24.9.08

Γκ. Χαρδούβελης: η κρίση θα συνεχιστεί και το 2009

H κρίση θα συνεχιστεί και το 2009, αλλά τα χειρότερα έχουν περάσει εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank κ. Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στη διάρκεια του επόμενου έτους.
«Ζούμε τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση. Δέστε τις ζώνες ασφαλείας, θα την έχουμε για αρκετό καιρό», είπε.
Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το υψηλότερο κόστος άντλησης κεφαλαίων στη διατραπεζική αγορά δεν δικαιολογεί την πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικά στοιχεία:
- Δεν έχουν κάνει ριψοκίνδυνες επενδύσεις, έχουν δυναμικό μάνατζμεντ και σωστή επέκταση μέχρι σήμερα.
- Λειτουργούν σε χώρες που αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς. «Βεβαίως, πολλοί ισχυρίζονται ότι τα ρίσκα για την οικονομική ανάπτυξη της Νέας Ευρώπης είναι μεγάλα. Οτι πολλές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση υπερθέρμανσης, με υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Τα ρίσκα υπάρχουν, αλλά είναι ελεγχόμενα. Η κρίση “ξυρίζει” από 1 έως 2 μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξής τους, αλλά ο ρυθμός αυτός συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός, της τάξης του 5%. Η θετική μακροχρόνια πορεία των οικονομιών αυτών είναι δεδομένη», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
- Ο τραπεζικός τομέας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχει ακόμα ωριμάσει και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.
- Η κρίση δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές τράπεζες όπως στο εξωτερικό. Πρώτον, η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία των 4 μεγαλύτερων ομίλων αυξήθηκε από το πρώτο εξάμηνο του 2007 στο πρώτο εξάμηνο του 2008 κατά 14%, τη στιγμή που σε πολλές τράπεζες στο εξωτερικό η κερδοφορία δεν έπεσε απλώς, αλλά ήταν και αρνητική. Δεύτερον, τα κεφάλαιά τους παρέμειναν μετά τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου 2007, σταθερά - δεν είχαμε δηλαδή απομειώσεις κεφαλαίου, όπως στο εξωτερικό. Τρίτον, η ρευστότητα βελτιώθηκε, δεν επιδεινώθηκε όπως στο εξωτερικό. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στις περισσότερες τράπεζες παρέμεινε σταθερός ή μειώθηκε στην Ελλάδα, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της ρευστότητας. Τέλος, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση συνεχώς μειώνεται.
«Οι ελληνικές τράπεζες θα βγουν από τη σημερινή κρίση ενισχυμένες διότι συγκριτικά με τις ξένες βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Σίγουρα η κρίση σημαίνει ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στην επέκτασή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η τιμή των μετοχών τους δικαιολογείται», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_24/09/2008_285829

No comments: