19.10.12

Τράπεζες: Τι συμβαίνει με τις εγγυήσεις

Το τελευταίο δεκαήμερο στη χρηματιστηριακή αγορά ένα σενάριο κάνει… θραύση.

Αυτό το σενάριο θέλει οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να μειώνονται κατά περίπου 7 - 9 δισ. ευρώ με έναν από τους εξής τρεις τρόπους:

- Το Τ.Χ.Σ. αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα των τραπεζών στην ονομαστική τους αξία.

- Συστήνεται εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία οι μεν τράπεζες θα εισφέρουν κρατικά ομόλογα, στην ονομαστική τους αξία, λαμβάνοντας μετοχές, το δε Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία, αξίας τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, που θα λειτουργήσουν ως ενέχυρο.

- Ο EFSF θα εγγυηθεί απευθείας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα των τραπεζών.

Πρόκειται για προτάσεις που κατατίθενται από τις τράπεζες, για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη το «Ο.Κ.» από την τρόικα.

Το ότι η Τρόικα δεν έχει ανάψει «πράσινο φως» για την ανταλλαγή μέσω του Τ.Χ.Σ των υφιστάμενων κρατικών ομολόγων στην ονομαστική τους αξία, με ομόλογα του EFSF, επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank Κύπρου.

Θυμίζουμε ότι η τρόικα, μόλις την περασμένη άνοιξη, απέρριψε ίδιες ή αντίστοιχες προτάσεις, με το επιχείρημα ότι λειτουργούν ως έμμεση κρατική ενίσχυση για τις ελληνικές τράπεζες.

Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και τώρα, σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Οι ίδιες οι προτάσεις, άλλωστε, ενέχουν μεγάλες τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για παράδειγμα, εκ του καταστατικού του έχει διάρκεια ζωής μόλις 5 χρόνια.

Ακόμη και αν αυτή παραταθεί για μερικά χρόνια, θα είναι δύσκολο να εγγυηθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν σε ορίζοντα από 10 ως 30 χρόνια!

Πολύ περισσότερο να τα αγοράσει στην ονομαστική τους αξία, δίνοντας ως αντάλλαγμα ομόλογα του EFSF.

Η δεύτερη μεγάλη τεχνική δυσκολία είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν είναι αξιόχρεο και επομένως, πρακτικά, η παροχή εγγύησης δεν σημαίνει, προς το παρόν, τίποτε για κανέναν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο οι τράπεζες είχαν προτείνει το εξής σχέδιο: τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία οι τράπεζες θα εισέφεραν, λαμβάνοντας μετοχές, ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ταυτόχρονα o EFSF θα παρείχε εγγυήσεις 8 δισ. ευρώ στο SPV, λαμβάνοντας ως ενέχυρο από το ελληνικό δημόσιο κατάθεση αντίστοιχου ποσού.
Το σχέδιο απορρίφθηκε από το ΔΝΤ, όπως και παρόμοιες ιδέες που είχαν προταθεί (σχέδιο Atlas SPV, απευθείας εγγύηση των ομολόγων των τραπεζών από EFSF κ.ά.).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αλλά και του βάρους που δημιουργεί στο χρέος είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Αν υπάρχει, επομένως, η αναγκαία βούληση από την κυβέρνηση και την τρόικα, μπορούν να ξεπεραστούν τα πρακτικά εμπόδια

Προς το παρόν, όμως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μόνο η ευρεία χρήση CoCos (60% - 40%) καθώς και η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στο σύνολό του στα εποπτικά κεφάλαια αποτελούν λύσεις που συζητά η τρόικα. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/733082/Article.aspx

No comments: