29.9.08

ΗΠΑ: Αμετάβλητη η καταναλωτική δαπάνη τον Αύγουστο

Αμετάβλητη παρέμεινε η καταναλωτική δαπάνη τον Αύγουστο, ένδειξη που υποδηλώνει πως η αμερικανική οικονομία εξασθενεί στο δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδο κατά 0,2%. Παράλληλα, αναθεωρήθηκε καθοδικά η αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη Ιουλίου και συγκεκριμένα στο +0,1% από +0,2% προηγούμενως.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό εισόδημα κατά τον τελευταίο μήνα του θέρους, το μέγεθος αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μέγεθος που αποδείχθηκε υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για άνοδο 0,2%.
Η κάμψη που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο στο προσωπικό εισόδημα αναθεωρήθηκε στο -0,6% από -0,7%. Υπενθυμίζεται πως η καταναλωτική δαπάνη αποτελεί το 70% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) εξαιρουμένων των δαπανών για τρόφιμα και ενέργεια -που αντανακλά το δομικό πληθωρισμό- αυξήθηκε 0,2% τον Αύγουστο (σε μηνιαία βάση) και 2,6% τον Ιούλιο.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=585112

No comments: