2.10.12

ΔΟΨ: Μυωπική Ευρώπη

Η κρίση χρέους, όπως φαίνεται, τέλος δεν έχει. Όλη η Ευρώπη σιγά - σιγά επηρεάζεται απ' αυτήν. Δεν είναι τελικώς μόνο ο ευρωπαϊκός νότος που πιέζεται από τα υψηλά χρέη. Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι επιπτώσεις αρχίζουν και γίνονται αντιληπτές, στη Γαλλία και αλλού, απειλούν κι αυτή ακόμη την ισχυρή γερμανική οικονομία, η οποία σε λίγο θα νιώθει πίεση στις εξαγωγές της.

Τα εφαρμοζόμενα προγράμματα λιτότητας επίσης αποδεικνύονται ατελέσφορα, συρρικνώνουν τις οικονομίες, εξοργίζουν τις κοινωνίες και δημιουργούν περιβάλλον γενικευμένης αμφισβήτησης τόσο για το ευρώ, όσο και για την ίδια την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και επιπλέον φέρνουν στο προσκήνιο τα φαντάσματα του εθνικισμού και της ακροδεξιάς βαρβαρότητας.

Πράγμα που δεν αντιλαμβάνεται η μυωπική ευρωπαϊκή ελίτ, η οποία έχει οχυρωθεί πίσω από το προσβλητικό δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και δεν βλέπει τις διαλυτικές διεργασίες που η κρίση χρέους προκαλεί στις οικονομίες και στις κοινωνίες.

Κακά τα ψέματα: Οσο δεν δίδεται μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους, όσο αποφεύγεται η ανάληψη της ευθύνης συνολικά από την Ευρώπη, τα διαλυτικά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται για να οδηγήσουν κάποια στιγμή στην ανατίναξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα. Η Ελλάδα έχει προ πολλού πάψει να είναι το πρόβλημα. Εδώ που έχει φθάσει, το πολύ - πολύ να σφίξει τα δόντια να επιτύχει τον περιβόητο ισοσκελισμό των προϋπολογισμών της και τότε να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη της.

Στην περίπτωση αυτή όμως το ευρωπαϊκό σύστημα θα έχει ανατιναχθεί. Αυτό θέλουν οι ευρωπαίοι ηγέτες; Επειδή δεν πιστεύουμε ότι αυτό θέλουν, ας βρουν μια κοινή λύση για το χρέος.

Τα όρια αντοχής των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί. Και σε λίγο εξαντλημένοι θα είναι για τους ίδιους λόγους οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και ένας Θεός ξέρει πόσοι άλλοι.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=477437

No comments: