2.10.12

ΔΟΨ: Ο Τόμσεν εκτός τόπου και χρόνου

Καρακούσης Αντώνης
 
Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει αυτό που έγραψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι «η τρόικα έχει καταστεί έρμαιο πολιτικών συμφερόντων», αλλά η στάση της στην Αθήνα κάτι τέτοιο φανερώνει.

Η εμμονή του Τόμσεν και των άλλων παραμένει ανερμήνευτη, δεν έχει λογική εξήγηση, ξεπερνά τα όρια, είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι Έλληνες διαπραγματευτές.

Και εξηγούμεθα:

Στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών υποστήριζε μετά πάθους και απεδείκνυε με αριθμούς ότι με σκληρά μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ - όσα δηλαδή εκείνος έχει προκρίνει - η εγχώρια δημοσιονομική διαχείριση αποδίδει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Και ο Τόμσεν και η παρέα του αντέτειναν πως χρειάζονται σκληρά οριζόντια μέτρα στη ζώνη των μισθών και των συντάξεων ύψους 9,2 δισ. ευρώ προκειμένου να μηδενισθεί το πρωτογενές έλλειμμα.

Είναι φανερό πως δεν μπορούν να ισχύουν και οι δυο υπολογισμοί. Κάποιος από τους δύο κάνει λάθος.

Η ο κ. Στουρνάρας κάνει λάθος ή ο Τόμσεν δεν ξέρει τι του γίνεται. Και οι δυο οικονομολόγοι είναι, της Οξφόρδης ο δικός μας, κάποιου ονομαστού ευρωπαϊκού πανεπιστημίου υποθέτουμε ο Δανός, τα νούμερα είναι νούμερα, ας τα μετρήσουν κωδικό προς κωδικό και ας βγάλουν ένα κοινό συμπέρασμα.

Το να απορρίπτονται συλλήβδην μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ως «απαλά» και να ζητείται η αντικατάστασή τους από οριζόντια μείωσης των μισθών και των συντάξεων, δεν συνιστά πολιτική, καταντά εμμονή, που κρύβει σκοπιμότητες. Και επιπλέον εξαντλεί βαθμιαία το επιχείρημα παραμονής στην ευρωζώνη.

Στο τέλος θα πει κι ο κόσμος «αν είναι να πεθάνουμε καλύτερα να φύγουμε από το ευρώ».

Εδώ είμαστε τώρα, η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή, ο κ. Σαμαράς ανέλαβε πρωτοβουλία να συνομιλήσει σε πολιτικό επίπεδο με τους προϊσταμένους των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και ο κ. Τόμσεν επείσθη να μεταβεί την Τρίτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ξαναδεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα νούμερα ένα προς ένα μήπως και πεισθεί για την ακρίβεια των ελληνικών αριθμών.

Αν πεισθεί έχει καλώς. Πιθανώς να δούμε και εμείς τα μέτρα.

Αν όχι η περιπλοκή, οικονομική, πολιτική και κοινωνική, είναι μπροστά μας. Και ο Θεός βοηθός για ακόμη μια φορά. 
 
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=477430

No comments: