13.10.12

Ντράγκι: Από το 2014 η εποπτεία τραπεζών από ΕΚΤ

O μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ αναμένεται να καταστεί λειτουργικός το 2014, ακόμη και εάν η απόφαση σύστασης ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2013, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

"Είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιηθεί η σχετική νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου του 2013, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εποπτεία θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου, από λειτουργική άποψη", υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης στο περιθώριο των συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

"Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εξασφαλίσει αυτό το θεσμικό βήμα από την 1/1/2013 για να προετοιμαστούμε να τρέξουμε την εποπτεία και να την καταστήσουμε λειτουργική, αλλά αυτό αναμένεται να πάρει ακόμη ένα χρόνο. Εκτιμούμε ότι έως τον Ιανουάριο του 2014 το νέο πλαίσιο θα είναι λειτουργικό", τόνισε.

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα μπορεί να αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών, ο μόνιμος μηχανισμός διασώσεων ESM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες, κυρίως από γερμανικής πλευράς, για το πόσο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία της εποπτείας και για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να εποπτεύει όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης ή απλώς τις συστημικές. 
 
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/732024/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: