19.10.12

Ενισχυμένη εποπτεία εφαρμογής του Μνημονίου - Αυστηρότεροι όροι για τον δεσμευμένο λογαριασμό -

Επεξεργάζεται το Βερολίνο
Σχέδιο ενίσχυσης της εποπτείας των δανειστών στην πιστή υλοποίηση του Μνημονίου επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους -ακόμη και αν δεν ευθύνεται η Αθήνα- με προκαθορισμένα σκληρά μέτρα, όπως η περικοπή μισθών και συντάξεων ή η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και ο έλεγχος από το εξωτερικό του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού (escrow account) μέσω του οποίου εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος. Στον λογαριασμό αυτό θα καταβάλλεται το σύνολο της κάθε δόσης και όχι μόνο το ποσό που απαιτείται για την πληρωμή χρεολυσίων και τόκων. Στόχος του Βερολίνου είναι να διασφαλίσει ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να δώσουν στο μέλλον πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_19/10/2012_499133

Σχέδιο για αυστηρότερη εποπτεία στην υλοποίηση του Μνημονίου και για περαιτέρω εκχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας, που θα περιλαμβάνει αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, ανεξαρτήτως των αιτίων που τις προκάλεσαν, προσπαθεί να επιβάλει η Γερμανία. Μέρος αυτού του σχεδίου είναι και η λειτουργία με αυστηρότερους όρους του ειδικού λογαριασμού (escrow account) μέσω του οποίου εξυπηρετείται το χρέος.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το σχέδιο επεξεργάζεται εδώ και καιρό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Εχει στόχο να διασφαλίσει ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να δώσουν στο μέλλον πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα μείζονα ανοιχτά σημεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει «φρένο» στο σχέδιο που προωθούν οι συνεργάτες του κ. Σόιμπλε, καθώς είναι προφανές ότι η με απροκάλυπτο τρόπο εκχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας στους πιστωτές θα προκαλέσει ισχυρότατες πολιτικές αντιδράσεις. Αυτό το αντιλαμβάνονται κάποιοι και στην Ευρωζώνη. Ο κ. Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υφυπουργός του κ. Σόιμπλε παλαιότερα, φέρεται να είπε στον κ. Στουρνάρα λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup στο Λουξεμβούργο: «Ρώτησέ τον, εάν αυτός θα μπορούσε να περάσει κάτι τέτοιο στη Γερμανία». Ο κ. Ασμουσεν αναφερόταν στον πρώην προϊστάμενό του (τον Β. Σόιμπλε), ο οποίος βρισκόταν λίγα βήματα πιο μακριά και πιθανόν άκουγε τη συζήτηση.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα στην καγκελάριο Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Αν και έδειξε να κατανοεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, η κ. Μέρκελ δεν δεσμεύθηκε ότι θα μπλοκάρει το σχέδιο που προωθεί ο κ. Σόιμπλε.
Αντίθετα, στις αρχές της εβδομάδας, η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε από τα στελέχη της τρόικας ότι η γερμανική πρόταση για αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων με εκ των προτέρων προσδιορισμένα μέτρα και για στενότερη εποπτεία έχει εγκριθεί επί της αρχής και από τη Γαλλία, η όποια έως τώρα ήταν επιφυλακτική. Θα πρέπει, δηλαδή, εάν σε πολιτικό επίπεδο δεν υπάρξει ανατροπή, να αρχίσει η επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου.
Διττός στόχοςΤο σχέδιο έχει στόχο να απαντήσει αφενός μεν στην ανησυχία που υπάρχει σε πολλές χώρες στην Ευρωζώνη, ότι θα πρέπει να χρηματοδοτούν εις το διηνεκές την Ελλάδα, αφετέρου δε στο γεγονός ότι από τη στιγμή που η χώρα μας θα αποκτήσει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί για την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, μόνο με την απειλή της μη καταβολής της δόσης. Εχει επίσης δύο σκέλη:
- Το πρώτο είναι το προληπτικό και αφορά την εποπτεία (monitoring) υλοποίησης των μέτρων του Μνημονίου και επίτευξης των στόχων του. Το σχήμα δεν έχει πάρει οριστική μορφή, αλλά είναι γνωστό ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες είχαν προτείνει και στο παρελθόν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εποπτείας, επί της ουσίας ένας επίτροπος εγκατεστημένος στην Αθήνα, που θα εντόπιζε έγκαιρα αποκλίσεις και θα επέβαλλε διορθωτικές κινήσεις. Οι εξουσίες του θα έφταναν μέχρι του να θεωρείται η σύμφωνη γνώμη του αναγκαία για την έγκριση πληρωμής πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. H υλοποίηση του σχεδίου αυτού ωστόσο απετράπη.
- Το δεύτερο σκέλος είναι το διορθωτικό, δηλαδή η αντιμετώπιση των αποκλίσεων από τους στόχους όταν αυτές διαπιστωθούν, και αφορά τη σύσταση ενός μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης (autocorrectiofiscal adjustment mechanism). H ιδέα είναι όταν διαπιστωθεί οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους, να λαμβάνονται εκ προοιμίου καθορισμένα και νομοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα (π.χ. περικοπή μισθών ή συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ κ.λπ.) για να τη διορθώσουν. Κι αυτό ανεξάρτητα από τις αιτίες που προκαλούν την απόκλιση. Η ελληνική πλευρά διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι θα υποχρεώνεται να λαμβάνει συνεχώς πρόσθετα μέτρα ακόμη κι αν ο μοναδικός λόγος των αποκλίσεων είναι η ύφεση που προκαλούν τα προηγούμενα μέτρα που είχε επιβάλει η τρόικα.
Οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος προβλέπονται σκληρές και είναι προς το παρόν ασαφές σε ποια σημεία του σχεδίου θα επιμείνει η Γερμανία και όσες από τις χώρες του Βορρά συμπλέουν μαζί της.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100047_19/10/2012_499121


Αυστηρότεροι όροι για τον δεσμευμένο λογαριασμό

Συμπληρωματικά σε αυτό τον μηχανισμό, η Γερμανία επαναφέρει την πρόταση για έναν δεσμευμένο λογαριασμό (escrow account), που θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους από τους δανειστές.
Στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει σήμερα κατατίθεται το τμήμα τής κάθε δόσης που απαιτείται για την πληρωμή ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Από την ώρα που η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα θα κατατίθεται σε αυτόν και μέρος των φορολογικών εσόδων, ως μέρος της προβλεπόμενης συνεισφοράς της Αθήνας στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Ο λογαριασμός τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι εντολές πληρωμής εκδίδονται από το Γενικό Λογιστήριο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει και πάλι στην πρόταση που είχε κάνει και τότε και η οποία προέβλεπε τα εξής:
1. Στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό να κατατίθεται όλο το ποσό της κάθε δόσης και όχι μόνο αυτά που απαιτούνται για τόκους και χρεολύσια.
2. Θα τηρείται σε κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης (είχαν προτείνει αυτή του Λουξεμβούργου) και
3. Θα ελέγχεται από τους δανειστές, οι οποίοι θα εκδίδουν εντολές πληρωμών, ύστερα από αίτημα της Ελλάδας και γνωμοδότηση του εποπτικού μηχανισμού της τρόικας στην Αθήνα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100002_19/10/2012_499120

___________________________________________________






No comments: