29.9.08

Συντονισμένη παρέμβαση Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου για τη διάσωση της Fortis

Σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές δηλώσεις πολιτικών και τραπεζιτών ότι η πιστωτική κρίση αφορά κατά κύριο λόγο στην αμερικανική οικονομία και τη Γουόλ Στριτ, η περίπτωση του βελγο-ολλανδικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.
Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου προχώρησαν σε «ένεση» ρευστότητας ύψους 11,2 δισ. ευρώ (16,3 δισ. δολάρια), σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην εταιρεία.
Το Βέλγιο θα αποκτήσει το 49% της βελγικής μονάδας τραπεζικής της εταιρείας έναντι 4,7 δισ. ευρώ, η Ολλανδία θα καταβάλει 4 δισ. ευρώ για να αποκτήσει αντίστοιχο ποσοστό στις ολλανδικές δραστηριότητες της Fortis και το Λουξεμβούργο θα εξαγοράσει το 49% των μονάδων της εταιρείας που βρίσκονται εντός της επικράτειάς του, έναντι 2,5 δισ. ευρώ σε μετατρέψιμα δάνεια.
Η Fortis αποτελεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ράπεζα που διασώζεται εν μέσω των ισχυρών κλυδωνισμών από τον πιστωτικό «σεισμό» στις διεθνείς αγορές.
Οι μετοχές του βελγο-ολλανδικού ομίλου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά 35%, λόγω των ανησυχιών για σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κατρακύλησαν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων ετών.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος είχε πιε ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά εξετάζει την πώληση περισσότερων μη βασικών δραστηριοτήτων της από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Οι επιπλέον πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν συμπεριλαμβάνονται στις βασικές δραστηριότητες της τράπεζας εναρμονίζονται με τους όρους του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να πουλήσει αν χρειαστεί.
Η Fortis αναγκάστηκε να πωλήσει το μερίδιό της στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής της ABN Amro, το οποίο απέκτησε πέρυσι, στο πλαίσιο προσφοράς που είχε καταθέσει με τις Royal Bank of Scotland και Banco Santander για την εξαγορά του ολλανδικού ομίλου, ύψους 72 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: