13.10.12

Reuters: To Νοέμβριο το ισπανικό αίτημα βοήθειας

Η Ισπανία ενδέχεται να καταθέσει επίσημο αίτημα βοήθειας τον επόμενο μήνα και να αντιμετωπισθεί μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας και τη διάσωση της Κύπρου, τονίζουν στο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

"Προχωράμε, το ετοιμάζουμε, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν το Νοέμβριο", δήλωσε η πηγή του πρακτορείου, που εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ισπανία.

Ερωτηθείς από το Reuters εάν αυτό σημαίνει ότι αναμένεται αίτημα βοήθειας το Νοέμβριο, σημείωσε: "Είμαι σίγουρος ότι τότε θα κατατεθεί, το Νοέμβριο".
Δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης συμφώνησε με την εκτίμηση για το Νοέμβριο. "Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα έβαζα τα λεφτά μου στο Νοέμβριο και όχι στον Οκτώβριο. Τότε θα μπορούμε να πάμε σε λύση - πακέτο, Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία, όχι τη Σλοβενία", δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί αλλά και άλλες κυβερνήσεις δεν θέλουν να απευθυνθούν πολλές φορές στα εθνικά τους κοινοβούλια και να έλθουν αντιμέτωποι με επίπονες ερωτήσεις.

Έτερο στέλεχος της ευρωζώνης, που έχει συζητήσει το ζήτημα με Γερμανούς βουλευτές, τονίζει ότι δεν θα πείθονταν να ψηφίζουν υπέρ μιας διάσωσης, "εκτός εάν ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου". Τόνισε επίσης ότι η Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε θεωρούν ότι έχουν "μια τελευταία ευκαιρία" στο κοινοβούλιο για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις άλλος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι το αίτημα από τη Μαδρίτη είναι πιθανότατα αναπόφευκτο. "Περιμένω να το ζητήσουν. Δεν είναι θέμα των πολιτικών που ασκεί η Μαδρίτη αλλά της δυναμικής των αγορών. Τώρα που έχουμε το μηχανισμό πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε", συμπληρώνει.

Ακόμα και έτσι, όμως, στο παρασκήνιο οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ο επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ότι αν η Ισπανία ζητήσει βοήθεια αυτό θα μπορούσε πιθανότατα να αφορά σε μια «προληπτική» γραμμή χρηματοδότησης, χρήματα από την οποία θα μπορούσαν να δοθούν για την άντληση ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.

Από την πλευρά του, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Benoit Coeure δήλωσε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ισπανικά ομόλογα ακόμα και αν ο ESM δεν έχει δώσει ούτε σεντ στην Ισπανία. Το μόνο που θα έχει να κάνει η χώρα είναι να υπογράψει το Μνημόνιο Κατανόησης και να συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την πορεία του προγράμματος, συμπλήρωσε.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/732039/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: