2.10.12

ο βασικός στόχος -να μειωθεί το χρέος και να καταστεί βιώσιμο- δεν φαίνεται ότι επιτυγχάνεται

«Βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας

Ενα από τα πολλά στοιχεία που παρατίθενται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 τρομάζει όσο τίποτε άλλο: Τα δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Παρά το PSI, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 169,5% και το 2013 θα εκτοξευθεί στο 197,3% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα των ελλειμμάτων και της συνεχιζόμενης ύφεσης.
Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί, μεταξύ άλλων, κατά 49 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κατά 13,3 δισ. ευρώ από το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Παρά, λοιπόν, τις επί τριετία επώδυνες θυσίες, ο βασικός στόχος -να μειωθεί το χρέος και να καταστεί βιώσιμο- δεν φαίνεται ότι επιτυγχάνεται. Είναι, όμως, προφανές ότι η κύρια ευθύνη δεν βαραίνει την Ελλάδα. Καθώς ποσοστιαία το χρέος συναρτάται με το ΑΕΠ, προκύπτει ότι όσο θα μικραίνει ο παρονομαστής ΑΕΠ τόσο θα αυξάνεται το χρέος...
Δύο είναι τα «κλειδιά» για την αναστροφή αυτής της καταστροφικής πορείας: Πρώτον, η ανάσχεση της ύφεσης, που θα συνεχιστεί και το 2013 για έκτη συνεχή χρονιά, και η επίτευξη όσο το δυνατόν νωρίτερα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, και δεύτερον ένα νέο haircut του χρέους, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για μείωση των επιτοκίων με τα οποία έχουν χορηγηθεί τα δάνεια προς την Ελλάδα. Επισημαίνουμε ότι το θέμα αυτό της νέας διαγραφής του ελληνικού κρατικού χρέους είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, παρασκηνιακής και δημόσιας, μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ε.Ε., κυρίως της Γερμανίας.
Με την Ελλάδα να προχωρεί πλέον στην εφαρμογή νέων επώδυνων μέτρων, είναι η ώρα της Ευρώπης να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του κεντρικού προβλήματος. Αλλωστε, η ύφεση είναι κυρίως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την τρόικα...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27688&subid=2&pubid=112929725

____________________________________________

και τώρα που δε πιάνουμε το "στόχο" τι θα κάνουμε;


No comments: