19.10.12

Η Deutsche bank θα αποκτήσει το 10% της νέας Εθνικής τράπεζας; Διαψεύδει η διοίκηση της Εθνικής

H Deutsche bank θα αποκτήσει το 10%  της νέας Εθνικής τράπεζας; Η φήμη αυτή κυκλοφορεί εδώ και 3-4 μέρες στην χρηματιστηριακή αγορά.
Μάλιστα αναφέρεται ότι η Deutsche bank θα είναι ο εγγυητής ανάδοχος σε αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας και μέσω της διαδικασίας αυτής θα βρεθεί να ελέγχει το 10% της νέας Εθνικής.

Το σενάριο αυτό ετέθη στην διοίκηση της Εθνικής τράπεζας η οποία το διαψεύδει τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με την Deutsche bank.
Κατά την άποψη πολλών θα ήταν στρατηγικό λάθος μια συμφωνία με την Deutsche bank  γιατί θα περάσει λάθος πολιτικά μηνύματα καθώς εκπροσωπεί την επίσημη Γερμανική γραμμή.
Θα υποθέσουν πολλοί ότι πρόκειται για ξεπούλημα της Εθνικής στους Γερμανούς ειδικά μια περίοδο όπου - λανθασμένα δυστυχώς - πολλά παρεξηγούνται.
Παράλληλα θα ήταν παράδοξο η Deutsche bank να θέλει να συμμετάσχει με στρατηγικό ποσοστό στην νέα Εθνική και η Credit Agricole και η Societe Generale να αποχωρούν από την Ελλάδα.
Οι Γαλλικές τράπεζες αποχωρούν από την Ελλάδα καθώς δεν βλέπουν προοπτικές κερδοφορίας και θα έρθει η Deutsche για να αποκομίσει υπερκέρδη;
Ένα τέτοιο deal δεν έχει επιχειρηματική λογική αλλά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μόνο πολιτικά συμφέροντα.
Επίσης στο νέο σχήμα Εθνικής – Eurobank η Deutsche bank δεν είναι ξένος σύμμαχος.
Ήταν στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank και αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο.
Η Εθνική βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένες τράπεζες ώστε να εγγυηθούν την αμκ που θα υλοποιήσει προσεχώς και η οποία με όρους κεφαλαιακών απαιτήσεων φθάνει τα 15 με 16 δις ευρώ.
Αν η ΕΚΤ και η ΕΕ μπλοκάρουν την πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα – εξέλιξη πιθανή πλέον – τότε η καθαρή κεφαλαιακή απαίτηση μετά από αναβαλλόμενους φόρους θα φθάσει τα 13,5 με 14 δις ευρώ.
Αν τα Cocos δηλαδή τα μετατρέψιμα ομολογιακά είναι το 35% της ανακεφαλαιοποίησης και όχι 45% όπως αρχικώς εικαζόταν τότε η αμκ θα είναι 9 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 5 δις μετατρέψιμα ομολογιακά που θα καλύψει το ΤΧΣ.

bankingnews

No comments: