19.10.12

Καραμούζης: οι ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών

«Η μοναδική, αξιόπιστη διέξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι η παραμονή μας στην ευρωζώνη και η ταυτόχρονη υλοποίηση ενός επιτυχούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, παραγωγικής ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και των θεσμών, στο πλαίσιο πάντα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Οποιαδήποτε εναλλακτική εγκυμονεί υψηλότερο κόστος και σοβαρούς και, πιθανόν, μη διαχειρίσιμους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και εθνικούς κινδύνους, που θα ήταν ολέθριο για όλους μας να υποτιμηθούν. Άρα, η μάχη για τη δημιουργία μιας παραγωγικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας πρέπει να δοθεί μέσα και όχι έξω από την ευρωζώνη». Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank Κύπρου χθες (18 Οκτωβρίου 2012) στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή 150 πελατών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank Κύπρου και του ομίλου Eurobank.

Στην ομιλία του ο κ. Καραμούζης κατέθεσε και τις εκτιμήσεις του για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα σημείωσε: "Έχουν ήδη εκταμιευθεί στις 4 μεγάλες τράπεζες, που κρίθηκαν συστημικές, 18 δισ. ευρώ, περίπου, με τη μορφή προκαταβολής και προεγγραφής έναντι της μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, ενώ 7 δισ. χρειάστηκαν για να καλύψουν τις ζημίες της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, σύνολο 25 δισ.
Με βάση τα παραπάνω, εκτιμώ ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν άλλα 9 δισ. ευρώ, περίπου, που θα καταβληθούν όταν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του μνημονίου ύψους 31,8 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. θα αξιοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των μικρότερων τραπεζών και την κάλυψη ζημιών που θα προκύψουν".

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο συνολικός λογαριασμός φτάνει τα 49 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης συμπεριλαμβάνει:

Πρώτον, συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου στην ίδια τιμή και με τους ίδιους όρους που θα συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν να απορροφήσουν τμήμα των υφιστάμενων ζημιών των ελληνικών τραπεζών (αρνητική καθαρή θέση).

Δεύτερον, για κάθε ιδιώτη μέτοχο που θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου θα του προσφέρονται κατά πάσα πιθανότητα 9 warrants, δηλαδή θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση να αγοράσει στο μέλλον από το ταμείο ολόκληρη τη συμμετοχή του ταμείου στην τράπεζα, σε μία προκαθορισμένη τιμή αγοράς, το ύψος της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ελκυστικότητα της επένδυσης.

Τρίτον, ένα σημαντικό κομμάτι της αυξήσεως κεφαλαίου, που μπορεί να φθάσει και το 35% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών, θα καλυφθεί με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών (CoCos), με όρους (διάρκεια, επιτόκιο) οι οποίοι θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες. Η παραπάνω πρωτοβουλία υπό προϋποθέσεις είναι θετική για τους μετόχους, διότι μειώνει το dilution των παλαιών ιδιωτών μετόχων στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου (η αύξηση γίνεται μικρότερη).

Επιπροσθέτως, εξετάζονται δύο ακόμα πρωτοβουλίες οι οποίες, αν εφαρμοστούν, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους ιδιώτες μετόχους.

α) Η ανταλλαγή μέσω του ταμείου των υφιστάμενων ομολόγων του Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με ομόλογα EFSF στην τιμή 100, δηλαδή χωρίς έκπτωση από την ονομαστική αξία. Αυτό θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά 9 δισ. ευρώ, θα βελτιώσει την καθαρή θέση των τραπεζών ισόποσα και θα μειώσει επίσης σημαντικά το dilution των σημερινών μετόχων.

β) Συζητείται, επίσης, να αναγνωριστεί ως κεφάλαιο το αποθεματικό αναβαλλόμενου φόρου που προκύπτει, λόγω των ζημιών των τραπεζών από το PSI (deferred tax asset), με θετικά επίσης αποτελέσματα για τους μετόχους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ολοκληρωθεί, πλήρως, στο τέλος του πρώτου 4μήνου ή 5μήνου του 2013.


Στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου Μιχάλης Λούης, παρουσιάστηκαν οι οικονομικές και επενδυτικές εξελίξεις στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές. Τις παρουσιάσεις έκαναν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank, ο κ. Αντώνης Αντωνίου, Ανώτερος Διευθυντής Private Banking της Τράπεζας στην Κύπρο, και ο κ. Κωνσταντίνος Νικάκης, Senior Sales Trader της Eurobank Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Μ. Λούης αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία για την κυπριακή οικονομία, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία της Ελλάδας «ως μια ευκαιρία ώστε να γίνουμε, ως χώρα, πιο ανταγωνιστικοί, παραγωγικοί και εξωστρεφείς και οι πόροι της οικονομίας να κατευθύνονται προς την ανάπτυξη, παρά στη συντήρηση ενός υπερμεγέθους και πολυέξοδου δημόσιου τομέα. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ο όμιλός μας και ιδιαίτερα η τράπεζά μας είναι περήφανη για όσα έχουν επιτευχθεί στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια». Η ανάγκη συγχωνεύσεων
Με αφορμή τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι οι δύο μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι αφενός η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και αφετέρου η διαδικασία δημιουργίας ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ελλάδα είναι μία αναγκαιότητα, διότι, πρώτον, δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες, που τροφοδοτούν τη δημιουργία εσωτερικού πλεονάσματος κεφαλαίων (internal capital generation), με τα οποία οι τράπεζες θα επιταχύνουν την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας, και, δεύτερον, διότι εκτιμάται ότι τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, θα έχουν ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα πιθανές οικονομίες κλίμακος και σκοπού». Τι δήλωσε για το deal με την ΕθνικήΑναφερόμενος στην πρόσφατη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών «δημιουργεί μία μεγάλη και ισχυρή τράπεζα, ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες της Ευρώπης, με ενεργητικό κοντά στα 180 δισ. ευρώ, 53.000 εργαζόμενους, με σημαντική παρουσία σε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και με ηγετική παρουσία σε όλες τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Θα συνδυάζει την παράδοση με τον δυναμισμό, την πελατοκεντρική προσέγγιση με την εμπιστοσύνη, τον σύγχρονο προσανατολισμό με την ιστορία και τις αξίες της χώρας».

Και ο κ. Καραμούζης κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι η νέα τράπεζα θα πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στη χρηματοδότηση των πελατών και στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση». Ανάλυση για την κρίση στην Ελλάδα
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίσης την παρουσίαση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη με θέμα «Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και ο Δρόμος της Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την παρουσίαση, η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που οι διαδοχικές κυβερνήσεις ακολούθησαν από το 2010 οδήγησε στη μείωση του ελλείμματος από -15,5% του ΑΕΠ το 2009 σε -9,2% του ΑΕΠ το 2011, ενώ για το 2012 αναμένεται στα επίπεδα του -6,6% του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι θα ληφθούν τα μέτρα των €13,5 δισ. για την περίοδο 2013-14, το έλλειμμα του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το -4,2% του ΑΕΠ το 2013 και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2014. Το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 (-10,6% του ΑΕΠ) θα αντιστραφεί σε πλεόνασμα 1,1% το 2013.

Η συγκεκριμένη περιοριστική πολιτική, όμως, είχε σημαντικό κόστος για την ελληνική οικονομία, που ήδη διανύει την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προοπτικές για το μέλλον δεν είναι ευοίωνες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurobank Research, και με δεδομένη την εφαρμογή των μέτρων ύψους €13,5 δισ. για την περίοδο 2013-14, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2012 και το 2013 αναμένεται στο -6,7% και στο -3,7% αντίστοιχα.

Σε αυτό πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την αξιοπιστία της χώρας, να αυξήσει τη ρευστότητα της οικονομίας και τελικά να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/733173/Article.aspx

No comments: