19.10.12

GS: Αμφίβολη η βιωσιμότητα χωρίς ανάπτυξη


Αμφίβολη χαρακτηρίζει τη βιωσιμότητα της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, η Goldman Sachs, αν δεν υπάρξει αναπτυξιακή στρατηγική. Σε έκθεση με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2012, ο οίκος “σταθμίζει” τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την τραπεζική ένωση και παραθέτει τις προβλέψεις της για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ανησυχίες για βραχυπρόθεσμη κλιμάκωση του συστημικού κινδύνου μπορούν να μετριαστούν σημαντικά από τρεις κρίσιμους παράγοντες. Την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και την ταυτόχρονη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αναδιάρθρωση των δανείων προς την Ελλάδα και την ενεργοποίηση ενός σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο.

“Βέβαια, η απουσία αφενός δραστικών επιλογών για την διαγραφή χρέους (οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κατέχουν τα δύο -τρίτα του χρέους της Ελλάδας) και αφετέρου μίας αναπτυξιακής στρατηγικής, καθιστούν αμφίβολη τη βιωσιμότητα της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη”, υπογραμμίζει ο οίκος.

Η Goldman χαρακτηρίζει το “tail risk”, τον κίνδυνο δηλαδή από απρόσμενα γεγονότα, ως τον πιο δύσκολο να προβλεφθεί, δεδομένης της πολιτικής προέκτασης. Οι πιέσεις προς το αμερικανικό Κογκρέσο να υπάρξει συμβιβασμός για το “fiscal cliff” και το “ανώτατο όριο χρέους” έχουν ενταθεί, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί η αβεβαιότητα.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Ισπανία θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα πιστωτικής διευκόλυνσης Enhanced Conditions Credit Line του ESM, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. “Αυτό θα θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, OMT, και θα προωθήσει μία αργή ανακατανομή κεφαλαίων στις αγορές της περιφέρειας”, σημειώνει ο οίκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει η Goldman, οι καθαρές απαιτήσεις της Γερμανίας από το υπόλοιπο ευρωσύστημα, μέσω του συστήματος διασυνοριακών συναλλαγών TARGET 2, βρίσκονται σε φάση αντιστροφής. Αυτό αντανακλά μία ένδειξη για την κατανομή ρευστότητας στην Ευρωζώνη, ενώ η αντίστροφη σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων χρίζει προσοχής.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1644615

No comments: