30.9.08

The best and worst case scenarios

The best and worst case scenarios

To καλύτερο σενάριο: ακόμα και οι αφερέγγυες τράπεζες εξαγοράζονται, η βιομηχανία των hedge funds τη γλιτώνει, μερικές μεσαίες ευρωπαϊκές τράπεζες καταρρέουν, τα δάνεια των επιχειρήσεων καταφέρνουν να αντέξουν, η FED συνεχίζει τις διασώσεις μιά-μία όπως τελευταία. Η ύφεση κρατάει 2 χρόνια και η ανεργία δεν υπερβαίνει το 10%.

Το χειρότερο σενάριο:
Η πιστωτική ασφυξία χτυπάει και την επόμενη εβδομάδα, πολλές εταιρείες αδυνατούν να πληρώσουν τη μισθοδοσία τους. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κλείνει για όλη την εβδομάδα. Η αγορά δανείων πέφτει στο μηδέν οπότε κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές τιμές κατοικιών. Το τραπεζικό συστημά λειτουργεί μόνο με τα δανεικά της FED: de facto κρατικοποίηση του. Η κυβέρνηση (οι φορολογούμενοι) αναγκάζονται να αγοράσουν και τα hedge funds που παραπαίουν. Σε αυτό το σενάριο η κινεζική φούσκα επεκτείνεται και εκτός χρηματιστηρίου.

http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2008/09/the-best-and-wo.html

no cash

Banks are so desperate for funds that they paid 11% for $30 billion in overnight funds from the European Central Bank, up from 3% just Monday.

Βίοι αντίθετοι Ελλάδας και άλλων χωρών σε κρατικές παρεμβάσεις

Οι κινήσεις της Αμερικής θυμίζουν το ελληνικό δημόσιο μετά το 1983.

Της Ελένης Στεργίου
hstergiou@kathimerini.gr

Από το 1914, όταν έγινε η πρώτη κρατικοποίηση στην Ελλάδα (συμμετοχή του κράτους στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθηνών - Θεσσαλονίκης) έως σήμερα οι κρατικές επεμβάσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ετεροχρονισμένες ή αντίθετες με την τακτική που εφάρμοζαν άλλες καπιταλιστικές ή μη χώρες.






Σχετικά Θέματα







Σήμερα, ενώ στην αμερικανική καπιταλιστική οικονομία αλλά και στην Ευρώπη, εκδηλώνονται κρατικές παρεμβάσεις, που μοιάζουν με εκείνες του κ. Τσάβες, για να σώσουν μεγάλους επιχειρηματικούς οργανισμούς, στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ιδιωτικοποιήσεις ή αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες άρχισαν μετά το 1993 και κορυφώθηκαν μετά το 1996.

Οι διεθνείς αυτές εξελίξεις σηματοδοτούν προφανώς το τέλος της κυρίαρχης τάσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Βρετανία κ.λ.π) και στις ΗΠΑ, κυρίως μετά το 1975, για τη δημιουργία μεγάλων και ισχυρότατων, ιδιωτικών κυρίως, ομίλων επιχειρήσεων.

Την ίδια περίοδο, όμως, στη χώρα μας γινόταν το ακριβώς αντίθετο: Στις 5 Δεκεμβρίου 1975 κρατικοποιήθηκε ο μεγάλος ιδιωτικός όμιλος τραπεζών, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Εμπορικής Τράπεζας, ο όμιλος Ανδρεάδη. Η δημιουργία του ομίλου αυτού θυμίζει τις έως σήμερα τάσεις και εξελίξεις στο ελληνικό και διεθνές τραπεζικό σύστημα, με τις γνωστές αποκρατικοποιήσεις και τη μεγάλη προσπάθεια όλων για συγκρότηση ισχυρών ομίλων - συγκροτημάτων, που θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον ισχυρότατο ανταγωνισμό. Το ίδιο έτος έγινε και η κρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Οι κινήσεις της Αμερικής θυμίζουν το ελληνικό δημόσιο μετά το 1983

Οι συντονισμένες κινήσεις μαρτυρούν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο διάσωσης με το οποίο τίθενται οι οργανισμοί υπό την κηδεμονία των κυβερνήσεων και σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, ενώ προβλέπει και αντικατάσταση της διοίκησής τους.

Είναι μια ασυνήθης παρέμβαση του αμερικανικού κράτους στον ιδιωτικό τομέα, που θυμίζει εκείνη του ελληνικού Δημοσίου κυρίως μετά το 1983, όταν «στεγάστηκαν» υπό το νέο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων δεκάδες υπερχρεωμένες και ζημιογόνες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ίσως θα είναι η πλέον δαπανηρή κρατική ενίσχυση στην αμερικανική ιστορία, μολονότι δεν εμπλέκονται άμεσα χρήματα των φορολογουμένων, όπως έγινε στη χώρα μας με την ίδρυση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Το χρονικό των κρατικοποιήσεων

Η αρχή της συμμετοχής του κράτους στην επιχειρηματική δραστηριότητα έγινε, όπως προαναφέρθηκε, το 1914 με την εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου Πειραιώς -Αθηνών - Πελοποννήσου. Έως τότε, όπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητής κ. Γιώργος Προβόπουλος στο βιβλίο του «Δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί» (έκδοση ΙΟΒΕ, 1982), η επιχειρηματική δραστηριότητα του κράτους, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, ήταν περιορισμένη.

Από την κρατική αυτή συμμετοχή στην επιχειρηματική δραστηριότητα δημιουργήθηκε το 1920 η δημόσια επιχείρηση Σιδηρόδρομοι του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ), ενώ λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το κράτος ανέλαβε τη λειτουργία και του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου με την ίδρυση των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ). Στη συνέχεια το 1970 ιδρύθηκε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), ο οποίος λειτουργεί έως σήμερα και αποτελεί συγχώνευση των ΣΕΚ και των ΣΠΑΠ.

Κατά τη διάρκεια των 104 αυτών ετών η κρατική επιχειρηματική δραστηριότητα με ίδρυση νέων δημόσιων οργανισμών ή κρατικοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων εκδηλώθηκε με διαφορετική συχνότητα και σφοδρότητα. Με εξαίρεση, όπως επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος, τις ταχυδρομικές και τις τηλεγραφικές υπηρεσίες, καθώς και την αγροτική πίστη, το κράτος απέφυγε να αναμειχθεί ενεργά στον επιχειρηματικό τομέα κατά τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα. Σταδιακά όμως πύκνωναν αυτές οι παρεμβάσεις στον επιχειρηματικό τομέα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια εντονότερη δραστηριότητα κυρίως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με κορύφωση το 1975 (κρατικοποίηση του ομίλου τραπεζών και επιχειρήσεων του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας ή του Ομίλου Ανδρεάδη) και μια αποθέωση του κρατισμού το 1983 με την ίδρυση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), δηλαδή του οργανισμού, όπου εντάχθηκαν (κρατικοποιήθηκαν) δεκάδες ιδιωτικές προβληματικές επιχειρήσεις.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_30/09/2008_250374

MIG: Αύξηση μαμούθ με private placement

Με μια κίνηση που αλλάζει αιφνιδιαστικά το σκηνικό, μεσούσης της μεγάλης διεθνούς κρίσης, η MIG ανακοίνωσε σήμερα την πραγματοποίηση νέας αύξησης-μαμούθ, ύψους 5 δισ. ευρώ, με private placement, προκειμένου, να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες, με προτεραιότητα τον τραπεζικό τομέα.

Πρόκειται για κίνηση που χαρακτηρίζεται απο τόλμη αλλά και αυτοπεποίθηση όπως δείχνει καθαρά το μέγεθος της αύξησης (με δεδομένη τη συγκυρία) αλλά και το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης σε νέους στρατηγικούς/ θεσμικούς επενδυτές, οροθετείται στα 6 ευρώ, δηλαδή σαφώς υψηλότερα απο την τρέχουσα τιμή των 5 ευρώ.

Φανερώνει δε ότι η MIG προτίθεται να αξιοποιήσει στο έπακρο την τρέχουσα συγκυρία, στα πρότυπα άλλων επενδυτών με ισχυρή ρευστότητα που κάνουν αντίστοιχες κινήσεις στο εξωτερικό, συμμετέχοντας και υποβοηθώντας την συγκέντρωση του τραπεζικού χώρου στην Ελλάδα, (σε μια περίοδο κρίσιμη για το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα), αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MARFIN INVESTMENT GROUP (“MIG”) αποφάσισε την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας που θα διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου 2008 με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Στην Γενική Συνέλευση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 5.004.000.000 Ευρώ με την έκδοση 834.000.000 νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 6 Ευρώ ανά μετοχή.

Εφόσον η Γενική Συνέλευση των μετόχων δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις οι νέες μετοχές θα διατεθούν με την διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) σε στρατηγικούς ή/και θεσμικούς επενδυτές κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η MIG πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου κατά 5,2 δισ. Ευρώ τον Ιούλιο του 2007. Κάνοντας έγκαιρη διάγνωση των δυσμενών διεθνών οικονομικών εξελίξεων άλλαξε την επενδυτική της πολιτική από τον Οκτώβριο του 2007 και επέτυχε να διατηρήσει τα κεφάλαια των μετόχων της (preserved shareholders equity) ενώ σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση αφού περάν από επενδύσεις σε εταιρείες ηγέτιδες που δραστηριοποιούνται σε «αμυντικούς» τομείς (όπως Τρόφιμα, Υγεία κλπ.) έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό και ρευστότητα της τάξεως του 1 δισ. Ευρώ ενώ και οι εταιρείες του Ομίλου της διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξεως των 350 εκ. Ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG θεωρεί ότι η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη με προτεραιότητα τον Τραπεζικό τομέα και τις συγκεντρώσεις (consolidation) που θα επακολουθήσουν.

Σχολιάζοντας την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζούμε σε μια περίοδο σημαντικών οικονομικών δυσλειτουργιών, προβλημάτων και αβεβαιότητας. Η περίοδος αυτή όμως αναδεικνύει ήδη σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται βραχυμεσοπρόθεσμα ν΄αυξηθούν, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση.

Με την ήδη υπάρχουσα μεγάλη ρευστότητα μας αλλά και με την επιπλέον ρευστότητα από τη δρομολογηθείσα αύξηση κεφαλαίου σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες με στόχο να μεγιστοποιήσουμε το όφελος των μετόχων μας. Στη νέα επενδυτική μας πολιτική σκοπεύουμε να δώσουμε προτεραιότητα στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και στην νοτιοανατολική Ευρώπη όπου στις φιλικές συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν μπορούμε να είμαστε ένας συνέταιρος επιλογής (partner of choice).

Βασιζόμενοι στα πεπραγμένα μας (track record) μέχρι σήμερα, με την επιτυχή αξιοποίηση των δύο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σημαντικές υπεραξίες προς όφελος των μετόχων μας».


Τι δήλωσε για την αύξηση κεφαλαίου της MIG ο Γ. Προβόπουλος

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της MIG, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας ότι η MIG δεν είναι τράπεζα. Ανέφερε όμως ότι ήταν ενήμερος από το πρωί για την εξέλιξη αυτή, κατόπιν ενημέρωσης που είχε από τον κύριο Βγενόπουλο.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/375551/Article.aspx

ΗΠΑ: Αναπάντεχη βελτίωση καταναλωτικού κλίματος

Στο 56,7 διαμορφώθηκε ο βιομηχανικός δείκτης PMI για την ευρύτερη περιοχή του Σικάγου τον Σεπτέμβριο, διαμορφούμενος υψηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 53 από 57,9 τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, αναπάντεχη άνοδο εμφάνισε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον ίδιο μήνα, διαμορφούμενος στο 59,8 από 58,5 τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για επιδείνωση στο 55.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/375521/ArticleNewsWorld.aspx

ΗΠΑ: Προσπάθεια αναβίωσης του σχεδίου διάσωσης

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια αναβίωσης του σχεδίου διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν επιδοθεί κορυφαία στελέχη της Γερουσίας, μετά την απόρριψή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όμως, οι υπεύθυνοι δεν έχουν και τόσο μεγάλα περιθώρια χειρισμών και ευελπιστούν ότι στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα κατορθώσουν να βρουν τις 12 ψήφους που χρειάζονται, προκειμένου το σχέδιο να καταστεί νόμος του αμερικανικού κράτους. "Δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης αναβίωση του σχεδίου", προεξοφλεί ο κ. Pete Davis, πρόεδρος της David Capital Investment Ideas, ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις του στη Βουλή και στη Γερουσία τη Δευτέρα. "Απλώς θα πραγματοποιήσουν κάποιες αμελητέες αλλαγές και τελικώς θα το περάσουν. Είναι μία καθαρά πολιτική προσπάθεια". "Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, μέχρι όλα να έχουν τελειώσει αισίως", τονίζει από την πλευρά του ο κ. Christopher Dodd, πρόεδρος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας. "Ευελπιστώ ότι η ψηφοφορία της Τετάρτης θα έχει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα". Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές, οι ρεπουμπλικανοί θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για σειρά αλλαγές στο σχέδιο, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση του ρόλου της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) αλλά και της Federal Deposit Insurance Co. (FDIC).
Παράλληλα, οι πιέσεις προς τους βουλευτές καθίστανται όλο και πιο ισχυρές, με δεδομένη και την κατάρρευση της Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου ο Dow Jones έχασε 800 μονάδες, σημειώνοντας μία από τις ισχυρότερες ημερήσιες απώλειες της ιστορίας του. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο κ. Chris Lehane, σύμβουλος στο Δημοκρατικό Κόμμα και πρώην συνεργάτης του Al Gore, "δεν είναι αποδεκτό το Κογκρέσο να λέει στη Wall Street αλλά και στην πραγματική οικονομία ότι θέλει να… πεθάνουν. Η πτώση του Dow Jones ήταν τόσο δραματική, ώστε πιθανόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να βρεθούν οι 12 ψήφοι που λείπουν για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου".
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/375221/ArticleNewsWorld.aspx

Wall street yesterday


***ύφεση - πως θα παρουσιαστεί

http://www.econbrowser.com/archives/2008/09/gross_domestic.html

Ανεργία επάνω και πάλι


Bailout people


Corporate bonds


US inflation projection

Current Inflation Rate
Year Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Ave
2008 4.28% 4.03% 3.98% 3.94% 4.18% 5.02% 5.60% 5.37% NA NA NA NA NA
2007 2.08% 2.42% 2.78% 2.57% 2.69% 2.69% 2.36% 1.97% 2.76% 3.54% 4.31% 4.08% 2.85%2006 3.99% 3.60% 3.36% 3.55% 4.17% 4.32% 4.15% 3.82% 2.06% 1.31% 1.97% 2.54% 3.24%2005 2.97% 3.01% 3.15% 3.51% 2.80% 2.53% 3.17% 3.64% 4.69% 4.35% 3.46% 3.42% 3.39%2004 1.93% 1.69% 1.74% 2.29% 3.05% 3.27% 2.99% 2.65% 2.54% 3.19% 3.52% 3.26% 2.68%2003 2.60% 2.98% 3.02% 2.22% 2.06% 2.11% 2.11% 2.16% 2.32% 2.04% 1.77% 1.88% 2.27%2002 1.14% 1.14% 1.48% 1.64% 1.18% 1.07% 1.46% 1.80% 1.51% 2.03% 2.20% 2.38% 1.59%2001 3.73% 3.53% 2.92% 3.27% 3.62% 3.25% 2.72% 2.72% 2.65% 2.13% 1.90% 1.55% 2.83%2000 2.74% 3.22% 3.76% 3.07% 3.19% 3.73% 3.66% 3.41% 3.45% 3.45% 3.45% 3.39% 3.38%Get more Historical Data from InflationData.com

Τι απομένει (update)

Οι επιλογές πλέον είναι περισσότερες:

1. να μη γίνει τίποτα, όσοι είναι να καταρεύσουν να αφεθούν στη τύχη τους...
Αυτή είναι άλλωστε η ζούγκλα του καπιταλισμού

2. επανάληψη της ψηφοφορίας, έστω με βελτιωμένη τη πρόταση διάσωσης

3. ψήφιση ευρύτερης νομοθεσίας, η οποία να περιλαμβάνει π.χ. περισσότερους όρους για τους δανειολήπτες
Update
σε αυτή τη περίπτωση, το σκανδιναβικό μοντέλο ολικής κρατικοποιήσης του τραπεζικού συστήματος είναι ένα ενδεχόμενο που συζητείται

Και στις τρεις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η συνεργασία των κεντρικών τραπεζών. Μια καλή και άμεση λύση θα ήταν η μείωση των επιτοκίων κατά 1% από ολες τις κεντρικές τραπέζες ταυτόχρονα. Σήμερα.

Τέλος, ελπίζω να έχει γίνει κατανοητό ότι λύση του προβλήματος κατά περίπτωση, όπως Bear Stearns - Lehman - May/Mac - AIG κλπ. δεν είναι ορθός τρόπος. Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση της ανεργίας

ΜΕΙΩΣΗ, με τον ταχύτερο ρυθμό σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε και οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν, διευρύνοντας τη συρρίκνωση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 3,5% από τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκυο. Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών του 4,2% και οι αγορές από τα νοικοκυριά μειώθηκαν 4%, τα μέγιστα από το Σεπτέμβριου του 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε 4,6% φθάνοντας στις 11.199,07 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών στο Τόκυο. Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 104,10 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 103,82 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Αυτήν την εβδομάδα το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 1,8%, καθώς η οικονομική κρίση ανάγκασε τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει 2,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης ανεργίας θα σημείωνε άνοδο στο 4,1% από 4%.
Οι ιαπωνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν τα μέγιστα και σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο εν μέσω διεύρυνσης της οικονομικής κρίσης που οδήγησε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street σε χρεωκοπία. Οι τρεις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, Toyota Motor Corp., Honda Motor Co. και Nissan Motor Co. μείωσαν την εγχώρια παραγωγή τον μήνα που πέρασε.
Η παραγωγή θα ανακάμψει 1,6% τον Σεπτέμβριο πριν υποχωρήσει 0,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου. Παρά την άνοδο του Σεπτεμβρίου – εάν αυτή επιτευχθεί – η μείωση της παραγωγής για το τρίμηνο θα είναι 1,1%, σημειώνοντας μείωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Την τελευταία φορά που μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία επί τρία τρίμηνα ήταν το 2001 όταν η ιαπωνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/30/1570347.htm

Νέο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών στις ΗΠΑ

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ διάσωσης των τραπεζών το ταχύτερο δυνατόν, δήλωσε ότι θα καταρτίσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, μετά την απόρριψη του σχεδίου του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 228 ψήφους κατά έναντι 205 ψήφων υπέρ. Το σχέδιο σωτηρίας της Wall Street καταψήφισε η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.
Την απογοήτευσή του από την εξέλιξη εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν.
Σε δηλώσεις για το σχέδιο διάσωσης θα προβεί αργότερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, στις 8:45 π.μ. τοπική ώρα (15:45 ώρα Ελλάδας), ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο
Σε πτώση οδήγησε τις αγορές η απόρριψη του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης ο δείκτης Dow Jones [.DJI] Industrial Average (DJIA) υποχώρησε κατά 6,98% και ο δείκτης Nasdaq [.IXIC] κατά 9,14%. Απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχωρούσε έως 4,7% φθάνοντας στις 11.187,74 μονάδες.
Η Bank of Japan (BoJ) ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την εγχώρια τραπεζική αγορά με το ποσόν των 13 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, νέες επιβαρύνσεις επιφέρει στους Ελληνες δανειολήπτες η εκτίναξη στο 5,237% του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor τριμήνου, στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 1995, από 5,142% που ήταν την Παρασκευή, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα δάνεια των περισσότερων καταναλωτών. Το επιτόκιο έξι μηνών, το οποίο ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του έτους, ανήλθε σε 5,315% από 5,290% καταγράφοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών.
Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω από το 85% των δανείων καλύπτεται από καταθέσεις και επομένως δεν εξαρτώνται σε μεγάλη έκταση από τις κεφαλαιαγορές.
Η αρνητική ψήφος του αμερικανικού Κογκρέσου για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών επηρέασε αρνητικά και τις τιμές του αργού πετρελαίου και του μπρεντ που υποχώρησαν σημαντικά. Το αργό χθες υποχώρησε κατά 10,52 δολ. το βαρέλι, ποσοστό 9,8% φθάνοντας στα 96,37 δολ. το βαρέλι. Το μπρεντ έκλεισε στα 96,35 δολ. το βαρέλι.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/30/1570338.htm

Αυστραλία: Ο Κέβιν Ραντ για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, ζήτησε σήμερα να ασκηθούν πιέσεις στους Αμερικανούς βουλευτές ώστε να πειστούν να υπερψηφίσουν το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα, δίνοντας προτεραιότητα στην παγκόσμια οικονομία και όχι στην προεκλογική κούρσα που εξελίσσεται στις ΗΠΑ.
Ο Ραντ είπε ότι η χώρα του, μαζί με τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις, προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς βουλευτές να εγκρίνουν το σχέδιο, θέτοντας στο περιθώριο τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ. "Οι καιροί είναι ταραγμένοι, ανησυχητικοί", είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα. "Το σημαντικό είναι όλοι οι άνθρωποι με καλή θέληση σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν αρμονικά με τους φίλους μας στις ΗΠΑ για να βρούμε τα σωστά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία", υπογράμμισε.
"Η έκκληση που πρέπει να τους κάνουμε είναι να βάλουν στην άκρη τις κομματικές πολιτικές και να περάσουν το σχέδιο επειδή είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση των αμερικανικών και των παγκόσμιων αγορών. Όλα μας τα συμφέροντα παίζονται εδώ", πρόσθεσε.
Ο Ραντ υποστήριξε ότι η συζήτηση για το σχέδιο επηρεάστηκε από την προεκλογική εκστρατεία. "Βρισκόμαστε εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία και αυτό που βλέπουμε είναι να ξεσπούν πολιτικά πάθη εν μέσω αυτής της σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει παγκόσμιες συνέπειες", κατέληξε.
Το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας άνοιξε σήμερα με πτώση -5,4% ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο δείκτης NZX-50 υποχωρεί κατά -4,2%.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/30/1570329.htm

29.9.08

Πόσοι ακόμα θα πεθάνουν;


Απερρίφθη από την Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο διάσωσης

Πεντακάθαρα, υπάρχουν πιο πολλοί ψηφοφόροι στη main street παρά στη Wall Street.
Eπιπλέον, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρώτη δουλειά ενός αντιπροσώπου στο Κογκρέσο (ή στη δική μας Βουλή) είναι να είναι αντιπρόσωπος και στις επόμενες εκλογές!

Επομένως η ερώτηση είναι πλέον: "Πότε η main street θα αποφασίσει ότι έχει φτάσει η ώρα για τη διάσωση της Wall Street;"
"Πόσοι ακόμα θα πρέπει να πεθάνουν;"

Τέλος, υπάρχει περίπτωση να βγει κάτι θετικό από αυτή τη κατάσταση;

NO vote:buy gold sell shares

***Απερρίφθη από την Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο διάσωσης (upd)

Δεν εξασφάλισε το "πράσινο φως" από την Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για την διάσωση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, συνολικού ύψους 700 δισ. δολ. καθώς δεν εξασφάλισε τους 218 ψήφους που χρειαζόταν.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 205 υπέρ έναντι 228 κατά. Αναλυτικά, από τους Δημοκρατικούς υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 140 και κατά 95, ενώ από τους Ρεπουμπλικάνους 65 ψήφισαν υπέρ και 133 κατά.

Αμέσως μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας βουτιά έως και 705 μονάδων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει "όλα τα εργαλεία" που έχει στη διάθεση του προκειμένου να προστατέψει τις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την απόφαση της αμερικανικής Βουλής να απορρίψει το νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο υπουργός Οικονομίας Paulson θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και τον πρόεδρο της Federal Reserve, Ben Bernanke αλλά και με ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου σε σχέση με τις επόμενες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Tony Fratto ο πρόεδρος Μπους έχει ζητήσει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε "εξαιρετική συμφωνία" το προσχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο ολιγόλεπτων προγραμματισμένων δηλώσεων που έκανε με αντικείμενο το προσχέδιο διάσωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως η έγκριση του προσχεδίου από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ θα στείλει "ισχυρό σινιάλο στις αγορές", προτρέποντας τόσο το Κογκρέσο, όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν σήμερα υπέρ του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το νομοσχέδιο, ποσό ύψους έως 700 δισ. δολ. θα κατευθυνθεί στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει την ονομασία "Επείγουσα Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας του 2008" επιτρέπει την εξαγορά "ενυπόθηκων δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία δημιουργούν προβλήματα στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων".

Επίσης, περιλαμβάνει διατάξεις, στόχος των οποίων είναι να βοηθηθούν οικογένειες προκειμένου να αποφευχθούν κατασχέσεις, καθώς και διατάξεις οι οποίες σκοπεύουν στην ανάκτηση των χρημάτων των φορολογούμενων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585415

ΗΠΑ: Το σχέδιο διάσωσης και οι αντιρρήσεις

Τις λεπτομέρειες της επονομαζόμενης «Επείγουσας Νομοθεσίας Οικονομικής Σταθεροποίησης 2008» («Emergency Economic Stabilization Act 2008», EESA), όπως επισήμως χαρακτηρίζεται το σχέδιο διάσωσης, έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπ. Οικονομικών.
Το σχέδιο βασίζεται σε πέντε άξονες:
α. Σταθεροποίηση της οικονομίας,
β. Προστασία των ιδιοκτητών κατοικιών,
γ. Προστασία των φορολογουμένων,
δ. «Παρακολούθηση» των αποδοχών υψηλόβαθμων στελεχών και
ε. Ισχυρότερη επόπτευση.

Πιο αναλυτικά, το «σχέδιο Paulson - Bernanke», το οποίο αναμένεται ότι θα ψηφιστεί σήμερα από τα αρμόδια νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, στοχεύει:
-- Σταθεροποίηση Οικονομίας
Μέσω της «Επείγουσας Νομοθεσίας Οικονομικής Σταθεροποίησης 2008» το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει 700 δισ. δολάρια, προκειμένου να εξαγοράσει στεγαστικά δάνεια καθώς και άλλα πάγια τα οποία πιέζουν τους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών ομίλων, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στον δανεισμό ιδιωτών (οικογενειών), μικρών επιχειρήσεων και εταιριών, καθεστώς το οποίο εμποδίζει τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
-- Προστασία των ιδιοκτητών κατοικιών
Βάσει του EESA το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα «διευκόλυνσης» δανείων που έχουν λάβει ιδιώτες, προκειμένου να μην αναγκαστούν να χάσουν τις κατοικίες. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα και σε άλλες ομοσπονδιακές αρχές να πράξουν ανάλογα. Επιπρόσθετα διευρύνει τη δυνατότητα χρήσης του προγράμματος HOPE για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και παρέχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στο υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης να παράσχει βοήθεια σε ιδιοκτήτες ακινήτων.
-- Προστασία φορολογουμένων
Οι φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν τα λάθη της Wall Street. Βάσει του νόμου οι εταιρίες οι οποίες πωλούν «τοξικές επενδύσεις» στην κυβέρνηση οφείλουν να παράσχουν εγγυήσεις ώστε οι φορολογούμενοι να επωφεληθούν στο μέλλον από τη βελτίωση των δραστηριοτήτων των εν λόγω εταιριών. Επίσης, απαιτείται από τον Πρόεδρο η δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου το Δημόσιο θα καλύπτει όλες τις απώλειες που ενδέχεται να προέλθουν από το εν λόγω πρόγραμμα και θα βαρύνουν τους φορολογουμένους. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα υπάρξει επιβολή μικρής οικονομικής επιβάρυνσης για κάθε χρηματοοικονομικό όμιλο που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
-- «Παρακολούθηση» αποδοχών στελεχών
Σε όσους επικεφαλής πραγματοποίησαν λανθασμένες επενδύσεις δεν θα επιτραπεί να «φορτώσουν» τα λάθη τους στην κυβέρνηση και κατόπιν να αποχωρούν από τις εταιρίες έχοντας λάβει εκατομμύρια δολάρια σε παχυλά bonus. Προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα χάσουν συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλουν να μειώσουν τις αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών. Επίσης, το πρόγραμμα μειώνει τα επονομαζόμενα «χρυσά αλεξίπτωτα», ενώ απαιτεί bonus τα οποία δεν έχουν πραγματικά «κερδηθεί» να επιστραφούν.
-- Ισχυρή επόπτευση
Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα λάβει όλο το ποσό, αλλά θα του δοθούν άμεσα 250 δισ. δολάρια. Κατόπιν ο Πρόεδρος θα πρέπει να εγγυηθεί το υπόλοιπο ποσό (110 δισ. δολάρια, κατόπιν 350 δισ. δολάρια, ενώ αυτά είναι υπό αίρεση μέχρι την ψήφιση από το Κογκρέσο). Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να ενημερώνει τακτικά πώς χρησιμοποιεί τα κεφάλαια που έχει λάβει, αλλά και την πρόοδο την οποία έχει επιτύχει στη διαχείριση της κρίσης. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα επόπτευσης προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ διορίζεται ειδικός παρατηρητής προκειμένου να υπάρξει προστασία από κακή διαχείριση, διαφθορά και απάτη.

---Οι ενστάσεις των παραγόντων της αγοράς
Το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών έχει, τουλάχιστον άτυπα, «περάσει» από τα αρμόδια νομοθετικά σώματα. Όμως δεν φαίνεται να πείθει τους επενδυτές, ενώ οι ασκούντες αυστηρή κριτική όλο και αυξάνονται.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των «αντίθετων» είναι ότι η ένεση ρευστότητας 700 δισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση και δεν αποτελεί λύση στο ουσιαστικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο επενδυτή, Marc Faber, ο οποίος είχε προβλέψει το κραχ του 1987 («Μαύρη Δευτέρα»), το πραγματικό κόστος του σχεδίου μπορεί να φθάσει έως και τα πέντε τρισ. δολάρια, ένα ποσό το οποίο δεν φαίνεται να «αντέχει» η αμερικανική οικονομία.
«Τα οφέλη από το σχέδιο θα είναι μικρά, περιορισμένα, θα αφορούν μόνο ένα μέρος του συστήματος και του προβλήματος. Άλλωστε όσο οι τιμές ακινήτων εξακολουθούν να υποχωρούν, η αμερικανική στεγαστική αγορά δεν βρίσκεται κοντά στην ίαση», προσθέτει από την πλευρά του ο Ian Morris, οικονομολόγος αρμόδιος για τις ΗΠΑ, της HSBC Holdings.
Μία ακόμη «ένσταση» των παραγόντων της αγοράς – όπως αποκαλύπτει έρευνα της «Wall Street Journal» - έγκειται στο γεγονός ότι ανεξάρτητα από τα όποια οφέλη του σχεδίου διάσωσης, αυτή που έχει πραγματικό πρόβλημα είναι η οικονομία των ΗΠΑ. Ένα πρόβλημα που οι αρμόδιοι «μοιάζουν να παραμερίζουν».
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/374477/ArticleNewsWorld.aspx

Ωραία πρεμιέρα... (too little, too late)

του νέου ωραρίου της εγώριας κεφαλαιαγοράς...
Θυμίζει λίγο από έναρξη λειτουργίας του ΧΠΑ εκεί κοντά στο αμαρτωλό '99 μας...

Δεν είναι για πολύ σχολιασμό οι ημέρες, είναι κυρίως για καταφύγια... τα μετρητά στα στρώματα, στα σεντούκια, στο χώμα αλά Παλαιωκώστηδες...

Και πολλοί θα ψάχνουν το ερώτημα "μα που είναι ο πάτος;"!
Ίσως δεν έχουν καταλάβει ότι τη κρισιμότητα της κατάστασης...
Αυτή τη στιγμή δεν είναι το πετρέλαιο και οι τιμές των τροφίμων, ούτε η ύφεση, ούτε η μείωση των χορηγήσεων από πλευράς τραπεζών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ούτε οι τιμές των σπιτιών, ούτε τα προβλήματα των δανειληπτών, ούτε ουτε ούτε...
Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την επιβίωση των τραπεζών! Όποιος θέλει ας βλέπει το TED spread που δε λέει να φύγει από το 3...
(και το 2 ρεκόρ όλων των εποχών ήταν πριν μερικές ημέρες...)

Όταν τελειώσει το κουρνιαχτό της πιστωτικής ασφυξίας και το τραπεζικό τοπίο ξεκαθαρίσει - μάλλον προς όφελος όσων απλά επιζήσουν των ημερών - τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που περιμένουν στη γωνία... Και τα οποία θα επηρεάσουν κι αυτά ακόμα περισσότερη τη δύσκολη συγκυρία...
Αν μάλιστα ακούσουμε ότι οι ιθύνοντες παραδέχονται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος κι ότι προτίθενται να λάβουν μέτρα και για τη main street, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε. Διαφορετικά "too little too late"...

Όμως μια λύση προς τη κατεύθυνση της main street έχει το αρνητικό ότι δεν την αντέχει η αμερικάνικη οικονομία:
-δεν διαθετεί μετρητά, θα αναγκαστεί να δανειστεί κυρίως από εχθρούς όπως οι Κινέζοι, είναι ήδη υπερδανεισμένη και το χρέος της θα υποβαθμιστεί, τα κρατικά της ομόλογα θα γίνουν junk bonds, το δολλάριο θα φτάσει τα €2...
Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου μάλλον δεν μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητές...
-θα εκδόσει ακόμα περισσότερο χρήμα...
οι δανειστές της - όπως οι εχθροί Κινέζοι - θα επαναστατήσουν όταν δουν τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα να τις τρώει ο πληθωρισμός (και τώρα συμβαίνει αλλά είμαστε μόλις στην αρχή). Αν ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, πάλι οι συνέπειες δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτές...
Συνεπώς αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να φανεί που ακριβώς μπορεί να βρεθεί η επόμενη ισορροπία.

Αλλά ας έχουμε στο νου μας τι δήλωσε ευθέως (και) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ: «Η αμερικανική παντοκρατορία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα "τελειώνει" με αυτή την κρίση, η οποία θα αφήσει "βαθιά σημάδια" και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν πριν από την κρίση. Οι ΗΠΑ θα χάσουν τον ρόλο της υπερδύναμης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο θα γίνει περισσότερο πολυπολικό».

Bush: "Εξαιρετική συμφωνία" το προσχέδιο διάσωσης

"Εξαιρετική συμφωνία" χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, George W. Bush, το προσχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ, ενώ ανέφερε πως καταννοεί τις ανησυχίες των Αμερικανών για το κόστος του σχεδίου για την επίδραση του σχεδίου στην καθημερινότητα τους, συμφωνα με το Dow Jones Newswires.Στο πλαίσιο ολιγόλεπτων προγραμματισμένων δηλώσεων που έκανε με αντικείμενο το προσχέδιο διάσωσης, ο Bush ανέφερε πως η έγκριση του προσχεδίου από την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ θα στείλει "ισχυρό σινιάλο στις αγορές", προτρέποντας τόσο το Κογκρέσο, όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν σήμερα υπέρ του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως το "αποφασιστικό σχέδιο διάσωσης θα συμβάλλει στο να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης", ενώ συμπλήρωσε πως η εφαρμογή του σχεδίου θα χαίρει υψηλής διακομματικής εποπτείας.Ο Bush διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων ήταν δύσκολες, ωστόσο η συνεργασία απέδωσε καρπούς. Επανέλαβε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποκτήσει πάγια από τις τράπεζες, ενώ εκτιμά πως η πιστωτική και η στεγαστική κρίση θα συνεχιστούν. Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του "σχεδίου διάσωσης"Το κείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου που αφορά το «σχέδιο διάσωσης» του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, έδωσαν στη δημοσιότητα οι ηγέτες του Κογκρέσου. Με βάση το νομοσχέδιο, θα δοθεί ποσό ύψους έως 700 δισ. δολ. με στόχο την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ.Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει την ονομασία «Επείγουσα Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας του 2008» επιτρέπει την εξαγορά «ενυπόθηκων δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία δημιουργούν προβλήματα στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» όπως αναφέρει η επίσημη συνοπτική έκθεση.Επίσης, περιλαμβάνει διατάξεις, στόχος των οποίων είναι να βοηθηθούν οικογένειες προκειμένου να αποφευχθούν κατασχέσεις, καθώς και διατάξεις οι οποίες σκοπεύουν στην ανάκτηση των χρημάτων των φορολογούμενων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Στη συνοπτική έκθεση σημειώνεται παράλληλα πως εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διάσωσης «θα χάσουν ορισμένα φορολογικά οφέλη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί να περιοριστούν οι μισθοί των ανώτερων στελεχών». Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το νομοσχέδιο αναμένεται να πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια πθανότατα τη Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια θα προωθηθεί στη Γερουσία για έγκριση.Σύμφωνα με το προσχέδιο, 250 δισ. δολάρια θα διατεθούν άμεσα, ενώ 100 δισ. δολάρια θα ακολουθήσουν με το που επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας. Τα υπόλοιπα 350 δισ. δολάρια θα δοθούν στο μέλλον μετά και από την έγκριση του Κογκρέσου. Παράλληλα, δίνεται στο υπουργείο Οικονομικών η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει συνδυασμό εργαλείων για να αποκτήσει επισφαλή δάνεια και δομημένα προϊόντα. Το υπουργείο θα μπορεί να αποκτήσει δάνεια μέσω διαδικασίας δημοπρασιών, αλλά και απευθείας. “Εκτιμώ την ηγεσία που έχουν δείξει όλα τα μέλη και από τις δύο παρατάξεις, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συντάξουν ένα πολύ καλό νομοσχέδιο” δήλωσε ο πρόεδρος Bush. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως το νομοσχέδιο “θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και τη χρηματοδότηση για να προστατεύσει την οικονομία μας έναντι κατάρρευσης σε όλο το σύστημα”.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585038

Προβλήματα ρευστότητας σε ελληνικές τράπεζες

Η λήξη δολαριακών προθεσμιακών καταθέσεων τις τελευταίες δυο εβδομάδες και η μη ανανέωσή τους είχε ως αποτέλεσμα δυο μεγάλες ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας. Σε μία μάλιστα περίπτωση, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι «χτύπησε συναγερμός» ακόμα και σε ανώτατο διοικητικό κλιμάκιο. Τι συνέβη; Στο δίκτυο δόθηκαν εντολές μη ανανέωσης μεγάλων δολαριακών λογαριασμών, από καλούς πελάτες, γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα η αναζήτηση ρευστού να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από επιτακτική. Τελικώς, μετά από μια σχετικά… αγωνιώδη προσπάθεια, οι ανάγκες καλύφθηκαν, η κατάσταση εξομαλύνθηκε, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα πνεύματα ηρέμησαν μέχρι να ξανά αγριέψουν. Σε μικρότερη έκταση, με διαφορά μερικών ωρών και για τον ίδιο λόγο (δολαριακές λήξεις) ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και σε άλλη ελληνική τράπεζα. Αλλά εκεί το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε πιο εύκολα, επειδή –ενδεχομένως– οι λήξεις ήταν μικρότερες. Όμως ο «συναγερμός», σε μικρότερη ένταση, χτύπησε κι εκεί.Την ίδια ώρα, οι αγορές άντλησης ρευστότητας παραμένουν κλειστές ή για την ακρίβεια απαγορευτικές. Το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται μεταξύ τους οι τράπεζες έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ως απόδειξη της «έλλειψης εμπιστοσύνης» που επικρατεί στις αγορές, ενώ οι τράπεζες που διαθέτουν ρευστότητα προτιμούν, για τον ίδιο λόγο, να μην την παρέχουν στο σύστημα.Το κλίμα ανησυχίας κι αμφισβήτησης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα τραπεζικά επιτελεία επιτείνεται τις τελευταίες ώρες. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τρία νέα «θύματα» της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Βελγο-ολλανδική Fortis η οποία διατηρεί σήμερα καλή παρουσία και στη χώρα μας, υπό την έννοια ότι συνεργάζεται με μεγάλα κυρίως χαρτοφυλάκια (ναυτιλιακά κι άλλα), τα οποία παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις από την Αθήνα.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=584696

ΗΠΑ: Αμετάβλητη η καταναλωτική δαπάνη τον Αύγουστο

Αμετάβλητη παρέμεινε η καταναλωτική δαπάνη τον Αύγουστο, ένδειξη που υποδηλώνει πως η αμερικανική οικονομία εξασθενεί στο δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδο κατά 0,2%. Παράλληλα, αναθεωρήθηκε καθοδικά η αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη Ιουλίου και συγκεκριμένα στο +0,1% από +0,2% προηγούμενως.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό εισόδημα κατά τον τελευταίο μήνα του θέρους, το μέγεθος αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μέγεθος που αποδείχθηκε υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για άνοδο 0,2%.
Η κάμψη που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο στο προσωπικό εισόδημα αναθεωρήθηκε στο -0,6% από -0,7%. Υπενθυμίζεται πως η καταναλωτική δαπάνη αποτελεί το 70% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) εξαιρουμένων των δαπανών για τρόφιμα και ενέργεια -που αντανακλά το δομικό πληθωρισμό- αυξήθηκε 0,2% τον Αύγουστο (σε μηνιαία βάση) και 2,6% τον Ιούλιο.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585112

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό επταετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2001 υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, o δείκτης -που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- υποχώρησε στις 87,7 μονάδες από 88,5 μονάδες τον Αύγουστο, μέγεθος που είναι καθοδικά αναθεωρημένο από την αρχική εκτίμηση των 88,8 μονάδων. Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου έκαναν λόγο για 88 μονάδες.Παράλληλα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις 15 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, εξασθένησε το Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει πως αναμένεται να καταγραφεί περαιτέτω επιβράδυνση της ανάπτυξης στο υπόλοιπο του έτους. Για το βιομηχανικό κλάδο, η εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -12 μονάδες από -9 μονάδες, ενώ για τους λιανοπωλητές αυξήθηκε στις -8 από -10 μονάδες.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=584872

Η κυβέρνηση Μέρκελ λέει όχι στην κρατικοποίηση

Δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate, της δοκιμαζόμενης δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής εταιρίας χορηγήσεων, η "διάσωση" της οποίας θα γίνει με κρατική εγγύηση, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585058

Euribor: Άλμα σε επίπεδα-ρεκόρ

Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε το κόστος δανεισμού σε ευρώ για περίοδο τριών μηνών καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες για νέες καταρρεύσεις εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά τις τελευταίες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.Το επιτόκιο Euribor εκτινάχθηκε στο 5,24% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράλληλα, το επιτόκιο libor τριμήνου του δολαρίου αναρριχήθηκε στο 3,88% στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Ιανουαρίου. Στις εξελίξεις από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, η Citigroup πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων της Wachovia, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), η οποία επισήμανε παράλληλα ότι οι τοποθετήσεις των καταθετών στην Wachovia είναι πλήρως προστατευμένες.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της FDIC, η Citi θα απορροφήσει τις τυχόν ζημιές ύψους έως 42 δισ. δολαρίων της εμπορικής τράπεζας από τα χρεόγραφα ύψους 312 δισ. δολαρίων της Wachovia, ενώ ζημιές πάνω από αυτό το ποσό θα τις καλύψει η ομοσπονδιακή αρχή. Ωστόσο η FDIC θα καλύψει το επιπλέον ποσό με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές της Wachovia ύψους 12 δισ. δολαρίων και εγγυήσεις "ως ανταμοιβή στην FDIC που θα αναλάβει το ρίσκο".Στην Ευρώπη ανακοινώθηκε σήμερα σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων για την διάσωση της βελγο-ολλανδικής Fortis, της βρετανική Bradford & Bingley, της ισλανδικής τράπεζα Glitnir, αλλά και της γερμανικής Hypo Real Estate Holding.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585129

Χ.Α.: Εταιρείες που δε χρωστάνε ούτε ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, μια από αυτές τις εταιρείες είναι ο ΟΠΑΠ. Μέσω των 5.300 περίπου πρακτορείων του καθημερινά πραγματοποιεί τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η εισηγμένη με τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα (ύψους 597 εκατ. ευρώ) στο Χ.Α. και συγχρόνως μηδενικό δανεισμό.Ανάλογη είναι και η περίπτωση της ΕΧΑΕ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου στο τέλος εξαμήνου 2008 έφθαναν τα 141 εκατ. ευρώ και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Όπως κάθε χρήση, η εισηγμένη επιδιώκει να αξιοποιεί τα ταμειακά της διαθέσιμα και εξετάζει το ενδεχόμενο για την τρέχουσα χρήση να προχωρήσει σε διανομή προμερίσματος. Στο πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 63,1 εκατ. ευρώ (-12,1%), τα EBITDA στα 46,1 εκατ. ευρώ (-13,8%) και τα κέρδη μετά φόρων στα 35,7 εκατ. ευρώ (-11,2%)."Καθαρός" από τραπεζικό δανεισμό εμφανίζεται, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά στο πρώτο εξάμηνο. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του Ιουνίου αυξήθηκαν στα 61,5 εκατ. ευρώ και κάλλιστα θα μπορούσε να εξοφλήσει όλες τις υπόλοιπες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της (εμπορικές και άλλες) που στο τέλος Ιουνίου έφθαναν τα 20 εκατ. ευρώ. Εδώ και χρόνια, η Καρέλιας είναι μια από τις εταιρείες που δε βαρύνεται από δανεισμό. Στο πρώτο εξάμηνο πέτυχε αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων (στα 140 εκατ. ευρώ) και βελτίωση της ρευστότητας η οποία τοποθετείται στη χρηματαγορά για βραχυχρόνιες περιόδους. Παρά την οικονομική κρίση, στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2008, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,90%, ενώ το ποσοστό μικτού κέρδους διατηρήθηκε στα επίπεδα του περίπου 40%. Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και τοποθετήσεις σε ομόλογα διαθέτει η Alpha Αστικά Ακίνητα, θυγατρική του ομίλου Alpha Bank. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου δεν εμφάνιζε δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, είχε διαθέσιμα 5,47 εκατ. ευρώ και διέθετε ομόλογα (κυρίως της Alpha Bank) αξίας 53,4 εκατ. ευρώ. Η ΓΕΚΕ που είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίζεται το ξενοδοχείο President εμφάνισε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου μηδενικό δανεισμό. Την ίδια περίοδο, τα ταμειακά της διαθέσιμα ανήλθαν στα 14,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα αυτά για επενδύσεις, κυρίως στην αγορά συναλλάγματος, με υψηλή μέση απόδοση την τελευταία πενταετία. Καλές ταμειακές ροές διατηρεί και η Intertech, συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, που δραστηριοποιείται στην αγορά των αυτοματισμών γραφείου, ειδών ήχου, εικόνας και κινητής τηλεφωνίας. Και στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία εμφάνισε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, όμως τα ταμειακά της διαθέσιμα μειώθηκαν από τα 8,5 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους, στα 4,74 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αύξησης των αποθεμάτων. Επιπλέον, η εισηγμένη προχώρησε σε πώληση και επαναμίσθωση του ακινήτου της έναντι 5,4 εκατ. ευρώ. Το καθαρό της ταμείο (διαθέσιμα μείον τραπεζικές υποχρεώσεις) μειώθηκε κάτω από το 1 εκατ. ευρώ, ωστόσο διατηρεί ρευστότητα περίπου 5 εκατ. ευρώ.Υψηλούς δείκτες ρευστότητας επέδειξε στο πρώτο εξάμηνο η MLS πληροφορική. O κύκλος εργασιών της παρουσίασε άνοδο 70% (5,1 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 80% (730 χιλ. ευρώ από 406 χιλ. ευρώ. Η καθαρή θέση της MLS διαμορφώθηκε σε 12,4 εκατ. ευρώ, διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στις 30.6.2008 ανήλθαν σε 1 εκατ. ευρώ). Με τραπεζικά διαθέσιμα 9,59 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και μηδενικό δανεισμό εμφανίζεται η Ζάμπα (αντιπροσωπεύει τα κλιματιστικά Sharp), ενώ η Παρνασσός μηδένισε το δανεισμό της (από τα 8,8 εκατ. ευρώ που είχε το πρώτο εξάμηνο του 2007), αν και τα ταμειακά της διαθέσιμα μειώθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ στην αρχή της περιόδου έναρξης. Η εταιρεία αναφέρει πως οι αναγκαίες κατά το β΄εξάμηνο 2008 ταμειακές εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες θα καλυφθούν από επαρκείς ταμειακές εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες.Καμία δανειακή υποχρέωση προς τις τράπεζες εμφανίζουν, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Πήγασος, να έχουν η Rilken, η Mermeren Kombinat και η Πειραιώς Ακινήτων. Τέλος, σε επίπεδο μητρικής η Μουζάκης αποπλήρωσε τον περασμένο Φεβρουάριο τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της, ενώ σε επίπεδο ομίλου, λόγω και των υποχρεώσεων των θυγατρικών εταιρειών, υπάρχει δανεισμός "πλήρως ελεγχόμενος και εξυπηρετούμενος", σύμφωνα με τη διοίκηση της Μουζάκης.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=584638

Στην Citigroup οι τραπεζικές δραστηριότητες της Wachovia

H Citigroup εξαγοράζει τις τραπεζικές δραστηριότητες της Wachovia, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FDIC, την οποία επικαλείται το Dow Jones Newswires, βάσει των όρων της συμφωνίας, η Citi θα εξαγοράσει την πλειονότητα των παγίων και των υποχρεώσεων της Wachovia, συμπεριλαμβανομένων πέντε καταθετηρίων και ομολογιακών δανείων. Αυτό σημαίνει πως η Citi θα απορροφήσει ζημιές έως 42 δισ. δολάρια από χρεόγραφα συνολικού ύψους 312 δισ. δολαρίων της Wachovia, ενώ ζημιές πάνω από αυτό το ποσό θα τις καλύψει η ομοσπονδιακή αρχή.Ωστόσο η FDIC θα καλύψει το επιπλέον ποσό με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές της Wachovia ύψους 12 δισ. δολαρίων και εγγυήσεις "ως ανταμοιβή στην FDIC που θα αναλάβει το ρίσκο".
Η πρόεδρος της FDIC, Sheila Bair, ανέφερε πως "δεν θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες της τράπεζας, ενώ οι πελάτες της Wachovia θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται κανονικά ως συνήθως". Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως στο σύνολο του, το σύστημα εμπορικής τραπεζικής των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαθέτει επαρκή κεφάλια. Η σημερινή απόφαση (για Wachovia) ελήφθη κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, έχοντας συμβουλευτεί πρώτα τις ρυθμιστικές αρχές (Fed) και το υπουργείο Οικονομικών". Η Wachovia θα κρατήσει τις θυγατρικές της AG Edwards και Evergreen. Η FDIC τόνισε πως η Wachovia δεν κατέρρευσε, ενώ επισήμανε πως όλοι όσοι έχουν καταθέσεις στην Wachovia είναι πλήρως προστατευμένοι.Στο πλαίσιο των προσυνεδριακών συναλλαγών οι μετοχές της Wachovia υποχωρούν άνω του 80%.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585088

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 από Washington Mutual

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου των ΗΠΑ υπέβαλλε η μητρική εταιρεία Washington Mutual Inc την Παρασκευή, όπως έγινε σήμερα γνωστό. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αίτηση έπεται της απόκτησης του ελέγχου της τραπεζικής θυγατρικής του ομίλου, Washinghton Mutual Bank, από τις ομοσπονδιακές αρχές, με αποτέλεσμα να γίνει έτσι η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στην αμερικανική ιστορία.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585170

Το 21% της Morgan Stanley απέκτησε η Mitsubishi έναντι 9 δισ. δολ

http://www.capital.gr/news.asp?Details=585184

Ευρωζώνη: Σε ύφεση η κατανάλωση

Η πιστωτική κρίση χτυπάει την πραγματική οικονομία, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια διεξόδου από το τούνελ. Στην Ευρώπη, πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο για τέταρτο συνεχή μήνα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και οι πιστωτικές πιέσεις αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Ο δείκτης πωλήσεων στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 46,2 από 47,7 που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics, ενώ σημειώνεται ότι μια ένδειξη χαμηλότερη των 50 μονάδων υποδηλώνει συρρίκνωση.
Οι τιμές έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 16 ετών τον Ιούλιο, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, συρρικνώνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες είναι πολύ συγκρατημένες στην χορήγηση δανείων, καθώς η αμερικανική πιστωτική κρίση εξαπλώνεται, η οικονομική ανάπτυξη υποχωρεί παγκοσμίως και η καταναλωτική, αλλά και επιχειρηματική εμπιστοσύνη κλονίζεται για τρίτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο.
«Η παρούσα κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία ωθεί τον κόσμο στην αποταμίευση και αυτοσυγκράτηση, παρά σε άσκοπα έξοδα και επενδύσεις», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Νίκ Κουνής της Fortis στο Άμστερνταμ, προσθέτοντας ότι η πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ έχει αποδυναμώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση στη Γερμανία και στην Ιταλία, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ στη Γαλλία σημείωσαν αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα. Την ίδια στιγμή, οι απολύσεις προσωπικού σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών ετών.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Fiat, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιταλία, της οποίας οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 23% τον Αύγουστο, ενώ η κερδοφορία της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων στην χώρα, της Grup CoinSpA, μειώθηκε κατά 75%, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=3317213

Unicredit: Αναστολή διαπραγμάτευσης στο Μιλάνο

Θύμα της μαζικής φυγής των επενδυτών από τις μετοχές του κλάδου χρηματοοικονομικών έπεσε η ιταλική Unicredit, καθώς ανεστάλη η διαπραγμάτευση του τίτλου της στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, έπειτα από ελεύθερη πτώση της τιμής του.
Οι απώλειες της τιμής της μετοχής της Unicredit λίγο πριν την αναστολή της διαπραγμάτευσής της ήταν άνω του 8%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12887&subid=2&tag=9490&pubid=3317229

Εγκρίνεται το σχέδιο Πόλσον ύψους 700 δισ. δολαρίων, φόβοι για νέες ζημίες στις τράπεζες

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Γουόλ Στριτ, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συμφωνούν στην έγκριση του σχεδίου κατά της πιστωτικής κρίσης, ύψους 700 δισ. δολαρίων, ωστόσο στις αγορές εκτιμούν ότι πρέπει να περιμένουμε νέες, μεγαλύτερες ζημίες στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο.
Σε σύντομη δήλωση του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Μπους δήλωσε πως το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών αντιμετωπίζει την κρίση «στη ρίζα της» και θα βοηθήσει ώστε αυτή να μην επεκταθεί περαιτέρω στην οικονομία.Παρά τις έντονες επικρίσεις και τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, ο Τζ.Μπους έκανε λόγο για ένα «τολμηρό νομοσχέδιο που θα βοηθήσει ώστε η κρίση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία μας».«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σχέδιο διάσωσης, μαζί με άλλα μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών και την Fed, θα αρχίσουν να αποκαθιστούν την ισχύ και τη σταθερότητα στο πιστωτικό σύστημα της Αμερικής και συνολικά στην οικονομία μας» είπε και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα το νομοσχέδιο. «Παρά τα σημαντικά μέτρα που λαμβάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις» παραδέχθηκε και, όπως είπε, η κρίση στις πιστώσεις και στην αγορά ακινήτων θα συνεχίσει «να ασκεί πίεση στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και να επιδρά στην οικονομία μας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».
Newsroom ΔΟΛ

Κρίση ρευστότητας στη βελγο-γαλλική τράπεζα Dexia, «βουτιά» 34% για τη μετοχή

«Βουτιά» έως 34% σημείωσε τη Δευτέρα η μετοχή του βελγο-γαλλικού χρηματοοικονομκού ομίλου Dexia, έπειτα από δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro ότι θα ανακοινώσει σύντομα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Η μετοχή υποχώρησε έως 2,31 ευρώ στα 7,76 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία διαμορφώνεται στα 8,9 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 55%.
Εκπρόσωπος του ομίλου στο Βέλγιο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Dexia είναι ένας «πολύ ισχυρός όμιλος ως προς την κεφαλαιακή βάση του, αλλά η κατάσταση είναι τόσο εξαιρετική στις χρηματαγορές που πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις κάθε λεπτό».Η εκπρόσωπος της μεγαλύτερης, παγκοσμίως, εταιρείας χορηγήσεων στο δημόσιο τομέα και τις τοπικές κυβερνήσεις, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.
Μετά τις εξελίξεις στον βελγο-ολλανδικό όμιλο τραπεζασφαλειών Fortis, τη βρετανική εταιρεία χορηγήσεων Bradford & Bingley και τη γερμανική εταιρεία χορηγήσεων Hypo Real Estate, η «απόβαση» της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης στη Ευρώπη είναι πλέον γεγονός.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί την Τρίτη με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας, για μία «επισκόπηση της κατάστασης πραγμάτων στα εν λόγω ιδρύματα και της χορήγησης πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», όπως σημειώνεται την ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.
Στη συνάντηση, θα συμμετάσχουν επίσης ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.
Newsroom ΔΟΛ

Επιχείρηση διάσωσης της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής στεγαστικής τράπεζας

Εγγύηση ύψους 35 δισ. ευρώ θα παρέχουν η γερμανική κυβέρνηση και ομάδα ιδιωτικών τραπεζών για να σωθεί από την χρεωκοπία η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα στον τομέα χορήγησης στεγαστικών δανείων Hypo Real Estate Holding.
Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, κράτος και τράπεζες θα πληρώσουν την εγγύηση σε δύο δόσεις, των 14 και 21 δισ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς η Hypo έχει ζημίες «δισ. ευρώ» από την πιστωτική κρίση.
Οι ιδιωτικές τράπεζες θα πληρώσουν το 60% της πρώτης συναλλαγής και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει εξ ολοκλήρου την δεύτερη.
Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την πώληση, σε μεταγενέστερο χρόνο, ολόκληρης ή τμήματος της τράπεζας και πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, θα δώσει, αργότερα μέσα στην ημέρα, έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να αναφερθεί αναλυτικά στο σχέδιο για την Hypo. Αρμοδίως, πάντως, διαψεύδεται το ενδεχομενο κρατικοποίησης.
Η περίπτωση της Hypo είναι το μεγαλύτερο, προς το παρόν, πλήγμα το οποίο δέχεται η Γερμανία από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Η Hypo αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρεία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007, καθώς η έκθεσή της στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου ήταν μεγάλη.
Newsroom ΔΟΛ

Συντονισμένη παρέμβαση Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου για τη διάσωση της Fortis

Σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις πολιτικών και τραπεζιτών ότι η πιστωτική κρίση αφορά κατά κύριο λόγο στην αμερικανική οικονομία και τη Γουόλ Στριτ, η περίπτωση του βελγο-ολλανδικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.
Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου προχώρησαν σε «ένεση» ρευστότητας ύψους 11,2 δισ. ευρώ (16,3 δισ. δολάρια), σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην εταιρεία.
Το Βέλγιο θα αποκτήσει το 49% της βελγικής μονάδας τραπεζικής της εταιρείας έναντι 4,7 δισ. ευρώ, η Ολλανδία θα καταβάλει 4 δισ. ευρώ για να αποκτήσει αντίστοιχο ποσοστό στις ολλανδικές δραστηριότητες της Fortis και το Λουξεμβούργο θα εξαγοράσει το 49% των μονάδων της εταιρείας που βρίσκονται εντός της επικράτειάς του, έναντι 2,5 δισ. ευρώ σε μετατρέψιμα δάνεια.
Η Fortis αποτελεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ράπεζα που διασώζεται εν μέσω των ισχυρών κλυδωνισμών από τον πιστωτικό «σεισμό» στις διεθνείς αγορές.
Οι μετοχές του βελγο-ολλανδικού ομίλου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 35%, λόγω των ανησυχιών για σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κατρακύλησαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων ετών.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος είχε πιε ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά εξετάζει την πώληση περισσότερων μη βασικών δραστηριοτήτων της από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Οι επιπλέον πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν συμπεριλαμβάνονται στις βασικές δραστηριότητες της τράπεζας εναρμονίζονται με τους όρους του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να πουλήσει αν χρειαστεί.
Η Fortis αναγκάστηκε να πωλήσει το μερίδιό της στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής της ABN Amro, το οποίο απέκτησε πέρυσι, στο πλαίσιο προσφοράς που είχε καταθέσει με τις Royal Bank of Scotland και Banco Santander για την εξαγορά του ολλανδικού ομίλου, ύψους 72 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

housing II


fortis


The government of Iceland acquires 75 percent share in Glitnir Bank

Capital ratio and liquidity increased substantially
The government of Iceland pays 600 million euros for a 75% share in Glitnir Bank.
New equity will be issued.
Customers, bond holders and employees will not be affected.
The measure strengthens Glitnir's capital ratio and liquidity.
Lárus Welding has been asked to continue in his role as CEO and has agreed to do so.
The funding position of the bank deteriorated in a few days.
The Board of Directors and the Bank's largest shareholders have accepted the government‘s offer.
The government of Iceland has announced that it will acquire a 75% stake in Glitnir Bank at the price of 600 million euros. This new equity will be issued today. The Board of Directors and largest shareholders of Glitnir have accepted the offer subject to the approval of a shareholders' meeting. Glitnir's funding has been successful this year despite very challenging market conditions. Nonetheless, the events unfolding in international financial markets in the past two weeks have had unforeseen consequences drastically changing the conditions of Glitnir's short-term funding. In light of this, the Board of Directors of Glitnir Bank had meetings with the Central Bank of Iceland to discuss possible solutions to the challenge that the Bank was facing. These discussions led to the government of Iceland posing an offer to buy a 75% stake for 600 million euros. The government has asked Lárus Welding to remain in his role as CEO which he has agreed to. The offer was posed late last night and a Board meeting was called in Glitnir this morning. At that meeting it was decided to accept the offer, thus securing a very strong owner and principal shareholder for the bank.
Glitnir's core operations are solid and the Bank has placed great emphasis on increasing its core earnings this year. Furthermore this year the Bank has successfully increased efficiency and cut costs.
Lárus Welding, Glitnir CEO
,,The Board and Management of Glitnir have diligently worked at securing the bank's funding in the past months' turbulent markets but unfortunately the bank saw adverse development in the past few days. Having the government as an owner strengthens the capital base of the bank and removes all doubt about Glitnir's financial strength. We have seen similar things happen in the countries around us, which reflects the tough position that currently prevails in international financial markets. Our customers will not be affected by these changes and Glitnir will continue to place primary emphasis on providing good and reliable services. I also believe I can state that the measures reflect the authorities' strong faith in Glitnir and are an important part of securing financial stability in the country. This has changed the landscape of the Icelandic financial market. Glitnir remains strong as a result."
Thorsteinn Már Baldvinsson, Chairman of Glitnir Bank
"I have emphasised incresing efficiency in the bank's operations. I am sorry that we were not able to solve this as we had initially planned. This conclusion, however, secures the bank's future and the interests of its customers and employees. This is very important to me. Our people have done a tremendous job in very difficult market conditions."
http://www.glitnir.is/english/about-glitnir/news/detail/item14983/The_government_of_Iceland_acquires_75_percent_share_in_Glitnir_Bank/

Debt


Loan holdings by institutions


House prices projections


ΗΠΑ: Κατ'αρχήν συμφωνία για το οικονομικό σχέδιο διάσωσης

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές εξετάζουν τις λεπτομέρειες του συμβιβασμού για το σχέδιο διάσωσης της Wall Street, στο οποίο κατέληξαν από κοινού οι ηγεσίες τους.
Η συμφωνία θα προβλέπει την άμεση αποδέσμευση 250 από τα 700 δισ. δολ., σύσταση συμβουλίου επίβλεψης του υπουργείου Οικονομικών, μείωση των αποζημιώσεων των στελεχών των χρεωκοπημένων ιδρυμάτων και υποχρεωτική ασφάλιση όσων ιδρυμάτων διασωθούν. Το κράτος, θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει μετοχές των οργανισμών.
Αρχικά, είχε αποφασιστεί να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών, τελικά όμως δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν.
Επόμενος στόχος των γερουσιαστών είναι το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός της ημέρας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη από τη Γερουσία.
Την ικανοποίησή του από την εξέλιξη εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα κάνει ανακοινώσεις για το σχέδιο σωτηρίας, αργότερα σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο
Σε άμεση λήψη μέτρων προβαίνουν και ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας την εξαγορά της βρετανικής Bradford & Bingley, η οποία κινδυνεύει από χρεωκοπία. Ο ισπανικός κολοσσός θα αγοράσει μέσω της τράπεζας Abbey, που ήδη ελέγχει τα περίπου 200 καταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της B&B, σε περίπτωση που δεν βρισκόταν αγοραστής.
Στο μεταξύ, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο (Benelux), συμφώνησαν να στηρίξουν την κοινοπραξία Fortis με περισσότερα από 16 εκατ. ευρώ.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/29/1569709.htm

Σε Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο μεγάλο μέρος της Fortis

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είναι έτοιμα να αναλάβουν σημαντικά ποσοστά της βελγο-ολανδικής τραπεζικής κι ασφαλιστικής κοινοπραξίας Fortis ανακοινώθηκε μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της Benelux και της διοίκησης της κλυδωνιζόμενης εταιρείας στις Βρυξέλλες.
H ολλανδική κυβέρνηση θα’ αναλάβει το 49% της ασφαλιστικής εταιρείας, για το οποίο θα καταβάλλει περί τα 4 δισ. ευρώ. Το ολλανδικό τραπεζικό τμήμα του ομίλου ΑΒΝ Αmro θα τεθεί προς πώλησιν.
Oι Βέλγοι θα’ αναλάβουν το 49% του τραπεζικού τομέα, πληρώνοντας 4,7 δισ. ευρώ.
Το Λουξεμβούργο, από την πλευρά του, θα’ αναλάβει το 49% όλων των τομέων που εδρεύουν στην επικράτειά του, καταβάλλοντας 2,5 δισ. ευρώ.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας, Βόουτερ Μπος, τόνισε μετά την συνάντηση πως η Fortis θα παραμείνει μία αξιόπιστη τράπεζα. «Νοιώθουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε λειτουργική μία τράπεζα σαν τη Fortis, η οποία βρίσκεται σε δυσκολίες σε τέτοιες συγκυρίες», κατέληξε.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/29/1569706.htm

Santander: Εξαγορά της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley

Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε σήμερα πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β), που βρίσκεται σε δυσκολία.
«Οι λογαριασμοί και το δίκτυο των υποκαταστημάτων θα επανακτηθούν από την Abbey. Οι λεπτομέρειες θ’ ανακοινωθούν υστερότερα», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύκτας εκπρόσωπος του ισπανικού κολοσσού.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψε χθες ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται ν’ ανακοινώσει ταυτόχρονα πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δις λίρες (63,5 δις ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δις αφορούν τα στεγαστικά δάνεια.
Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια , που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δις λίρες και μία τονωτική ένεση ύψους ενός εκατ. λιρών στο κεφάλαιό τα. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.
Με τη χθεσινή νέα συμφωνία για την B&Β, η Santander θα οικειοποιηθεί το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δις λίρες των καταθέσεών τους.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/29/1569708.htm

28.9.08

***Fed Acted Like a Liquidity Drug Dealer

The Federal Reserve, which has encouraged excessive borrowing, is to blame for the credit crunch that has gripped world markets for more than a year, Marc Faber, the author of the Gloom Boom & Doom Report, told CNBC on Tuesday.

"About 15 percent of U.S. households have negative equity. Who supplied the leverage into the system? It's called the Federal Reserve Board," Faber said.

"If I'm the drug dealer I'm not responsible that everybody takes drugs, but I facilitate it, especially if I give it out free of charge, I can enlarge the market share, and that's what the Fed has done."

Liquidity will dry up even more, volatility will stay high and financial assets are going to suffer as the crisis continues to unfold. The bailout plan is unlikely to work and the global economy will take the hit, he predicted.

"People rely on the people in Congress, at the Fed, at the Treasury, people that brought us into this trouble, to take us out of trouble. I don't think they will succeed," Faber said. "We can have recovery rallies but a new high on the S&P is practically out of the question for a very long time. In real terms, equities are still very high and economically, I think the world will go into a slump."

The main provider of global liquidity was the U.S. current account deficit, which increased at a fast pace over the past 10 years, but this will no longer be the case.

"Next year, if the economy in the U.S. is as weak as I think it would be, the trade and the current account deficit will continue to contract," Faber said. "When global liquidity contracts, it's not a good time for financial assets."

Other sources of funding, such as foreign reserves of resources-rich countries, are also likely to dry up, Faber said. "I think sovereign wealth funds are going to be very busy supporting their own markets, they won't have much money to buy assets around the world."

Short-Selling Ban "Stupid"

Volatility comes from the fact that, as the private sector tightens lending conditions to adjust its risk management, central banks are injecting liquidity in the money markets to grease the system, he said, adding that banning short-selling will not contribute to reducing volatility and was a "stupid measure."

"Short sellers are not responsible for current problems. The current problems are caused by the US Fed (Federal Reserve), that was sitting there and letting credit growth go out of bounds," Faber said.

"We have to see very clearly that the cause of the problem was excess leverage. The biggest hedge funds were Fannie Mae [FNM 1.83 -0.11 (-5.67%) ] and Freddie Mac [FRE 2.00 0.14 (+7.53%) ], they had the leverage of one over 150 and under the eyes of Congress, under the eyes of the SEC and everybody… and nobody did anything about it. Then, people go and bitch about the short sellers," he added.

The fact that the rules on short-selling are changing nearly daily, with new names added to the list of securities in which short-selling is banned or with specific rules regarding hedging and confidentiality contributes to adding uncertainty, he said.

The problem is also exacerbated by the fact that nobody knows how long the emergency measure will last or what is next.

"The next emergency measure will be that Americans are not allowed to buy foreign currency and transfer money overseas, and the next measure will be not permitting Americans to buy gold and so on and so forth…. It creates even more uncertainty in the market place when you continually change the rules," Faber said.

http://www.cnbc.com//id/26848829

Home sales 05-08

US debt

Βολές από ευρωπαίους ηγέτες για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ που οδήγησε στον κλονισμό του τραπεζικού συστήματος

Ποιοι φταίνε, ποιοι θα πληρώσουν

Προσπαθούν να σώσουν το σχέδιο σωτηρίας - Εξεγέρθηκαν οι Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι κατηγορούν τον πρόεδρο Μπους ως... κρυπτοσοσιαλιστή


Γ. ΤΣΙΑΡΑΣ

Διχάζει πολιτικούς, οικονομολόγους και την κοινή γνώμη το «σχέδιο σωτηρίας» του τραπεζικού συστήματος ύψους 700 δισ. ευρώ που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Τα ερωτήματα που αναδύονται είναι «καυτά»: Ποιος θα πληρώσει τώρα τη «λυπητερή» της κρίσης; Και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, οι ηγέτες της οποίας - έστω και με τρομακτική καθυστέρηση - συνειδητοποιούν τώρα το δυσβάσταχτο κόστος της κακώς εννοούμενης «παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου» και της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών;

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί πλέον στην αμερικανική «μητρόπολη του καπιταλισμού» είναι πως αντίθετοι με τη διακομματική συμφωνία για το σχέδιο εξόδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, οι οποίοι συμφώνησαν μάλιστα σε τροποποιημένη εκδοχή του αργά την περασμένη Πέμπτη, αλλά οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι της καταστροφής Ρεπουμπλικανοί - οι οποίοι αποσύρθηκαν την Παρασκευή από την ευρεία σύσκεψη υπό τον Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τον πιο νεοφιλελεύθερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ ως... κρυπτο-σοσιαλιστή, και χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στην τραπεζική αγορά! Προκαλώντας έτσι κρίση πανικού στο οικονομικό επιτελείο Μπους, αλλά και στις περισσότερες αγορές του πλανήτη που περίμεναν πώς και πώς την έγκριση του σχεδίου, και έκρηξη οργής στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών...

* Ο Μακ Κέιν αντιδρά για το κόστος

Με δεδομένο ότι η σύσκεψη είχε στόχο να επισημοποιήσει τη συμφωνία επί του σχεδίου διάσωσης και να προσδώσει διακομματικό χαρακτήρα στα μέτρα για την έξοδο από την κρίση, η στάση των Ρεπουμπλικανών αιφνιδίασε. Σύμφωνα με πρόσωπο που συμμετείχε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση το επιτελείο του Μακ Κέιν ανέβασε τους τόνους, επικρίνοντας - κυρίως - το τεράστιο κόστος του σχεδίου. Η στάση αυτή δημιούργησε γενικότερη ένταση, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστής της Αλαμπάμα Ρίτσαρντ Σέλμπι, να αποχωρήσει από την αίθουσα!

Οπως δήλωσε αμέσως μετά το σχέδιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα αλλά μάλλον θα το επιδείνωνε: «Ας μη φορτώσουμε τα παιδιά μας με άλλο ένα τρισ. δολάρια σε χρέη, χωρίς να ξέρουμε καν αν θα αποδώσει»...

Μάταια προσπάθησε ο υπουργός Οικονομικών - και αρχιτέκτονας του «bailout plan» όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ: bail-out σημαίνει, κυριολεκτικά, «αποφυλάκιση με εγγύηση»! - Χένρι Πόλσον να κρατηθεί μυστική η «εξέγερση» των Ρεπουμπλικανών, ζητώντας από τους Δημοκρατικούς να μη δημοσιοποιήσουν το γεγονός, πράγμα που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των επικεφαλής του κόμματος. Τα κακά νέα συνέπεσαν άλλωστε με ένα ακόμη «κανόνι» στη Γουόλ Στριτ - την απόφαση των αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών για κλείσιμο της Washington Mutual Inc (WaMu), του μεγαλύτερου ταμιευτηρίου στις ΗΠΑ. Πρόκειται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για τη μεγαλύτερη κατάρρευση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην αμερικανική ιστορία - ως την επόμενη.

* Θα πληρώσει ο φορολογούμενος

Πρόκειται λοιπόν για πραγματικά τόσο κακό (νέο) ενδεχόμενο «ναυάγιο» του... σοσιαλιστικού σχεδίου σωτηρίας; Κάθε άλλο - αφού μόνο «σοσιαλιστικό» μέτρο δεν είναι το σχέδιο Πόλσον, που βάζει το χέρι (ακόμη πιο) βαθιά στην τσέπη τού ήδη πολύ στριμωγμένου οικονομικά μέσου αμερικανού φορολογουμένου, προκειμένου να σώσει όχι τα σπίτια και τις περιουσίες των απλών ανθρώπων αλλά τα υπερκέρδη των μεγαλοκαρχαριών της Γουόλ Στριτ!

Με δυο λόγια ο Μπους, προφασιζόμενος τις τραγικές συνέπειες από το «χρηματοοικονομικό Περλ Χάρμπορ» (όπως το αποκάλεσε ο γνωστός αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ), πέτυχε τελικά να συστρατεύσει υπέρ Γουόλ Στριτ και τραπεζών τους εκπροσώπους του αμερικανικού δικομματισμού, που συμφώνησαν πως ο μέσος Αμερικανός, που πληρώνει ήδη την κρίση με ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια, κατασχέσεις σπιτιών και... αναγκαστική μετακόμιση σε σκηνές, τροχόσπιτα και αυτοκίνητα (κυριολεκτικά «από τους τέσσερις τοίχους στους τέσσερις τροχούς»!) θα πρέπει να συνεισφέρει κάπου 2.500 δολάρια «το κεφάλι» για να «σώσει» τους μεγαλοκαρχαρίες των δισεκατομμυρίων - επιβραβεύοντάς τους έτσι για την οικονομική κρίση με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου και τα άλλα «περίεργα» τραπεζικά προϊόντα που φόρτωσαν σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο!

Οπως πολύ σωστά γράφει ο - υπεράνω αντικαπιταλιστικής υποψίας - καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ιδρυτής της συμβουλευτικής RGE Monitor Νουριέλ Ρουμπίνι οι.... «σύντροφοι Μπους, Μπερνάνκι και Πόλσον» επιχειρούν τη μετατροπή των ΗΠΑ σε... ΗΣΔΑ (Ηνωμένη Σοσιαλιστική Δημοκρατία Αμερικής!), «φέρνοντας τον... σοσιαλισμό στους πλούσιους και στους διαπλεκομένους» και «εθνικοποιώντας τα χρέη και τις ζημιές της Γουόλ Στριτ, ενώ τα κέρδη φυσικά παραμένουν αυστηρώς ιδιωτικά»!

Το μόνο που απαίτησαν, ουσιαστικά, οι Δημοκρατικοί ήταν κάποιες μικρο-παραχωρήσεις όσον αφορά τις υπερβολικές αμοιβές των στελεχών των τραπεζών που ευθύνονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για την κρίση (οι οποίοι αποχωρούν από τα καταρρέοντα πιστωτικά ιδρύματα με τα περιβόητα... «χρυσά αλεξίπτωτα») και κάποιες εγγυήσεις για τη δικαστική προστασία ορισμένων, έστω, από τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που χάνουν τα σπίτια τους. Κακά τα ψέματα: το πολυδιαφημισμένο πακέτο σωτηρίας εκτιμάται ότι θα εκτινάξει το αμερικανικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο αγγίζει ήδη τα 500 δισ. δολάρια (482 δισ. δολάρια). Από πού θα βρεθούν άραγε όλα αυτά τα χρήματα για την κάλυψη της τεράστιας μαύρης τρύπας;

Ετσι κι αλλιώς η αμερικανική και κατ' επέκταση η παγκόσμια ή μάλλον παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι βαριά άρρωστη, και δεν μπορεί να θεραπευτεί με πιστωτικά «τσιρότα». Οπως άλλωστε έγραψε πρόσφατα ένας πραγματικά σπουδαίος οικονομολόγος, ο νομπελίστας Γιόζεφ Στίγκλιτς, όλα αυτά τα τραγικά δεν θα είχαν συμβεί αν δεν είχε επιτραπεί στην τραπεζική βιομηχανία να γιγαντωθεί, ωθούμενη στα σημερινά εξωφρενικά μεγέθη της. Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, επιχειρηματολογεί ο Στίγκλιτς, σχεδόν το 40% των συνολικών επιχειρηματικών κερδών καταλήγει στις τσέπες της «financial industry».

Πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα; Ποιος είναι ο κοινωνικός ρόλος αυτών των χρυσοφόρων μεγαθηρίων; Κανείς, απαντά: το μόνο που ενδιαφέρει την τραπεζική βιομηχανία και την κυβέρνηση Μπους είναι η «διάσωση» (bail-out: κυριολεκτικά μεταφράζεται... «αποφυλάκιση με καταβολή εγγύησης»!) των υπευθύνων της κρίσης, όπως η Bear Stearns στην Αμερική και η Northern Rock στην Αγγλία, με χρήματα των φορολογουμένων, και η όλο και μεγαλύτερη στροφή προς την κατανάλωση - αντί να δοθεί επιτέλους λίγη προσοχή στις δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές υποδομές, πράσινες τεχνολογίες κ.ά. «Η ιδέα πως οι τράπεζες μπορούν να αυτοελέγχονται είναι παρανοϊκή» καταλήγει ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τους υπόγειους μηχανισμούς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

* «Δύει η αμερικανική παντοκρατορία»

Αξιοσημείωτη είναι και η άποψη που εξέφρασε μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο για το όλο θέμα ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ: «Η αμερικανική παντοκρατορία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα "τελειώνει" με αυτή την κρίση, η οποία θα αφήσει "βαθιά σημάδια" και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν πριν από την κρίση. Οι ΗΠΑ θα χάσουν τον ρόλο της υπερδύναμης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο θα γίνει περισσότερο πολυπολικό».

Ο Στάινμπρουκ επέκρινε ευθέως το λεγόμενο αγγλοσαξονικό μοντέλο καπιταλισμού, που υιοθετούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, το οποίο ενθάρρυνε τις ριψοκίνδυνες πρακτικές δανεισμού και επενδύσεων, λόγω «της υπερβολικής προσήλωσης στα κέρδη». «Η χρηματοπιστωτική κρίση αποτελεί κυρίως αμερικανικό πρόβλημα» τόνισε ο Στάινμπρουκ και ζήτησε αυστηρότερες ρυθμίσεις στο διεθνές εμπόριο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για τα αποθεματικά των τραπεζών.

Πριν από λίγες ημέρες και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε επικρίνει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επειδή αντιδρούσαν κατά τις συνόδους του G7 στις γερμανικές προτάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Και ο - προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Νικολά Σαρκοζί, από την πλευρά του, κατά τη βαρυσήμαντη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν φάνηκε καθόλου βέβαιος για τη δυνατότητα των ΗΠΑ να θεραπεύσει το κακό: αντιθέτως, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση των ηγετών των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, δηλαδή της «Ομάδας των Οκτώ», αλλά και της Κίνας και άλλων ισχυρών χωρών, «πριν από το τέλος του έτους», ώστε να εξεταστούν οι δίοδοι διαφυγής από τη χειρότερη κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση που ακολούθησε το κραχ του 1929 - όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε. Οπως είπε: «Καμία χώρα, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί να δώσει από μόνη της αποτελεσματική απάντηση στην πιστωτική κρίση»: αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι «πλήρης ανοικοδόμηση του καπιταλισμού», με γνώμονα την «αντικατάσταση της αδιαφάνειας από τη διαφάνεια» και προαπαιτούμενο « τον έλεγχο, αλλά και την τιμωρία των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπου αυτή απαιτείται»...

* Ο καπιταλισμός του Σαρκοζί

Ο Σαρκό δήλωσε μάλιστα πως αντιτίθεται σφόδρα στην πρακτική των «χρυσών αλεξιπτώτων», χαρακτηρίζοντάς την «παρανοϊκό σύστημα... εντελώς ασύμβατο με την οικονομία της αγοράς». «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φοβούνται για τις καταθέσεις, τα διαμερίσματα, τις επενδύσεις τους. Ποιος ευθύνεται για αυτή την καταστροφή; Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν» αντέτεινε. «Ας χτίσουμε μαζί έναν ρυθμιζόμενο καπιταλισμό, όπου οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες δεν θα αφήνονται μόνο στην κρίση των "παικτών" της αγοράς» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Την καλύτερη κριτική των ημερών όμως την έκανε τελικά το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόζα Μπρουκς στους «Los Angeles Times» - καλωσορίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Τρίτο Κόσμο! Οι ΗΠΑ, γράφει, πληρώνουν με την «αργεντινοποίηση» της οικονομίας τους τα υπερκέρδη, τη διαφθορά και τον «εξτρεμισμό της ελεύθερης αγοράς» τριών δεκαετιών: «Η πολιτική σας της ανεύθυνης απορρύθμισης σε κρίσιμους κλάδους οδήγησε ταχύτατα σε ταυτόχρονη ενεργειακή, οικιστική, πιστωτική και χρηματιστηριακή κρίση, η οποία συνοδεύεται (όταν δεν προκαλείται) από εντυπωσιακά επίπεδα διαφθοράς και κερδοσκοπίας - ενώ οι πολιτικοί σας ηγέτες, που υποτίθεται πως επιβλέπουν την οικονομία, κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους λομπίστες των μεγάλων εταιρειών»!

ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΧ

Αλαν Γκρίνσπαν

Ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) θεωρείται ο «παππούς» της κρίσης. Επί των ημερών του στήθηκε το πάρτι των επενδυτικών τραπεζών που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Κατηγορείται ότι διατήρησε τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν φρόντισε να πάρει εγκαίρως μέτρα για τον έλεγχο και την εποπτεία των επενδυτικών τραπεζών.

Μπεν Μπερνάνκι

Ο σημερινός πρόεδρος της Fed κατηγορείται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέβασε πολύ τα αμερικανικά επιτόκια, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους και να χάσουν το σπίτι τους. Ετσι, δημιουργήθηκαν τα subprime στεγαστικά από τα οποία ξεκίνησε η πιστωτική κρίση.

Spivs (λαμόγια ελληνιστί)

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ κατηγόρησε τα λαμόγια και τους κερδοσκόπους (spivs and speculators) για την επιδείνωση της κρίσης και την πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Οπως είπε, ποντάροντας στην πτώση των τραπεζικών μετοχών (short selling) επιτάχυναν την πτώση.

Χένρι Πόλσον

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, πρώην τραπεζικό στέλεχος, μπορεί τον τελευταίο καιρό να είναι αποτελεσματικός στη διαχείριση της πιστωτικής κρίσης, όμως κατηγορείται ότι άργησε να αντιδράσει. Πριν από έναν χρόνο, όταν ξέσπασε το πρόβλημα, υποστήριζε ότι η Wall Street και οι αγορές εν γένει μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χωρίς παρεμβάσεις.

Μάρβιν Κινγκ

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας κατηγορείται ότι δεν διείδε εγκαίρως πως έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να θωρακίσει και να προστατέψει το βρετανικό τραπεζικό σύστημα. Η πρώτη μεγάλη τράπεζα που κατέρρευσε ήταν η βρετανική Northern Rock. Ούτε έλαβε μέτρα για τον έλεγχο και την εποπτεία των βρετανικών επενδυτικών τραπεζών.

Ντικ Φουλντ

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, ο οποίος αρνήθηκε επανειλημμένως να πουλήσει την τράπεζα προτού αυτή χρεοκοπήσει. Θεωρούσε ότι η τιμή που του προσέφεραν Κορεάτες, Βρετανοί κ.ά. ήταν χαμηλή. Ως την τελευταία στιγμή έκρυβε επιμελώς την οικονομική κατάσταση της τράπεζας.

Τζίμι Κέϊν

Ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns, η οποία πωλήθηκε αντί πινακίου φακής στην JP Morgan, κατηγορείται ότι την ώρα που η τράπεζα κατέρρεε εξαιτίας των επιλογών του αυτός συμμετείχε σε τουρνουά μπριτζ! Φρόντισε όμως να εισπράξει το μπόνους που μαζί με τα stock options ήταν ύψους 33 εκατ. δολαρίων.

Γκόρντον Μπράουν

Ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας κατηγορείται ότι, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ, υιοθέτησε την πολιτική των «χαλαρών ελέγχων» στο Σίτι του Λονδίνου που του εισηγήθηκε ο τότε πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σερ Χάουαρντ Ντέιβις.

Αλιστερ Ντάρλινγκ

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχασε το χρώμα του και δεν αντέδρασε όταν οι καταθέτες της Northern Rock ζητούσαν εγγυήσεις για τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να επιτείνουν το πρόβλημα της τράπεζας, που πέρασε υπό κρατικό έλεγχο. Επιπλέον απέτυχε να πουλήσει τη Northern Rock στη Lloyds TSB.

Κυβέρνηση Μπους

Επέτρεψε την έκρηξη των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για να προστατέψει από τον υπερδανεισμό τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Επίσης θεωρείται ότι αντέδρασε καθυστερημένα στην κρίση, καθώς πίστευε ότι η αγορά μπορούσε να λύσει από μόνη της το πρόβλημα.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15473&m=A10&aa=1