19.11.12

WSJ: Γιατί η Ισπανία είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα

H γενικώς επικρατούσα αντίληψη θέλει την Ελλάδα να βρίσκεται στη χείριστη θέση μεταξύ των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, ιδίως δε σε σχέση με την Ισπανία. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό ώς ένα βαθμό είναι μύθος. Οπως αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal (WSJ), η χώρα μας έχει αποκλειστεί από τις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια και το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% τα τελευταία 3 χρόνια. Η Ισπανία παραμένει στις αγορές και το ΑΕΠ της ελαττώθηκε σχεδόν 5%.
Εάν, όμως, συνεκτιμηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Ισπανίας: η οικονομία της πρώτης λειτουργεί σε επίπεδα χαμηλότερα της παραγωγικής ικανότητάς της, ενώ η οικονομία της δεύτερης -και παρά το 25% της ανεργίας- αναπτύσσει σχεδόν πλήρως την ικανότητά της. Συνεχίζοντας το σκεπτικό της, η Επιτροπή επισημαίνει πως η ανεργία στην Ελλάδα θα μειωθεί δραστικά εάν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει χωρίς πληθωρισμό. Στην Ισπανία, με το να παραμένει ως έχει η δομή της αγοράς εργασίας της, όταν εμφανιστεί ανάκαμψη θα υπάρξει έλλειψη εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα πληθωρισμό στους μισθούς. Πώς θα συμβεί αυτό; Την προηγούμενη δεκαετία η ανεργία στην Ισπανία είχε περισταλεί δραστικά με την απορρόφηση εκατομμυρίων εργαζομένων στα ακίνητα. Το σπάσιμο της φούσκας της συγκεκριμένης αγοράς ακινητοποίησε τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι πρέπει να καταρτιστούν εκ νέου. Στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα είναι πρόσφορο να επανεκκινήσουν την ανάκαμψη. Η Ελλάδα έχει παρόμοια, αν και όχι τόσο σοβαρά, προβλήματα, ενώ δεν υπέστη τις συνέπειες της φούσκας των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Πέραν αυτού, αναφέρει η WSJ, υπάρχουν και άλλες διαφορές. Η διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του δυνητικού ΑΕΠ στην περίπτωση της Ελλάδας ανέρχεται στο 13%, όταν για την Ισπανία είναι μόλις 4,6%. Επίσης, τα επίπεδα της ανεργίας από τα οποία αρχίζει ο πληθωρισμός να ανέρχεται, όπως θεωρεί η Κομισιόν, είναι σχεδόν 14,8% στην Ελλάδα και 21,5% στην Ισπανία - και αυτό ανεξαρτήτως του ότι ο δείκτης ανεργίας σε αμφότερες τις χώρες εκτινάσσεται στο 25%. Τα στοιχεία αυτά, επισημαίνει, τέλος, η WSJ, αποτυπώνουν το πόσο βαθιές μεταρρυθμίσεις πρέπει, κατά την Κομισιόν, να κάνει η Ισπανία προ της επιστροφής της σε βιώσιμη ανάπτυξη άνευ πληθωρισμού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_15/11/2012_501677

No comments: