6.10.12

Λεωτσάκος: ερωτήματα για το deal ΕΤΕ-ΕΥΡΩΒ

Το mega deal η εξαγορά της  Eurobank από την Εθνική τράπεζα έκρυβε σοβαρότατες εκπλήξεις και πλέον η διοίκηση Τουρκολιά της ΕΤΕ  καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρότατες προκλήσεις. Η απορρόφηση πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς κραδασμούς, χωρίς επιπλοκές και σοβαρά προβλήματα.
Από την άλλη η άκρως αρνητική είδηση για την Eurobank, το banking και την Ελλάδα είναι η αποχώρηση Λάτση. Ο Λάτσης αποχωρεί οριστικά από τις τράπεζες και αυτό αποτελεί μια άκρως αρνητική εξέλιξη. Αποχωρεί και κερδίζει γιατί δεν θα επενδύσει άλλα κεφάλαια αλλά η αποχώρηση Λάτση δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την οικονομία.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης είναι σαφής ένδειξη σοβαρότατης ανησυχίας και η εξέλιξη αυτή  όλους - μα όλους - θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Όμως η διαδικασία απορρόφησης ξεκινάει με ένα  deal που δεν έχει γίνει με όρους ισονομίας. Εδώ αποκαλύπτεται ότι ο βασικός μέτοχος ο Λάτσης παρέδωσε την τράπεζα στην Εθνική τράπεζα και οι όροι ήταν ξεκάθαρα υπέρ της Εθνικής και ξεκάθαρα εις βάρος της Eurobank. Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Λάτσης καθώς αποχωρεί καθώς είναι ξεκάθαρο ότι παρέδωσε τα κλειδιά της Eurobank.
Από την άλλη η Εθνική καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση κατά την οποία θα απορροφήσει την Eurobank με την στήριξη των εργαζομένων. Στόχος της Εθνικής είναι να αξιοποιήσει τους εργαζομένους και το μέσο management ισότιμα. Στόχος της Εθνικής είναι να ρίξει τους τόνους γιατί μια ένταση μπορεί να αποτελέσει την σπίθα που θα προκαλέσει ακόμη και μη διαχειρίσιμους κραδασμούς.
Ποια είναι τα ψύχραιμα εξαγόμενα συμπεράσματα;
1)Ο Λάτσης με ποσοστό 44,5% πουλάει άνευ όρων τη συμμετοχή του.
Πως προκύπτει αυτό; Από την σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής προς 100 μετοχές Eurobank καθώς και κυρίως από το ειδικό βάρος της Eurobank στο νέο σχήμα.
Το νέο σχήμα θα αποτελείται σε ποσοστό 25% η Eurobank έναντι 75% Εθνικής τράπεζας.
Η σχέση αυτή είναι άκρως δυσμενής για την Eurobank όταν το ενεργητικό της Eurobank είναι 74 δις και της Εθνικής 104 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι ανταλλαγής ήταν άκρως δυσμενείς για την Eurobank και τους μετόχους της. 
2)
Ο Λάτσης με την κίνηση του αυτή ως βασικός μέτοχος της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Ελλάδα έδειξε ότι αποχωρεί οριστικά από το ελληνικό  banking.
Πως προκύπτει αυτό;
Ο Λάτσης κατέχει συνολικά το 44,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
Με βάση την σχέση ανταλλαγής το ποσοστό του θα περιοριστεί στο 11%.
Όμως θα ακολουθήσει και η ανακεφαλαιοποίηση και το ποσοστό της οικογένειας Λάτση θα μειωθεί στο 1,7% με 2%.
Το υφιστάμενο 44,5% θα εξελιχθεί λίαν συντόμως σε 1,7% με 2%.
Τα δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Λάτσης εγκαταλείπει το banking και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο περνάει ένα μήνυμα ότι το banking έχει τελειώσει στην Ελλάδα. Το μήνυμα αυτό όμως πρέπει να αποκωδικοποιηθεί σωστά γιατί αν έχει τελειώσει το banking από την Ελλάδα τότε όλες οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση και όχι μόνο ο βασικός μέτοχος της Eurobank.
3)Η σχέση ανταλλαγής αλλά και οι όροι της δημόσιας πρότασης της Εθνικής τράπεζας δεν ευνοούν τον μέτοχο  της Eurobank πλην του Λάτση που αποχωρεί από την τράπεζα.
Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ουσιαστική μεταχείριση και για το management της Eurobank.
Η Εθνική επιβάλλει τα στελέχη της ενώ για την Eurobank θα ισχύσει οι καλύτεροι από τους δύο θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα.
Κατά πληροφορίες ο Ν Νανόπουλος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank θα υποβάλλει την παραίτηση του καθώς όπως αναφέρεται θα σεβαστεί την απόφαση του βασικού μετόχου.
Η διοίκηση της Eurobank πρέπει να αξιοποιηθεί, θα είναι λάθος στρατηγικό και ουσιαστικό να μην αξιοποιηθεί αλλά η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας είναι μεγάλο ερωτηματικό αν αξιοποιηθεί. 
Εμείς ως bankingnews.gr λαμβάνουμε μια ξεκάθαρη θέση το management της Eurobank πρέπει να αξιοποιηθεί γιατί αν δεν αξιοποιηθεί η εντύπωση που θα περάσει είναι μια....ξεπούλημα και η εικόνα αυτή δεν ταιριάζει στην Eurobank.
4)Το όνομα του νέου σχήματος όμιλος Εθνικής αποδεικνύει ότι η αφομοίωση της Eurobank θα έχει τα χαρακτηριστικά της εξαφάνισης.
Η Εργασίας εξαφανίστηκε από την Eurobank και η Eurobank εξαφανίζεται από την Εθνική τράπεζα.
5)Υπάρχουν σοβαρότατες ανησυχίες σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο για το deal.
Σε πολιτικό επίπεδο ενώ το deal εξυπηρετεί την Κυβέρνηση και καθιστά την Εθνική απόλυτα παντοδύναμη μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης καθώς μπορεί να αναφερθεί ότι η κρατική Εθνική εξαγοράζει την ιδιωτική Eurobank ή η Εθνική σώζει την Eurobank.
Όμως και με επιχειρηματικούς όρους το deal αυτό έχει ρίσκο γιατί θα πρέπει η αφομοίωση της Eurobank να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθούν σοβαρότατες συγκρούσεις στο εσωτερικό των δύο τραπεζών.

Τι κερδίζει η Εθνική τράπεζα

Η Εθνική τράπεζα τι κερδίζει το προφανές. Όχι μόνο μέγεθος όπως πολλοί θα ισχυριστούν αλλά αποκτά τα χαρακτηριστικά της απόλυτης κρατικής τράπεζας που απορροφά μια ιδιωτική και συνεχίζει να διαδραματίζει τον μείζονα ρόλο στην οικονομία.
Η Εθνική στηρίζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και την προσπάθεια της Ελλάδος να αποτρέψει την χρεοκοπία.
Είναι προφανές και ας μην αναφέρεται ότι η επίσπευση των ανακοινώσεων του deal έγινε κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να δείξει έργο και στην Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο που έρχεται στην Ελλάδα.
Η Εθνική μόνο μεσοπρόθεσμα θα κερδίσει με αυστηρά επιχειρηματικούς όρους από τις δυνητικές συνέργειες που μπορεί να προκύψουν από το 2015.
Τα 570 με 630 εκατ ευρώ που παρουσιάζονται ως στόχος συνεργειών από το 2015 τον θεωρούμε τελείως άστοχο καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις παραδοχές του 2015.

Ποια είναι τα ρίσκα που αναλαμβάνει η Εθνική τράπεζα

Το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνει η Εθνική είναι η κατακόρυφη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Το νέο σχήμα ο όμιλος της Εθνικής (το όνομα Eurobank εξαλείφεται) θα χρειαστεί 16 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Δηλαδή θα χρειαστεί το 57% των κεφαλαίων που θα είχε υπολογιστεί για τις 4 βιώσιμες τράπεζες Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Το νέο σχήμα θα χρειαστεί 70 δις ευρώ ρευστότητα.
Η νέα τράπεζα θα διαθέτει ενεργητικό 175 δις ευρώ αλλά θα χρωστάει 16 δις ευρώ στο ΤΧΣ σε κεφάλαιο ή κατά το ορθότερο 18,4 δις μαζί με τις προνομιούχες μετοχές και 70 δις ευρώ στην ΕΚΤ και στην ΤτΕ και στον μηχανισμό του ELA.
Το δε προσωπικό και καταστήματα ξεπερνούν κάθε όριο καθώς δεν είναι τόσο η αλληλοεπικάλυψη που επίσης είναι πολύ μεγάλη 40% αλλά προκύπτει ότι υπάρχουν 200 καταστήματα και πάνω από 3000 εργαζόμενοι υπεράριθμοι.
Όμως πέραν αυτών θα πρέπει να αποτιμηθεί η Eurobank όπως και η Εθνική με όρους ρεαλιστικών προβλημάτων.
Και οι δύο τράπεζες θα εμφανίσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουν ήδη εμφανίσει.
Επίσης για τον μέτοχο της Εθνικής το dilution θα είναι ακόμη δυσμενέστερο καθώς η Εθνική ποτέ δεν θα καταφέρει να επιστρέψει 18,4 δις ευρώ σε κεφάλαιο στο ΤΧΣ και στο κράτος.

Το συμπέρασμα

Το deal αυτό έχει ξεκάθαρα δυσδιάκριτα επιχειρηματικά οφέλη αλλά ξεκάθαρα πολιτικά και κυρίως πατριωτικά – εθνικά οφέλη.
Το deal αυτό έχει στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της.
Οι μέτοχοι δεν θα είναι κερδισμένοι θα είναι απόλυτα χαμένοι.
Το deal αυτό θα έχει προοπτική μόνο αν διασωθεί η Ελλάδα.
Αν διασωθεί τότε το σχήμα αυτό με πολλά προβλήματα θα βρει την πορεία του και θα παράξει συνέργειες.
Σε αυτή την φάση δεν υπάρχουν συνέργειες αλλά μόνο ζημίες.
Στο μέλλον ίσως αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο.
Πέτρος Λεωτσάκος

No comments: