Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα
Μέρκελ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο, ότι επιθυμεί να "κάνει τα πάντα" για
τη στήριξη της κατανάλωσης στη Γερμανία για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή
οικονομία να εξέλθει από την κρίση.
"Όταν έχουμε δημόσιο έλλειμμα πολύ κάτω από το 3% , είναι επίσης καθήκον μας να κάνουμε κάτι για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη. Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε η εσωτερική κατανάλωση να είναι σε καλό επίπεδο", δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
"Όταν στηρίζουμε καλά την εγχώρια κατανάλωση μας, το πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε φυσικά να εισάγουμε περισσότερο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε.
Επισήμανε επίσης ότι οι μισθοί αυξήθηκαν στη Γερμανία και ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν.
Τα κύρια Ινστιτούτα οικονομικής έρευνας στη Γερμανία "φιλοτέχνησαν" σήμερα μια ζοφερή εικόνα της γερμανικής οικονομίας, καθώς η κρίση της ευρωζώνης έχει τελικά αντίκτυπο στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία μέχρι τώρα προκαλούσε φθόνο για την αντοχή της.
Τα ιδρύματα αυτά--το Ifo του Μονάχου, το IFW στο Κίελο, και τα IW στο Χάλε και RWI στην Έσση--μείωσαν κατά το ήμισυ τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη το 2013, στο 1% έναντι του 2% που ήταν προηγουμένως, και για εκείνη του 2012, σε 0,8%, έναντι 0,9% που αναμενόταν την άνοιξη.
Με αυτούς τους αριθμούς, "είμαστε πραγματικά πολύ μπροστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο", εκτίμησε η Μέρκελ, "αλλά έχουμε επίσης την αίσθηση ότι η κατάρρευση των οικονομιών σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης μας επηρεάζει φυσικά. . . η Γερμανία δεν έχει αποσυνδεθεί".
"Μπορούσαμε μέχρι τώρα να αντισταθούμε, χάρη σε μια ενισχυμένη εσωτερική κατανάλωση αυτά τα τελευταία χρόνια. Στη χώρα μας οι μισθοί αυξήθηκαν και πάλι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι συντάξεις έχουν αυξηθεί. Αυτό είναι καλό, αλλά η Γερμανία μπορεί να είναι μια καλή μηχανή, στο μέτρο βέβαια που και οι άλλοι ακολουθούν", τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1638133
______________________________________________________
Houston, we've got a problem
No comments:
Post a Comment