23.9.08

ΗΠΑ: Κίνδυνος αύξησης του εθνικού ελλείμματος

Η πρόταση του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, ύψους 700 δισ. δολ. για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος ενδέχεται να ωθήσει το εθνικό έλλειμμα στα υψηλότερα επίπεδα από το 1954, απειλώντας τη ζήτηση των ξένων για αμερικανικά ομόλογα.
Το σχέδιο με χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για κεφάλαια με τα οποία θα αγοραστούν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες ενδέχεται να ωθήσει το έλλειμμα πάνω από το 70% του ΑΕΠ και το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, πιθανόν πλέον του 1 τρισ. δολ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.
Χθες το δολάριο υποχώρησε τα μέγιστα έναντι του ευρώ από την υιοθέτησή του 1999.
Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση του Paulson ότι θα χρειαστεί σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσαν άνοδο 29 μονάδες βάσης, στο 3,84%. Τα ομόλογα διετούς διάρκειας αναρριχήθηκαν 47 μονάδες βάσης στις 19 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα 23 ετών.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/23/1566924.htm

No comments: