11.10.12

Στρος Καν: Γιατί η «μικρή Ελλάδα» είναι το μεγάλο πρόβλημα του ευρώ

Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά, όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα, υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ
 
Picture 0 for Στρος Καν: Γιατί η «μικρή Ελλάδα» είναι το μεγάλο πρόβλημα του ευρώ
Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν, πάση θυσία, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
«Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά, όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Στρος Καν, στο πλαίσιο του World Knowledge Forum, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.
Παράλληλα, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ταμείου επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί, όπως είπε, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέρα που επιβάλλονταν. «Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο, αλλά δεν επιλύουμε τίποτα. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των spreads. «Δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης», σημείωσε.

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=110986

No comments: