9.10.12

Το χρονοδιάγραμμα συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank

Δεκέμβριο η δημόσια προσφορά – Στο α΄ τρίμηνο του 2013 αναμένεται η ολοκλήρωση

Δεδομένη είναι η επιτυχία της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση των μετοχών της Eurobank, ενώ στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας πρότασης. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος εξαρτάται επίσης από την ταχύτητα λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων τόσο από τις ελληνικές αρχές (ΤΧΣ, ΤτΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού) όσο και από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών, με την απορρόφηση της Eurobank από την Εθνική εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η Εθνική Τράπεζα έχει συγκαλέσει για την Τρίτη 30 Οκτωβρίου γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους μετόχους της Eurobank που θα αποδεχθούν την πρόταση. Δεδομένου ότι απαιτείται απαρτία 50%, το πιθανότερο είναι η σχετική απόφαση να ληφθεί στην επαναληπτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα κατατεθεί το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι ήδη έχει κατατεθεί το δελτίο της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης.
Για την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου απαιτούνται, αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, 2-3 εβδομάδες. Ετσι αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να ξεκινήσει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Η διάρκειά της μπορεί να είναι από 4 έως 8 εβδομάδες, και το διάστημα ισχύς θα το ορίσει ο προτείνων δηλαδή, η Εθνική Τράπεζα. Ετσι, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι παράλληλα θα έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις.
Η επιτυχία της προσφοράς είναι εξασφαλισμένη, «δεδομένου ότι πρόκειται για προαιρετική δημόσια πρόταση», υπογραμμίζει στην «Κ» ο Β΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ξενοφών Αυλωνίτης, «δεν υπάρχει απαιτούμενο ελάχιστο όριο. Ακόμα και στη θεωρητική περίπτωση που προσφερθεί μόνο μία μετοχή, αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον προτείνοντα».
Στην περίπτωση της ΕΤΕ ήδη έχουν δεσμευτεί μέτοχοι που ελέγχουν το 44,75% της Eurobank (εννέα μέλη της οικογένειας Λάτση, το ίδρυμα JohS. Latsis ublic Benefit Foundatioκαι ο όμιλος EFG Consolidated Holdings) να προσφέρουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν ανταποκριθεί κανένας άλλος μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα θα βρεθεί με το 44,7% των μετοχών της Eurobank. Με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό -σε μια πολυμετοχική εταιρεία- είναι πολύ εύκολο να ληφθεί η απόφαση για τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρότασης.
Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε επιστολή που απέστειλε στους εργαζόμενους του ομίλου, τόνισε ότι η υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Eurobank αποτελεί το σημαντικότερο βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής για: «την επαρκή και ταχύτατη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, την ενίσχυση της ρευστότητας, τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και τη συγκράτηση των επισφαλειών. Παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του ομίλου, στην αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καθώς και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Τουρκολιάς, «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η μεγάλη εμπειρία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις των διοικήσεων και η υψηλή ποιότητα του προσωπικού των δύο τραπεζών, μου δίνουν σιγουριά και αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση του τόσο απαιτητικού εγχειρήματος».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_09/10/2012_498012

No comments: