19.11.12

«Κρύβουν» 1,43 τρισ. ευρώ στην ΕΚΤ

Τεράστια ρευστότητα δεν διοχετεύεται από τις τράπεζες στην αγορά λόγω αβεβαιότητας
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης δεν διοχετεύουν τη ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία, αλλά προτιμούν να την «αποθηκεύουν» σε κεντρικές τράπεζες ή ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από τη Wall Street Journal, δέκα ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι και πλέον διατηρούν 1,43 τρισ. ευρώ σε καταθέσεις κεντρικών τραπεζών και στην ΕΚΤ. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, οι ισολογισμοί δώδεκα ευρωπαϊκών τραπεζών καταδεικνύουν αύξηση των καταθέσεων σε κεντρικές τράπεζες επί έκτο συναπτό τρίμηνο.
Από τα τέλη του 2010, οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στα «θησαυροφυλάκια» των κεντρικών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 84%. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς της Societe Generale για το τρίτο τρίμηνο, η γαλλική τράπεζα διατηρούσε σε καταθέσεις κεντρικών τραπεζών 103 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Μόλις το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή το δεύτερο του 2012, η διαθέσιμη ρευστότητα της τράπεζας υπολογιζόταν στα 57 δισ. ευρώ.
Αυτή η συντηρητική συμπεριφορά αντανακλά το κλίμα αβεβαιότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα λόγω ενός συνόλου αρνητικών παραμέτρων. Τα εμπόδια στην Ε.Ε. για μια δυναμικότερη επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οι νέοι και αυστηρότεροι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γεγονός που απαιτεί τη συγκέντρωση κεφαλαίων, αλλά και στοιχεία που υποδεικνύουν την αποδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής στην παγκόσμια οικονομία αποθαρρύνουν τις τράπεζες να εκτεθούν στον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ιδιαίτερα μετά τις διαγραφές 1,6 τρισ. δολαρίων και πλέον που κατέγραψαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, τη μεγαλύτερη μετά το Κραχ του ’29.
Η υψηλή ρευστότητα καταδεικνύει, παράλληλα, ότι θα ανακυκλωθούν τα τριετή δάνεια του ενός τρισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί σε εκατοντάδες τράπεζες της Ευρώπης. Ευνοϊκοί όροι για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών έχουν προσφερθεί από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Τα δάνεια αυτά όμως φαίνεται να μην έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία, αλλά στις αγορές κεφαλαίου, τονίζει η Wall Street Journal.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν στη Wall Street Journal ότι αν και η συντηρητική διαχείριση του διαθέσιμου ρευστού εκ μέρους των τραπεζών συνεχίζει να υφίσταται, οι καταθέσεις αυτές αυξάνονται σε μικρότερο βαθμό. Δηλαδή, οι καταθέσεις των 12 τραπεζών σε κεντρικές τράπεζες αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά μόνον 3% από το δεύτερο, όταν είχαν παρουσιάσει άνοδο 6% από το πρώτο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_14/11/2012_501537

No comments: