9.10.12

Το Ιράν θα μπορούσε να φτιάξει πυρηνικό όπλο σε 10-14 μήνες, υποστηρίζει think tank

Αμερικανικό think tank υποστηρίζει πως η Τεχεράνη θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικό όπλο σε διάστημα μεταξύ 10 και 14 μηνών, με έκθεσή του στην οποία επικαλείται στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Το «Ινστιτούτο Επιστήμαης και Διεθνούς Ασφάλειας» (ISIS) υποστηρίζει ότι «δύο έως τέσσερις μήνες» θα χρειάζονταν για την πρώτη φάση, στην η Τεχεράνη θα έπρεπε να συγκεντρώσει τα 25 κιλά εμπλουτισμένου σε υψηλό βαθμό ουρανίου που είναι απαραίτητα για την κατασκευή της πυρηνικού όπλου.

«Το Ιράν μπορεί να επιδιώκει να αποκτήσει την ικανότητα παραγωγής αρκετού ουρανίου (για την κατασκευή όπλων) ταχύτερα από ό,τι οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα μπορούσαν να εντοπίσουν» υποστηρίζει η έκθεση του think tank.

«Αν το Ιράν καταφέρει να παραγάγει αρκετό ουράνιο για ένα πυρηνικό όπλο, η διαδικασία που θα ακολουθήσει για να κατασκευάσει το όπλο μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμη πριν το Ιράν προβεί σε υπόγεια δοκιμή του ή πριν αποκαλύψει ότι το κατασκεύασε» προσθέτει η έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να εξοπλιστεί με ένα τέτοιου είδους όπλο είναι να «εμποδιστεί να συγκεντρώσει αρκετή ποσότητα πυρηνικού εκρηκτικού υλικού».

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231216793

No comments: