20.10.12

Ισραηλινό μπλόκο στο Estelle σε διεθνή ύδατα

Όλοι οι επιβάτες του σκάφους «Estelle» είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.
Το ιστιοφόρο Estelle σημαίας Φινλανδίας, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, περικυκλώθηκε περίπου 30 μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας από σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία ανέκοψαν την πορεία του και κομάντος ανέβηκαν σ' αυτό. Η επιχείρηση δεν ήταν βίαιη και -κατά τις πληροφορίες- όλοι οι ακτιβιστές είναι καλά στην υγεία τους.
Το Estelle ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ, όπου αναμένεται να φθάσει το απόγευμα του Σαββάτου.
Κατά τις πληροφορίες, οι 30 ακτιβιστές θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης και εκεί θα μπορέσουν να τους επισκεφθούν οι πρεσβευτές των χωρών τους. Στο Estelle βρίσκονται πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τους ακτιβιστές θα ζητηθεί να υπογράψουν ότι επιχείρησαν παράνομη είσοδο στο Ισραήλ και θα απελαθούν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επιφυλακή για την ασφάλεια των ακτιβιστών, ενώ κατά τις πληροφορίες ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ μεταβαίνει στο λιμάνι Ασντόντ.

Το πλοίο μετέφερε 41 τόνους τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, μουσικά όργανα και 300 μπάλες ποδοσφαίρου στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Το χρονικό της επιχείρησης

Σύμφωνα με τα μηνύματα που μεταδίδονταν από τους ακτιβιστές, λίγο μετά τις 11 το πρωί ισραηλινά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν το Estelle. Οι Ισραηλινοί ζήτησαν από το Estelle να απομακρυνθεί. Οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο δήλωσαν στις ισραηλινές Αρχές ότι επιθυμούν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Περιπου στις 11:30 μεταδόθηκαν μηνύματα από τους ακτιβιστές ότι το Estelle «δέχεται επίθεση». Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, το ιστιοφόρο δέχθηκε «επίθεση σε διεθνή ύδατα», αρκετά μίλια από τη Γάζα και στα ανοιχτά της Αιγύπτου, και προσπαθούσαν να ανέβουν στο πλοίο κομάντος.

Περίπου στις 12:00 το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι το σκάφος αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκε κανένας στη διάρκεια της επιχείρησης των κομάντος. Κατά τις ισραηλινές Αρχές, αφού το Estelle αγνόησε την εντολή να απομακρυνθεί, ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ.

Το ελληνικό τμήμα της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για την Γάζα» ανέφερε ότι το Estelle αναμένεται να φθάσει στο Ασντόντ περίπου στις 17:00. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους μετά την επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος. Η επικοινωνία με το πλοίο, πάντως, έχει διακοπεί.

Στο Estelle επιβαίνουν πέντε ευρωπαίοι βουλευτές: ο Ρικάρντο Σίξτο Ιγκλέσιας από την Ισπανία, ο Σβεν Μπρίτον από τη Σουηδία, ο Άξελ Χάγκεν από τη Νορβηγία, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοντέλας από την Ελλάδα, καθώς και ο Καναδός βουλευτής Τζιμ Μάνλι. Στο πλοίο βρίσκονται και δύο Ισραηλινοί, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Συνολικά, στο πλοίο επιβαίνουν 30 άτομα.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231218468

No comments: