Και ενώ η Wall Street έχει παραλύσει περιμένοντας με αγωνία τις δραματικές εξελίξεις, το δολάριο ανέκαμψε από την προχθεσινή βουτιά επειδή οι αγορές αντέδρασαν κατά του ευρώ όταν δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για τη μεγάλη πτώση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης. Ο δείκτης κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο βαθιά σε αρνητικό επίπεδο, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την οικονομική ύφεση του Δεκεμβρίου του 2001.
Η μελανή κατάσταση των 15 οικονομιών της Ευρωζώνης προκάλεσε σοκ στις αγορές που έσπευσαν να βυθίσουν το ευρώ.
Τώρα, λοιπόν, όλοι ξέρουν!!! Η ώρα της αλήθειας για την τρόικα -Τρισέ, Γιουνκέρ και Αλμούνια- είναι σκληρή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ραγδαία επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών ρίχνει στην ύφεση τις οικονομίες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας το τρέχον έτος.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι παντού. Επιβεβαιώνεται από την ίδια την πραγματικότητα με οδυνηρές συνέπειες για όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων έχουν διαβρώσει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, το ισχυρό ευρώ έχει υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της Eυρωζώνης και η εγχώρια ζήτηση διολισθαίνει.
Φυσικά, στο μάτι του κυκλώνα της δυσαρέσκειας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία, κινούμενη με τη δική της λογική για την αντιπληθωριστική θωράκιση του ευρωσυστήματος, έχει δυναμιτίσει τις σοβαρές δημοσιονομικές αδυναμίες των οικονομιών. H EKT θα «συμμορφωθεί» και θα ρίξει το επιτόκιο του ευρώ από τα επίπεδα του 4,25%, που είναι τα υψηλότερα επτά ετών.
Αλλά θα είναι αργά, καθώς η οικονομία της Eυρωζώνης έχει εξασθενήσει βαρύτατα, εκτεθειμένη σε μύριους πληθωριστικούς και πιστωτικούς κινδύνους. Τα νοικοκυριά έχουν ήδη υπερδανειστεί για να αγοράσουν σπίτια και οι αυξήσεις στο ευρωεπιτόκιο μεταφράζονται σε βαριά δοκιμασία για τις καταβολές των έντοκων δόσεων. Ο αντίκτυπος στις χώρες-μέλη της Eυρωζώνης, όπου η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων έχει δοθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως και στη χώρα μας, είναι σοβαρός, καθώς η EKT δεν πρόκειται να κάνει κάτι για να αποτρέψει από τη χρεοκοπία τους δανειζομένους, επειδή διαμορφώνει τα επιτόκια για το σύνολο της Eυρωζώνης.
O πιστωτικός κίνδυνος παραμένει μια καίρια πηγή απειλής. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων θα μπορούσε να ανατρέψει ριζικά την κατάσταση για τα επίπεδα δανεισμού των νοικοκυριών που παρουσιάζουν σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. O κίνδυνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα οξύς σε χώρες όπου αφενός τα νοικοκυριά έχουν δανειστεί στο όριο των οικονομικών τους δυνατοτήτων και αφετέρου οι τιμές των ακινήτων βίωσαν ένα ισχυρό μπουμ.
από τη στήλη της Ζέζας Ζήκου
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment