19.10.12

Μείωση 20%-23% στην αποζημίωση λόγω απόλυσης

Μείωση τουλάχιστον κατά 20% έως και 23% στην αποζημίωση (λόγω απόλυσης) θα υποστεί το μεγαλύτερο τμήμα των υπό απόλυση εργαζομένων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ (και όχι μόνο σε αυτές) όπως προκύπτει από τη νέα, συμβιβαστική πρόταση που απέστειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην τρόικα, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα με τα εργασιακά.
Για τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης (και χωρίς προειδοποίηση) η αντιπρόταση Βρούτση στη θέση της τρόικας για μείωση έως και 50% αφήνει άθικτο το ποσό που λαμβάνει ο εργαζόμενος, μόνο για τα 16 χρόνια συνεχούς εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Σε αυτήν την περίπτωση, η αντιπρόταση του υπουργείου προβλέπει τη συνέχιση καταβολής αποζημίωσης η οποία αναλογεί σε έως και 12 μηνιαίους μισθούς (όπως ισχύει σήμερα). Ομως μετά τα 16 χρόνια εργασίας αλλάζει όλο το σκηνικό. Και για μεν την κατηγορία των ήδη εργαζομένων το υπουργείο προτείνει ένα «δίχτυ προστασίας» με ένα επιπλέον ποσό, αντικίνητρο απόλυσης, για δε τις νέες προσλήψεις, η αποζημίωση θα περιορίζεται μόνο στους 12 μισθούς. Για τους ήδη εργαζομένους το «δίχτυ προστασίας» μετά τον 16ο χρόνο θα περιλαμβάνει έως και 6 επιπλέον αποζημιώσεις, αλλά με πλαφόν μηνιαίου ποσού που θα κυμαίνεται από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Για όλους όσοι προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μπόνους, αφού για τις αποζημιώσεις τους θεωρείται βέβαιο ότι θα ισχύσει η πρόταση της τρόικας για μειωμένες αποζημιώσεις κατά 50%. Ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει βελτίωση προς τα πάνω στην πρόταση της τρόικας για δραστική μείωση των αποζημιώσεων -και μάλιστα σε μία χώρα όπου δεν υφίσταται το αιτιολογημένο της απόλυσης- θα προκληθεί εκτίναξη της ήδη αυξημένης ανεργίας, πιέσεις για περισσότερα επιδόματα ανεργίας και περαιτέρω μείωση των φορολογικών εσόδων και των πόρων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η ρύθμιση για τις αποζημιώσεις διευκολύνει ιδιαίτερα τις εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες εκ του νόμου έχουν δεσμεύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις του προσωπικού. Με την επερχόμενη μείωση θα απελευθερωθεί ένα μέρος των κεφαλαίων. Ιδιαίτερα δε για τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους που είναι σε διαδικασία συγχώνευσης, μικρότερα ποσά αποζημιώσεων για χιλιάδες υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέσα στη διετία σημαίνει ότι θα μειωθεί ισόποσα και το ποσό που θα κληθεί να καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Σε ό,τι αφορά τις «τριετίες» στον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας εμμένει στη θέση να παραμείνουν παγωμένες, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας, της οποίας ο μηχανισμός θα επανασχεδιαστεί και θα νομοθετηθεί την άνοιξη του 2013. Η τρόικα επιμένει ότι η κατάργηση των τριετιών έχει επέλθει με το Mνημόνιο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_19/10/2012_499118

No comments: