόμη και αν η τρόικα βρει μια λύση για το πώς θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης, εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η εκτεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία πιθανόν να καταστήσει αδύνατο το στόχο του 120% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι για να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος να καταστεί βιώσιμο.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές μέσω του PSI, και δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα έχουν πολύ καλύτερη προστασία από το διεθνές δίκαιο, τα ομόλογα της ΕΚΤ και τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιθανόν να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης ούτως ή άλλως, το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το στάδιο η όρεξη των ευρωπαίων να προσφέρουν ένα ολοκληρωτικό κούρεμα στα δάνεια τους προς την Ελλάδα είναι ένα πολύ ευαίσθητο και δύσκολο θέμα. Αν οι ψηφοφόροι είναι απρόθυμοι να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις τους να βάλουν περισσότερα χρήματα στο τραπέζι, επιτρέποντας ένα ολοκληρωτικό κούρεμα των ελληνικών δανείων τους, τότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να καλυφθεί το κενό της χώρας.

Συμπέρασμα

Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες ενδείξεις των μελών της τρόικας για την επίτευξη συναίνεσης προσφέροντας επέκταση του προγράμματος έχει νόημα για δύο λόγους. Πρώτον, ενώ το νέο πρόγραμμα OMT της ΕΚΤ έχει μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης στην Ευρώπη, σε κάποιο βαθμό, το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί. Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να βγεί από την ευρωζώνη στο εγγύς μέλλον δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι μετάδοσης.
Δεύτερον, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα των δεύτερων ελληνικών ήταν λίγο πολύ φιλικό προς την αγορά, οι ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να αποφασίσουν τώρα να ενισχύσουν την Ελλάδα, δίνοντας στη νέα ελληνική κυβέρνηση μια ευκαιρία για να δούμε αν μπορεί να προσφέρει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Ως εκ τούτου, το βασικό μας σενάριο είναι ότι η τρόικα θα προσπαθήσει να αγοράσει άλλους έξι μήνες για την Ελλάδα, παρά τις δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν.

bankingnews

No comments: