30.9.08

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση της ανεργίας

ΜΕΙΩΣΗ, με τον ταχύτερο ρυθμό σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε και οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν, διευρύνοντας τη συρρίκνωση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 3,5% από τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκυο. Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών του 4,2% και οι αγορές από τα νοικοκυριά μειώθηκαν 4%, τα μέγιστα από το Σεπτέμβριου του 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε 4,6% φθάνοντας στις 11.199,07 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών στο Τόκυο. Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 104,10 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 103,82 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Αυτήν την εβδομάδα το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 1,8%, καθώς η οικονομική κρίση ανάγκασε τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει 2,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης ανεργίας θα σημείωνε άνοδο στο 4,1% από 4%.
Οι ιαπωνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν τα μέγιστα και σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο εν μέσω διεύρυνσης της οικονομικής κρίσης που οδήγησε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street σε χρεωκοπία. Οι τρεις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, Toyota Motor Corp., Honda Motor Co. και Nissan Motor Co. μείωσαν την εγχώρια παραγωγή τον μήνα που πέρασε.
Η παραγωγή θα ανακάμψει 1,6% τον Σεπτέμβριο πριν υποχωρήσει 0,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου. Παρά την άνοδο του Σεπτεμβρίου – εάν αυτή επιτευχθεί – η μείωση της παραγωγής για το τρίμηνο θα είναι 1,1%, σημειώνοντας μείωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Την τελευταία φορά που μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία επί τρία τρίμηνα ήταν το 2001 όταν η ιαπωνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/30/1570347.htm

No comments: