23.9.08

Οι "ντρίπλες" των κεντρικών τραπεζών

Το... γιατρικό που θα απαλύνει τον πόνο της πληγωμένης οικονομίας αναζητούν μετά από κάθε κρίση τραπεζίτες και κυβερνητικά στελέχη. Κάποιες φορές εντοπίζουν το φάρμακο με τα σωστά συστατικά και οι παρεμβάσεις τους είναι σωτήριες.
Κάποιες άλλες, όμως, αποτυγχάνουν να το βρουν και οδηγούνται σε «εγκληματικά», κατά πολλούς αναλυτές, λάθη. Όπως, για παράδειγμα, συνέβη με το κραχ στη Γουόλ Στριτ το 1929, γεγονός που οδήγησε την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία σε μία πρωτοφανή κρίση, η οποία κατέληξε στην ύφεση της δεκαετίας του ‘30.
Μέσα σε τρία χρόνια, το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε μειωθεί κατά το ήμισυ, ένας στους τρεις Αμερικανούς ήταν άνεργος, ενώ οι τράπεζες κατέβασαν ρολά το Μάρτιο του 1933.
Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τις κακές αποφάσεις των αρχών. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Κεντρική τράπεζα ανέβασε αντί να μειώσει τα επιτόκια για να προστατέψει το δολάριο, ενώ η κυβέρνηση αύξησε τους δασμούς και διατηρούσε δημοσιονομικά πλεονάσματα αντί να «ζεστάνει» την οικονομία με δημόσιο χρήμα.

Για να δούμε, όμως, ποια ήταν η αντίδρασή τους στις επόμενες αναταραχές:
Πετρελαϊκές κρίσεις 1973,1979
Η πρώτη πετρελαϊκή κρίση το 1973 οδήγησε σε τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη διεθνή οικονομία σε μακροχρόνια ύφεση. Οι δυτικές κυβερνήσεις αντέδρασαν με επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές. Αύξησαν την ποσότητα χρήματος και τις κρατικές δαπάνες με σκοπό να τονώσουν τη ζήτηση. Τα μέτρα δεν απέδωσαν άμεσα, αλλά βοήθησαν στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν καταπολέμησαν, ωστόσο, την υψηλή ανεργία. Το 1979 ακολούθησαν όμως διαφορετική στρατηγική, υιοθετώντας κυρίως αντιπληθωριστικές πολιτικές.
«Μαύρη Δευτέρα», 1987
Καθοριστική υπήρξε η επέμβαση της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και στην κατακόρυφη πτώση τιμών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτωβρίου του 1987. Διέθεσαν στην αγορά μεγάλες ποσότητες ρευστού, οι τράπεζες επωφελήθηκαν, μείωσαν τα επιτόκια και δάνεισαν σημαντικά κεφάλαια στις μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις. Θεσπίστηκαν παράλληλα αυστηρότεροι κανόνες στον τρόπο λειτουργίας των αγορών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
1998-Long Term Capital Management
Όταν το επενδυτικό κεφάλαιο LTCM κατέρρευσε, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1998, η FED ζήτησε τη συνδρομή των μεγάλων τραπεζικών ομίλων της χώρας και τους έπεισε να επενδύσουν στο fund το ποσό των 3,65 δισ. δολαρίων. Ένα μήνα μετά προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της με αποτέλεσμα να επέλθει η σταθερότητα στις αγορές.
2000- Η «φούσκα» dot.com
Η πτώση των dot.com μετοχών είχε ευρύτατες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η επιχειρηματική επενδυτική δραστηριότητα σημείωσε κατακόρυφη πτώση στις ΗΠΑ. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα να διοχετευτεί η κρίση και σε άλλους κλάδους. Η ανάκαμψη ήρθε μετά την κίνηση της FED να μειώσει σταδιακά τα επιτόκια από το 6,25% στο 1%. Κατά πολλούς αναλυτές η πολιτική αυτή είναι που οδήγησε στη σημερινή κρίση.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9424&pubid=3243176

No comments: