Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια 700 δισ. δολαρίων για να απαλλάξει τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα τοξικά απόβλητα τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων subprime, ώστε να δοθεί οριστική λύση στη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση που πλήττει τις αγορές από τη μεγάλη ύφεση του 1929. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί η αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ από τα 10,6 τρισ. δολάρια στα 11,3 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post την Κυριακή, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν και άλλες κυβερνήσεις -Ιαπωνία, Γερμανία και Βρετανία- να πράξουν το ίδιο, εκπονώντας σχέδια διάσωσης για τις δικές τους προβληματικές τράπεζες. Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson διευκρίνισε την Κυριακή ότι και οι ξένες τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής κυβέρνησης και να ξεφορτωθούν από τα τοξικά τους χρεόγραφα.
«Αν ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει επιχειρηματική λειτουργία στις ΗΠΑ και προσλαμβάνει προσωπικό στις ΗΠΑ, σε περίπτωση εμβολής από ενεργητικό που δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί οι επιπτώσεις είναι οι ίδιες για τον αμερικανικό λαό όπως και σε ημεδαπούς οργανισμούς,» δήλωσε ο Paulson στο δίκτυο ABC.Η αντίδραση των αγορών στο σχέδιο της κυβέρνησης Μπους ήταν θετική με τη Wall Street να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο (+3,4%) της τελευταίας εξαετίας την Παρασκευή. Ωστόσο, την αρχική ανακούφιση μπορεί να διαδεχθεί η απογοήτευση αν το σχέδιο διάσωσης κολλήσει στο Κογκρέσο και δεν τύχει ταχείας υπερψήφισης. Βάσει των όρων του αμερικανικού σχεδίου, η κυβέρνηση μπορεί να προσλάβει διαχειριστές για την απόκτηση των τοξικών τίτλων από τις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Για την τιμή αγοράς των τίτλων θα προτιμηθούν μηχανισμοί αγοράς και η διαδικασία θα διαρκέσει δύο χρόνια. Στο Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος μαζί όμως με την απαίτηση μεγαλύτερης εποπτείας και βοήθειας για τους δανειολήπτες. Ο υπουργός των οικονομικών θα είναι ο απόλυτος άρχων όσον αφορά στις αγορές των τοξικών αποβλήτων των τραπεζών. Θα έχει τον τελευταίο λόγο για το είδος του προβληματικού ενεργητικού που θα μπορούν να ξεφορτώνονται οι τράπεζες, συμβουλευόμενος τον επικεφαλής της Fed, όταν θα έχει να κάνει με τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.
Το σχέδιο των ΗΠΑ για να δοθεί οριστικό τέλος στην πιστωτική κρίση δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι συνομιλίες για νέα deals. Το διοικητικό συμβούλιο της Morgan Stanley εξετάζει σενάριο εξαγοράς της επενδυτικής τράπεζας από τη Wachovia Bank ή την πώληση πακέτου στη China Investment Corp.Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει επίσης 50 δισ. δολάρια από ειδικό λογαριασμό που στήθηκε στη δεκαετία του 1930 για παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που στεγάζουν αποταμιεύσεις ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων. Η αναταραχή προκάλεσε εκροές 169 δισ. δολαρίων εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=579960
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment