29.9.08

Επιχείρηση διάσωσης της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής στεγαστικής τράπεζας

Εγγύηση ύψους 35 δισ. ευρώ θα παρέχουν η γερμανική κυβέρνηση και ομάδα ιδιωτικών τραπεζών για να σωθεί από την χρεωκοπία η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα στον τομέα χορήγησης στεγαστικών δανείων Hypo Real Estate Holding.
Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, κράτος και τράπεζες θα πληρώσουν την εγγύηση σε δύο δόσεις, των 14 και 21 δισ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς η Hypo έχει ζημίες «δισ. ευρώ» από την πιστωτική κρίση.
Οι ιδιωτικές τράπεζες θα πληρώσουν το 60% της πρώτης συναλλαγής και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει εξ ολοκλήρου την δεύτερη.
Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την πώληση, σε μεταγενέστερο χρόνο, ολόκληρης ή τμήματος της τράπεζας και πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, θα δώσει, αργότερα μέσα στην ημέρα, έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να αναφερθεί αναλυτικά στο σχέδιο για την Hypo. Αρμοδίως, πάντως, διαψεύδεται το ενδεχομενο κρατικοποίησης.
Η περίπτωση της Hypo είναι το μεγαλύτερο, προς το παρόν, πλήγμα το οποίο δέχεται η Γερμανία από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Η Hypo αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρεία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007, καθώς η έκθεσή της στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου ήταν μεγάλη.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: