30.9.08

Αυστραλία: Ο Κέβιν Ραντ για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, ζήτησε σήμερα να ασκηθούν πιέσεις στους Αμερικανούς βουλευτές ώστε να πειστούν να υπερψηφίσουν το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα, δίνοντας προτεραιότητα στην παγκόσμια οικονομία και όχι στην προεκλογική κούρσα που εξελίσσεται στις ΗΠΑ.
Ο Ραντ είπε ότι η χώρα του, μαζί με τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις, προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς βουλευτές να εγκρίνουν το σχέδιο, θέτοντας στο περιθώριο τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ. "Οι καιροί είναι ταραγμένοι, ανησυχητικοί", είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα. "Το σημαντικό είναι όλοι οι άνθρωποι με καλή θέληση σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν αρμονικά με τους φίλους μας στις ΗΠΑ για να βρούμε τα σωστά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία", υπογράμμισε.
"Η έκκληση που πρέπει να τους κάνουμε είναι να βάλουν στην άκρη τις κομματικές πολιτικές και να περάσουν το σχέδιο επειδή είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση των αμερικανικών και των παγκόσμιων αγορών. Όλα μας τα συμφέροντα παίζονται εδώ", πρόσθεσε.
Ο Ραντ υποστήριξε ότι η συζήτηση για το σχέδιο επηρεάστηκε από την προεκλογική εκστρατεία. "Βρισκόμαστε εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία και αυτό που βλέπουμε είναι να ξεσπούν πολιτικά πάθη εν μέσω αυτής της σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει παγκόσμιες συνέπειες", κατέληξε.
Το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας άνοιξε σήμερα με πτώση -5,4% ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο δείκτης NZX-50 υποχωρεί κατά -4,2%.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/30/1570329.htm

No comments: