18.10.12

Το window παραμένει ακόμη ανοικτό για την Ελλάδα

Το window το παράθυρο παραμένει ανοικτό για την Ελλάδα είχαμε τονίσει ήδη από τα τέλη Αυγούστου προβλέποντας ότι για διάστημα 3 μηνών θα παραμείνει το παράθυρο των ευκαιριών ανοικτό.
Οι εξελίξεις του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχουν δικαιώσει την εκτίμηση αυτή η οποία σημειωτέον απηχεί τις θέσεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων όπως της Goldman Sachs αλλά και της Barclays.

To window το παράθυρο που έχει ανοίξει προσομοιάζει με τον χρόνο που έχει δοθεί στην Ελλάδα ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Πολλοί συνέδεσαν το window με τις αμερικανικές εκλογές, επισημαίνοντας ότι οι Δημοκρατικοί για να πετύχουν την επανεκλογή τους θέλουν ήρεμο οικονομικό κλίμα και η Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί τον πλέον αποσταθεροποιητικό παράγοντα.
Ωστόσο ενώ όλοι συμφωνούν το παράθυρο άνοιξε υπάρχουν σοβαρές διαφορετικές εκτιμήσεις για το πότε θα κλείσει.
Στην προσέγγιση του ζητήματος αυτού καταγράφονται δύο διαφορετικές τάσεις.
Η πρώτη και αισιόδοξη αναφέρει ότι το window το παράθυρο, το φως που προέκυψε μετά από σκοτάδι ετών στην Ελλάδα δεν θα κλείσει άμεσα.
Θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις εκλογές της Γερμανίας τουλάχιστον
, ώστε η Ελλάδα με την στήριξη της Ευρώπης να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και ταυτόχρονα να αποτρέψει δομικά την χρεοκοπία.
Το window για τους θιασώτες της άποψης αυτής θα παραμείνει ανοικτό για πολύ καιρό.
Αν μείνει για καιρό ανοικτό το window θα μετατραπεί σε door και ως εκ τούτου η Ελλάδα θα έχει διασωθεί.
Η κεντρική ιδέα της άποψης αυτής είναι ότι η κατάρρευση της Ελλάδος θα έχει 100 φορές μεγαλύτερες επιπτώσεις από ότι η Lehman Brothers. Κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες της καταστροφής και ως εκ τούτου θα αποφασίσουν μεταξύ διάσωσης της Ελλάδος με όποιο κόστος και της καταστροφής.
Οι θιασώτες της άποψης αυτής εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα διασωθεί.
Η δεύτερη και απαισιόδοξη – την οποία και θεωρούμε ακόμη πιθανή – προσεγγίζει διαφορετικά το ζήτημα της Ελλάδος.
Η Ελλάδα με σωρευτική ύφεση που θα φθάσει το 28% με 30% έως και το 2013 δηλαδή θα έχουν χαθεί σε 3 χρόνια το 1/3 του εθνικού πλούτου και χωρίς να διαθέτει δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε ανάταξη της οικονομίας και έχοντας χάσει μεγάλο μέρος των καταθέσεων άνω των 84 δις ευρώ και οι τράπεζες ούσες απόλυτα εξαρτημένες η οικονομία δεν θα καταφέρει να πάρει εμπρός παρά την στήριξη.
Θα τεθεί επί τάπητος το θέμα για νέο haircut που θα περιλαμβάνει τα πάντα νέα και παλαιά ομόλογα και δάνεια.
Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και τότε θα τεθεί όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά το ζήτημα της αλλαγής νομίσματος της Ελλάδος.
Θα τεθεί το μεγάλο δίλημμα ευρώ ή δραχμή.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα το ευρώ είναι η ασπίδα προστασίας της κοινωνίας και η κοινωνία έχει τεθεί καθαρά υπέρ του ευρώ.
Για τους θιασώτες της άποψης αυτής το window που έχει ανοίξει είναι τεχνικό, κατασκευασμένο ψεύτικο και στόχο έχει να ξεπεράσουν άλλοι τα προβλήματα τους π.χ. οι αμερικανοί τις εκλογές, η Ευρώπη το ζήτημα της Ισπανίας.
Ωστόσο είναι προφανές και ξεκάθαρο ότι είτε στο θετικό είτε στο αρνητικό σενάριο θα τεθεί θέμα νέου haircut στο ελληνικό χρέος.

bankingnews

No comments: