9.10.12

Η ανεργία δυσκολεύει την Ιρλανδία να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας

Παρά τους επαίνους που έλαβε για την πιστή εφαρμογή του δικού της προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και τις καλές της προοπτικές να αντιπαρέλθει την κρίση, η Ιρλανδία δυσκολεύεται τώρα να τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης. Σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal εμφανίζει το Δουβλίνο σε θέση εξίσου δεινή με εκείνη της Αθήνας και της Λισσαβώνας καθώς τονίζει πως έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την Ιρλανδία να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών. Στο μεταξύ η ιρλανδική κυβέρνηση πρέπει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να παρουσιάσει λεπτομερές πρόγραμμα περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει πως τις προσπάθειες της ιρλανδικής κυβέρνησης έχει δυσχεράνει η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας που έχει διαψεύσει τις προσδοκίες της για αύξηση των εξαγωγών, δημιουργία θέσεων εργασίας και φορολογικά έσοδα. Το σχετικό ρεπορτάζ υπενθυμίζει πως στα τέλη του 2010 η ιρλανδική κυβέρνηση προέβλεψε πως η οικονομία θα αναπτυσσόταν φέτος κατά 3,2% αλλά έκτοτε αναγκάσθηκε να υποβαθμίσει την εκτίμησή της για το τρέχον έτος στο 0,7%. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ιρλανδίας υποβάθμισε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2013 στο 1,7% από την αρχική για 1,9%. Οπως, όμως, επισημαίνει η WSJ, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρή λιτότητα, διακινδυνεύει να ελαχιστοποιήσει την εγχώρια ζήτηση και να εκμηδενίσει την ανάπτυξη.
Εξάλλου, έχει ήδη περικόψει τόσες δαπάνες ώστε για να προχωρήσει σε περαιτέρω λιτότητα θα πρέπει να εξετάσει μέτρα όπως τη μείωση των επιδομάτων τέκνων και την περαιτέρω αύξηση του φόρου εισοδήματος. Η επίσημη ανεργία παραμένει στο 14,8% -ποσοστό υπερτριπλάσιο του 4,5% στο οποίο ανερχόταν το 2007 προτού εκδηλωθεί η τραπεζική κρίση- και η Τράπεζα της Ιρλανδίας προειδοποιεί πως θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα επί χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, που ώς τώρα είχαν υποστηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας, εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής, ιδιαιτέρως αν η οικονομία παραμείνει αναιμική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_09/10/2012_498006

No comments: