18.10.12

S&P: Η Ελλάδα πιθανώς θα χρεοκοπήσει ξανά

Με μπαράζ υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη προειδοποιεί ο Moritz Kraemer, ανώτατο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, καθώς εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πέσουν στην παγίδα του εφησυχασμού. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Kraemer προβλέπει ότι πιθανώς θα χρεοκοπήσει ξανά.
Το στέλεχος του S&P έχει προειδοποιήσει και στο παρελθόν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει ορατός, ενώ έχει τονίσει ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αντιλαμβάνονται πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος δεν μπορούν να επιτευχθούν.
Ο Kraemer έχει αναφερθεί και στο κόστος επιστροφής στην δραχμή, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος είναι πιθανό να έχει μεγάλο κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Όπως υποστηρίζει, παρότι προσωρινά θα ωφεληθούν οι εξαγωγές, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ παραδεχόμενος ότι ένα μορατόριουμ της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους, θα βελτιώσει το ταμειακό έλλειμμα μέσω της μείωσης των εξωτερικών πληρωμών, υπογραμμίζει ότι το εναπομείναν εμπορικό έλλειμμα ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να χρηματοδοτηθεί. Επίσης, παρά την υποτιμημένη δραχμή, ο τουρισμός δεν θα μπορέσει να προσφέρει  αυξημένα έσοδα.
Η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιεί ο Kraemer, τονίζοντας παράλληλα ότι θα οδηγήσει σε ένα κύμα χρεοκοπιών, προσωπικών και εταιρικών, ενώ εάν σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να καλύψει ακόμα και βασικές της ανάγκες όπως είναι τα τρόφιμα, η ενέργεια και η φαρμακευτική περίθαλψη.
Σε αυτή την περίπτωση ο Κraemer εκτιμά ότι καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν θα ακολουθήσει την Ελλάδα στην αποχώρηση από το ευρώ, καθώς οι συνέπειες της «δραχμοποίησης» θα οδηγήσουν τις υπόλοιπες χώρες να ενισχύσουν τις προσπάθειες προσαρμογής τους, ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ θα τις υποστηρίξουν για να αποφύγουν και άλλες αποχωρήσεις από την ένωση.

bankingnews

______________________________________________

ας δούμε τα σημεία
Ο Kraemer έχει αναφερθεί και στο κόστος επιστροφής στην δραχμή
  • μεγάλο κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό
  • προσωρινά θα ωφεληθούν οι εξαγωγές, 
  • ο τουρισμός δεν θα μπορέσει να προσφέρει  αυξημένα έσοδα.
  • το εναπομείναν εμπορικό έλλειμμα ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να χρηματοδοτηθεί.
  • μαζική φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες 

δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ παραδεχόμενος ότι ένα μορατόριουμ της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους, θα βελτιώσει το ταμειακό έλλειμμα μέσω της μείωσης των εξωτερικών πληρωμών

με το υπάρχον σχέδιο ζητείται ο μετασχηματισμός της δομής της οικονομίας, σε περισσότερο εξαγωγική, ταυτόχρονα καλύτερη (φθηνότερη) παροχή υπηρεσιών τουρισμού, μείωση των εισαγωγών κλπ, σε ένα πλαίσιο εσωτερικής υποτίμησης, όπου ζητείται να αντιμετωπιστούν τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχουμε εκροή καταθέσεων, κυματα χρεοκοπιών, μεγάλο κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ;;;;
είτε με εξωτερική υποτίμηση (δραχμή) είτε με εσωτερική υποτίμηση (ευρώ), οι στόχοι έχουν σημαντικές ομοιότητες
[για να μην λέμε ότι είναι ΟΙ ΙΔΙΟΙ]

ΟΥΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ (στους αντικειμενικούς στόχους) ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ 3 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ;;;




No comments: