29.9.08

Κρίση ρευστότητας στη βελγο-γαλλική τράπεζα Dexia, «βουτιά» 34% για τη μετοχή

«Βουτιά» έως 34% σημείωσε τη Δευτέρα η μετοχή του βελγο-γαλλικού χρηματοοικονομκού ομίλου Dexia, έπειτα από δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro ότι θα ανακοινώσει σύντομα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Η μετοχή υποχώρησε έως 2,31 ευρώ στα 7,76 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία διαμορφώνεται στα 8,9 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 55%.
Εκπρόσωπος του ομίλου στο Βέλγιο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Dexia είναι ένας «πολύ ισχυρός όμιλος ως προς την κεφαλαιακή βάση του, αλλά η κατάσταση είναι τόσο εξαιρετική στις χρηματαγορές που πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις κάθε λεπτό».Η εκπρόσωπος της μεγαλύτερης, παγκοσμίως, εταιρείας χορηγήσεων στο δημόσιο τομέα και τις τοπικές κυβερνήσεις, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.
Μετά τις εξελίξεις στον βελγο-ολλανδικό όμιλο τραπεζασφαλειών Fortis, τη βρετανική εταιρεία χορηγήσεων Bradford & Bingley και τη γερμανική εταιρεία χορηγήσεων Hypo Real Estate, η «απόβαση» της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης στη Ευρώπη είναι πλέον γεγονός.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί την Τρίτη με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας, για μία «επισκόπηση της κατάστασης πραγμάτων στα εν λόγω ιδρύματα και της χορήγησης πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», όπως σημειώνεται την ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.
Στη συνάντηση, θα συμμετάσχουν επίσης ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: