19.10.12

Deutsche Bank: Greece: GGB RV - It's Not About the Yield

Υπέρ της εξέτασης της πορείας των ελληνικών ομολόγων μέσα από το πρίσμα της πιθανότητας χρεοκοπίας τάσσεται η Deutsche Bank, στην τελευταία 10σέλιδη έκθεσή της με τίτλο "Greece: GGB RV - It's Not About the Yield" (Ελληνικά ομόλογα - Δεν είναι μόνο θέμα απόδοσης).
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο οίκος, μια τέτοια προσέγγιση καλλιεργεί το έδαφος για μια πλήρη εικόνα όσον αφορά στην απόλυτη αξία των ελληνικών ομολόγων.
Κατά τη Deutsche Bank, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, κατά τη διάρκεια αποτίμησης της εικόνας της αγοράς ομολόγων.
Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι: Η πιθανότητα χρεοκοπίας και η ανάκαμψη έναντι της χρεοκοπίας.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, στην τρέχουσα συγκυρία, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στην αγορά εμφανίζουν ανάκαμψη έναντι της χρεοκοπίας (recovery rate given default) μόλις 5,6%. "Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, σε σχέση με κάθε χρεοκοπία στην πρόσφατη οικονομική ιστορία", σχολιάζει ο οίκος και εξηγεί: Οι επενδυτές πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα, λόγω της διαφαινόμενης ανάκαμψης, αλλά ταυτόχρονα να έχουν κατά νου να τηρήσουν επιφυλακτική στάση έναντι των μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Αναφερομένη παράλληλα η Deutsche Bank στις εγγυήσεις (warrants - ρήτρες) που συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΠ, εκτιμά ότι, δεδομένης της πρόσφατης μείωσης των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, περιορίζουν ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα για αποπληρωμή των εγγυήσεων αυτών πριν το 2020 -2021.
Με ένα εύρος λήξης από τα 10 έτη έως τα 30 έτη, τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για σημαντική αξία, αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος.
Αν ληφθεί υπόψη η αναλογία απόδοσης προς ωρίμανση (yield to maturity) τότε καθίστανται πιο ελκυστικά τα βραχυπρόθεσμης λήξης ελληνικά ομόλογα, έναντι εκείνων μακροπρόθεσμης διάρκειας, σημειώνει ο οίκος, για να προσθέσει ωστόσο πως βάσει της τρέχουσας απόδοσης, τα μακροπρόθεσμης διάρκειας ομόλογα θεωρούνται με διαφορά καλύτερη επενδυτική επιλογή έναντι των βραχυπρόθεσμων. Αλλά τι από τα δύο είναι σωστό; διερωτάται στη συνέχεια η Deutsche Bank. Και απαντά: Πιο σημαντική πρόσεγγιση θεωρείται εκείνη που εμπεριέχει την πιθανότητα χρεοκοπίας.
"Οι ακραίες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνιστούν αποτέλεσμα δύο συγκεκριμένων φόβων: Αφενός της ανησυχίας για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και αφετέρου λόγω του μη εξασφαλισμένου χρέους των ιδιωτών σε σχέση με το χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας (ΔΝΤ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις)", υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές του οίκου.

bankingnews

No comments: