13.10.12

Κατάργηση ωριμάνσεων, τριετιών, αποζημιώσεων στο Νέο Μνημόνιο


Την κατάργηση των τριετιών και των ωριμάνσεων από τον κατώτατο μισθό, τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης αλλά και των χρόνων προειδοποίησης, την αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και άμεση εφαρμογή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τον πρώτο κιόλας χρόνο (2013) κατά δύο χρόνια, χωρίς περίοδο προσαρμογής και βηματισμό εφαρμογής, προβλέπει το σχέδιο Μνημονίου που παρουσιάζει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σχέδιο που έχει ετοιμάσει η Τρόικα, και που προφανώς αποτέλεσε τη βάση για τη σημερινή πολύωρη συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των δανειστών και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προβλέπει όλες τις σκληρές αλλαγές στα ασφαλιστικά όπως περιγράφονταν στο περιβόητο e-mail για τα εργασιακά που είχε δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες εβδομάδες, και που σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, δεν αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Φαίνεται βέβαια, εκ των πραγμάτων, ότι όχι μόνο αποτελούσε πεδίο συζήτησης, αλλά και ότι τα συγκεκριμένα θέματα τίθενται ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρεται ότι στο νέο σχέδιο Μνημονίου που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται όλες οι σκληρές παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά. Ειδικά για το ασφαλιστικό, προβλέπει την ακαριαία αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, από το 2013. Επίσης, προβλέπει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και την περικοπή των επιδομάτων.

Το τελικό κείμενο, όπως όλα δείχνουν θα καθοριστεί στην αυριανή συνάντηση, ενώ το τελικό ΟΚ θα πρέπει να δοθεί από την τρόικα εσωτερικού, ήτοι την τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1639584

Αλλάζουν όλα στα εργασιακά όπως δείχνει το έγγραφο των 25 σελίδων που φαίνεται να έστειλε με e-mail η τρόικα στην Κριστίν Λαγκάρντ, και το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας.

Τρία είναι τα βασικά σημεία στο σχέδιο μνημονίου της τρόικας  τα οποία τίθενται ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Για τον κατώτατο μισθό : Με το νέο πλαίσιο ο κατώτατος βασικός μισθός, οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα που ορίζει σήμερα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα αντικατασταθούν σταδιακά από έναν μηχανισμό κατώτατου μισθού ο οποίος θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση αφού γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα του κατώτατου μισθού θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από την πρώτη Απριλίου του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2015.
Για το ωράριο εργασίας: Μεγαλύτερη ευελιξία στην διευθέτηση συνολικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα, που καλύπτει το μάξιμουμ των ημερών εργασίας, των ωρών εργασίας και τους περιορισμούς στις βάρδιες και τις άδειες.

Για τις αποζημιώσεις: Η μείωση των αποζημιώσεων,  από τους 24 μισθούς στους 12 μάξιμουμ μισθούς και μάλιστα ανεξαρτήτως του συνολικού χρόνου εργασίας. Επίσης όσον αφορά τις αποζημιώσεις η τρόικα απαιτεί τη μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση έως 3 μήνες από 6 που είναι σήμερα.

Εντωμεταξύ, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να δηλώνει πως αυτά τα μέτρα δεν έχουν γίνει αποδεκτά από το υπουργείο Εργασίας και πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. «Το Υπ Εργασίας δεν έχει αποδεχθεί προτάσεις της τρόικας για κατάργηση τριετιών, μείωση αποζημιώσεων, κατάργηση επιδομάτων γάμου και διευθέτηση του ωραρίου εργασίας».
Πηγή: Βίντεο από δελτίο ειδήσεων Mega
http://www.star.gr/Pages/Politiki_Oikonomia.aspx?art=146133&artTitle=to_e_mail_fotia_tis_troikas_stin_lagkarnt_gia_ta_ergasiaka 

__________________________________________________



αποκλείεται να είναι μόνο αυτά
 

 

No comments: