Ο Κέινς πέθανε... ζήτω ο "κεϊνσιανισμός".
Η μαζική κρατική παρέμβαση για την εντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης από το κραχ του 1929, εγείρει περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις για την επιτυχία της. Μπορεί να δουλέψει; Θα βρουν "πάτο" οι μετοχές;
Στην Ευρώπη, πάντως, επανέρχεται η νευρικότητα και τα futures στη Wall δειχνουν πτώση.
Οι αγορές έκαναν ράλι την Παρασκευή χάρη στο νέο «New Deal» στο τραπεζικό σύστημα που ετοιμάζουν οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) -με τις ευχές των Μακέιν και Ομπάμα- το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 700 δισ. δολ., ενώ για άλλους δεν αποκλείεται να προσεγγισει και τα 1 τρισ. δολ.
Ο υπουργός Οικονομίας, Χ. Πόλσον, δεν έχει πει το τίμημα της απόκτησης των "τοξικών" τίτλων. Τώρα προσπαθεί να πείσει κι άλλες κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο: Nα κρατικοποιήσουν τον κίνδυνο των "δικών τους" εγχώριων τραπεζών.
Ορισμένοι διαχειριστές στις αγορές ελπίζουν για νέο "ράλι της αρκούδας". "Είμαι σίγουρος ότι το πλάνο θα λειτουργήσει είπε ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος στη Moody's.
Αλλά άλλοι αναλυτές είναι συγκρατημένοι. "Εάν δεν λειτουργήσει θα έχουμε μπελάδες, διότι δεν θα έχουν μείνει άλλα βέλη στη φαρέτρα της κυβέρνησης", δήλωσε ο Τζάρετ Σάιμπεργκ αναλυτής στην Stanford Group.
Σε ένα χρόνο μεσολάβησαν δυο ράλι εν μέσω αγοράς «αρκούδων»...
* Tο πρώτο ράλι ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2007, όταν η Fed μείωσε το επιτόκιό της (από το 5,25%). Aυτή την φορά το επιχείρημα ήταν πως το φθηνό χρήμα θα έδινε ώθηση στις αγορές, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Oμως το ράλι «σκάλωσε» με την αλλαγή του έτους, κάτω από σωρεία ενδείξεων πως επιβραδύνεται η οικονομία των HΠA, ενώ τα χρηματιστήρια της Kίνας και της Iνδίας ξαφνικά υποχώρησαν.
* Tο δεύτερο ράλι ξεκίνησε τον Mάρτιο, με την επιχείρηση διάσωσης της Bear Stearns, με το σκεπτικό ότι οι συντονισμένες ενέργειες των αρχών θα έδιναν ώθηση στις αγορές. Aυτό το ράλι κατέρρευσε από τα ίδια αντιφατικά στοιχεία που το πυροδότησαν.
Tο φθηνό χρήμα εκτίναξε την τιμή του πετρελαίου, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό, και ασκώντας πιέσεις στις προβληματικές τράπεζες. Αλλά σταμάτησε με το που οι τράπεζες προειδοποίησαν πως θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους ως απάντηση στον πληθωρισμό.
* Τώρα υπάρχει μια νέα αφορμή υψηλού "ειδικού βάρους" για να πυροδοτήσει ακόμη ένα ράλι εν μέσω «αρκούδων». Χωρίς να διαφαίνεται όμως κάποια αλλαγή στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων. Τα κέρδη β' τριμήνου του S&P 500 σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της 10ετίας, κοντά 22% (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 11% στις αρχές Ιουλίου).
Εποχή των άκρων
Την Παρασκευή οι μετοχές στις ΗΠΑ "κλείδωσαν" τη μεγαλύτερη 2μερη άνοδο στην ιστορία τους και στην Ευρώπη σημείωσαν ιστορικό ημέρας, σε μια περίοδο κρίσης που συναντάται "μια φορά τον αιώνα" όπως την χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν. Οι ακραίες διακυμάνσεις παραμένουν.
Τα χρηματιστήρια διεθνώς έως την Παρασκευή είχαν χάσει σχεδόν 19 τρισ. δολ. από αυτά τα 4 τρισ. δολ. την τελευταία εβδομάδα για να πάρουν πίσω σχεδόν 1 τρισ. δισ. δολ. σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο τέλος της εβδομάδας.
«Πρέπει να τονίσουμε ότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες. Αυτό που είναι θετικό σήμερα μπορεί να γίνει αρνητικό αύριο. Νομίζω ότι θα συνεχίσει να υπάρχει επιφυλακτικότητα μέχρι να δούμε τις ακριβείς διαστάσεις της πιστωτικής κρίσης, κάτι που θα αργήσει ακόμα να γίνει» είπε στο Reuters ένας αναλυτής.
"Κούρσα τεχνικής φύσεως πραγματοποιείται στα χρηματιστήρια διεθνώς και στο ΧΑ", σημειώνουν άλλοι αναλυτές, "καθώς το κλείσιμο short θέσεων βοήθησε στη λειτουργία του νόμου του ελατηρίου στις αγορές, ο οποίος μετά το τίναγμα έχει και συνέχεια...".
Κινητήρας
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πού θα πάνε τα πράγματα. Υπάρχουν φωνές που λένε λένε ότι υπάρει ευκαιρία για ένα ακόμα «ράλι της αρκούδας» όπως μετά τη Bear Stearns. Κι άλλοι μιλάνε για ταλαιπωρία που θα συνεχιστεί κι αδύναμη ανάκαμψη, αφού οι ρίζες της κρίσης απλώνονται εκτός από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην καρδιά της πραγματικής οικονομίας διεθνώς.
"Ο Πόλσον ζητάει απόλυτη εξουσία. Λέει 'θέλω να με εμπιστευτείτε. Θα το κάνω σωστά εάν μου δώσετε απόλυτο έλεγχο'. Αλλά το "αγκάθι" μεταφέρεται στις δυσκολίες της πραγματικής οικονομίας καθώς οδηγείται στο τούνελ της ύφεσης που θυμίζει τα γεγονότα του 1930", λέει ο Νουριέλ Ρουμπίνι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Οταν "στόμωσε" ο κινητήρας της παγκόσμιας ανάπτυξης, "μπούκωσε" και ο Aμερικανός καταναλωτής. Tο σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων των HΠA οδήγησε την αμερικανική οικονομία στο χείλος της ύφεσης και αυτή προσπαθώντας να την αποφύγει παρέσυρε στον... γκρεμό την ευρωπαϊκή και την ιαπωνική οικονομία.
Το κρατικό σχέδιο διάσωσης στις ΗΠΑ αποτελεί μια προσπάθεια να γίνει "φορμάτ" και "επανεκκίνηση" στο PC του συστήματος, αφού προβλέπει τη δημιουργία μιας κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τη ρευστοποίηση όλων των «τοξικών» τίτλων που έχουν πλήξει τα πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια τακτική, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και για την εκτόνωση της κρίσης που προέκυψε μετά την κατάρρευση των ταμιευτηρίων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '80.
Ομολογία αποτυχίας
Το σχέδιο αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας για τις μέχρι τώρα κινήσεις αναχαίτισης των κινδύνων στις χρηματοοικονομικές αγορές και στην αγορά ακινήτων.
Η κυβέρνηση το τελευταίο 15νθήμερο κρατικοποίησε την AIG, τις Fannie και Freddie, την ίδια περίοδο που χρεοκοπούσε η Lehman και οι αμερικανοί τράβηξαν το ρεκόρ των 90 δισ. δολ. από αμοιβαία κεφάλαια. Τον περασμένο Μάρτιο η Fed είχε ήδη δώσει τη Bear στη JP Morgan προσφέροντας εγγυήσεις για τα χρέη της πρώτης ύψους 29 δισ. δολ.
Αλλά ακόμα και με το νέο "New Deal" στις τράπεζες το βασικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα έχει αντιμετωπισθεί: O «κινητήρας» της παγκόσμιας ανάπτυξης (Aμερικανός καταναλωτής) θα παραμένει «μπουκωμένος».
Διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνο αν η λύση για τα «τοξικά» χρεόγραφα των τραπεζών συνοδευτεί με νομικές ρυθμίσεις που θα επιβάλουν την επαναδιαπραγμάτευση των χρεών των νοικοκυριών. Tην πρόταση αυτή καταθέτουνοι Δημοκρατικοί, αλλά υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης τω Ρεπουμπλικάνων.
Ολα αυτά μπορεί να μην εμποδίσουν τη προοπτική αναζήτησης ενός ράλι εν μέσω "αρκούδων", αλλά σίγουρα το δυσκολεύουν.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9379&pubid=3233177
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment