20.11.12

Süddeutsche Zeitung: Ελλάδα, μια χώρα υπό εποπτεία, τι ρόλο θα έχει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια;;

Με τον τίτλο «Ελλάδα, μια χώρα υπό εποπτεία» η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει την αυξημένη εποπτεία που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες για τα υπουργεία και τις τράπεζες στην Ελλάδα, και διερωτάται ποιος είναι τελικά ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το άρθρο με τίτλο «Η μικρή πικρή αλήθεια», οι έπαινοι των ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από επιβεβαίωση των ίδιων των πολιτικών τους.
«Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών θέλουν να δώσουν θάρρος στον εαυτό τους, καθώς για τα επόμενα χρόνια σχεδιάζουν για την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ένα ρόλο κομπάρσου. Υπάρχει ο κίνδυνος η προσπάθεια σωτηρίας του ευρώ να καταλήξει σε μια "νεκρή ζώνη" για τις δημοκρατικές διαδικασίες», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Οι χώρες της ευρωζώνης έβαλαν τους εταίρους τους στην Ελλάδα στον αυτόματο πιλότο. Στο τιμόνι κάθεται μεν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν κατευθύνει. Τουλάχιστον για όσο διάστημα δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Όσο συμβαίνει αυτό, η χώρα θα κυβερνάται από τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Οι πιστωτές υπαγορεύουν στην Αθήνα πως θα διαχειριστεί τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις τιμές για την ενέργεια. Όλα δηλαδή όσα υπό κανονικές συνθήκες βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου», σημειώνει.
«Με την ελπίδα για οικονομική βοήθεια και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα μετά τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαματάς διαπραγματεύθηκε και ενέκρινε μέτρα που δεν αφήνουν πια περιθώρια για δημοκρατικές διαδικασίες. Η αποστολή του Αντώνη Σαμαρά περιορίζεται στο να κρατήσει εν ζωή τον κυβερνητικό συνασπισμό και να αποτρέψει τα χειρότερα».
Στην ίδια σελίδα, η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Έρχεται ο επίτροπος» και υπότιτλο: «Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν δισεκατομμύρια, όμως οι πολιτικοί δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματα».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες Εθνική, Eurobank , Πειραιώς και Alpha προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, 2,7 δισ. ευρώ. (..) Με ειδικούς επιτρόπους θα ελέγχεται η χορήγηση μεγάλων πιστώσεων, ιδίως όταν πρόκειται για "ειδικούς" πελάτες, όπως πολιτικά κόμματα, μέσα ενημέρωσης, συγγενείς ανώτατων στελεχών της τράπεζας, μετόχων ή ακόμα και εταιριών που έχουν χάσει την πιστοληπτική τους αξιοπιστία.
Η εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου επισημαίνει αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες: «Όποιος τάσσεται υπέρ μιας σκληρή γραμμής, όπως είναι για παράδειγμα να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της και να χρεοκοπήσει, θα πρέπει να αναλογιστεί τι συνέβη με την κατάρρευση της Lehman Bothers, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1920 τον περασμένο αιώνα».
«Μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν δεδομένο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα λάβουν μια απόφαση που εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους. Ούτως ή άλλως τους πιέζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατηγορεί τους ευρωπαίους για διστακτικότητα στις προσπάθειες επίλυσης του ελληνικού ζητήματος. Η απόφαση για ένα πακέτο μέτρων, το οποίο να προσανατολίζεται στην πραγματικότητα και όχι στις προσδοκίες, είναι ένα λογικό αίτημα που, όπως όλα δείχνουν, θα εισακουστεί», εκτιμά η εφημερίδα.
Πηγή: Deutsche Welle
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2254354

___________________________________________

αλλοδαπή αλήθεια



2 comments:

Anonymous said...

Η πρώτη θετική είδηση μετά από καιρό.

Vasilisg

geokalp said...


θετική διότι, πρώτα από όλα, είναι η αλήθεια

καλημέρα