20.10.12

Αρση απογόρευσης των πλειστηριασμών: σενάριο


Εναλλακτικά σενάρια για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων από πιστωτικά ιδρύματα, σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου από ιδιώτες, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα. Οι δύο κύριες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη στις υποθέσεις εργασίας που γίνονται το τελευταίο διάστημα είναι: 1)Να μη βρεθούν σε δυσμενή κατάσταση πολλοί δανειολήπτες την ίδια χρονική στιγμή και 2)Να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων από μαζικούς πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω συζητήσεις δεν περιλαμβάνουν την άρση περιορισμών για κατασχέσεις που αφορούν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια μοναδικής κατοικίας, όταν τα χρέη σε πιστωτικά ιδρύματα δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ. Επίσης, οι περιορισμοί σε πλειστηριασμούς αφορά μόνον τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι αξιώσεις ιδιωτών, ΔΕΚΟ, κ.λπ. Η μεγάλη κατηγορία δανείων για την οποία έχουν απαγορευτεί από τις 16 Σεπτεμβρίου 2009 οι πλειστηριασμοί, αφορά τις απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ. Δεν αφορά μόνο την α ' κατοικία, ούτε σχετίζεται με το αν είναι η μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη-δανειολήπτη. Έτσι, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, απαγορεύεται οποιοσδήποτε πλειστηριασμός ο οποίος αφορά δανειακό υπόλοιπο για στέγη, μικρότερο ή ίσο των 200.000 ευρώ.
Σταδιακή μείωση
Η τρόικα εξετάζει μεταξύ άλλων, τη λύση σταδιακής μείωσης του ύψους του δανείου για το οποίο σήμερα ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών όταν το στεγαστικό δάνειο δεν εξυπηρετείται και το χρέος δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Έτσι, εξετάζεται η περίπτωση να μειώνεται ανά εξάμηνο ή έτος κατά 50.000 ευρώ, το πλαφόν που έχει τεθεί σήμερα στα 200.000 ευρώ για την απαγόρευση πλειστηριασμού ενός δανείου που δεν εξυπηρετείται.
Για παράδειγμα, με νέα απόφαση θα καθοριστεί ότι από την 1 Ιανουαρίου 2013 έως τις 30 Ιουνίου 2013 θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών για δάνεια ύψους έως και 150.000 ευρώ, από 1 Ιουλίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 να απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών για δάνεια ύψους έως και 100.000 ευρώ κ.ο.κ.
Με αυτήν την μέθοδο, η πλήρης άρση της απαγόρευσης θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο έτη. Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται αυτός ο τρόπος, θα προστατεύσει και την αγορά ακινήτων από την πλήρη κατάρρευση που θα υποστεί σε περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες, ενώ παράλληλα δε θα φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες για τους οποίους ενδεχομένως να απαιτηθεί νέα ρύθμιση.
Εξαιρέσεις
Από το μέτρο αυτό, θα εξαιρεθούν οι δανειολήπτες που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα είναι οι άνεργοι. Ένα άλλο σενάριο που συζητείται, αφορά τη θέσπιση χρονικής απόστασης μεταξύ της κοινοποίησης της απόφασης διαταγής πληρωμής, έως τον πλειστηριασμό. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ικανός χρόνος στον οφειλέτη για να διασώσει τη στέγη του, ρυθμίζοντας το δάνειό του, εφόσον αλλάξει κάτι προς τη θετική κατεύθυνση στα οικονομικά του νοικοκυριού του.
Η τρόικα ξεκίνησε τη συζήτηση αυτή, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις πληρωμές των δανείων. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες των στελεχών της τρόικας από τις ελληνικές τράπεζες συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι έχει δημιουργηθεί ένα «σιωπηρό» «κίνημα» του «δεν πληρώνω». Δηλαδή, ότι μαζί με τα νοικοκυριά που πράγματι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους λόγω αλλαγής της οικονομικής κατάστασης που έχει προκύψει από τις επιπτώσεις της ύφεσης, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους και τα νοικοκυριά τα οποία έχουν τη δυνατότητα πληρωμών των δόσεων. Έχει μάλιστα συζητηθεί, ότι το ζήτημα αυτό προέκυψε από τον νόμο Κατσέλη, μετά την ψήφιση του οποίου υπήρξαν μαζικές προσφυγές στα ειρηνοδικεία. Σε κάθε περίπτωση -ακόμα δηλαδή και σε απότομη απελευθέρωση στο δικαίωμα των τραπεζών για πλειστηριασμούς- εκτιμάται ότι οι τράπεζες δε θα προβούν σε μαζικές διαταγές πληρωμών. Αφενός διότι οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν σημαντικά, γεγονός που δεν συμφέρει τις τράπεζες και αφετέρου, θα εγγράψουν σημαντικές ζημίες σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο όσον αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112938167

No comments: