Η πιστωτική κρίση χτυπάει την πραγματική οικονομία, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια διεξόδου από το τούνελ. Στην Ευρώπη, πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο για τέταρτο συνεχή μήνα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και οι πιστωτικές πιέσεις αποδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Ο δείκτης πωλήσεων στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 46,2 από 47,7 που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics, ενώ σημειώνεται ότι μια ένδειξη χαμηλότερη των 50 μονάδων υποδηλώνει συρρίκνωση.
Οι τιμές έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 16 ετών τον Ιούλιο, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, συρρικνώνοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες είναι πολύ συγκρατημένες στην χορήγηση δανείων, καθώς η αμερικανική πιστωτική κρίση εξαπλώνεται, η οικονομική ανάπτυξη υποχωρεί παγκοσμίως και η καταναλωτική, αλλά και επιχειρηματική εμπιστοσύνη κλονίζεται για τρίτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο.
«Η παρούσα κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία ωθεί τον κόσμο στην αποταμίευση και αυτοσυγκράτηση, παρά σε άσκοπα έξοδα και επενδύσεις», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος Νίκ Κουνής της Fortis στο Άμστερνταμ, προσθέτοντας ότι η πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ έχει αποδυναμώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση στη Γερμανία και στην Ιταλία, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ στη Γαλλία σημείωσαν αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα. Την ίδια στιγμή, οι απολύσεις προσωπικού σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών ετών.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Fiat, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιταλία, της οποίας οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 23% τον Αύγουστο, ενώ η κερδοφορία της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων στην χώρα, της Grup CoinSpA, μειώθηκε κατά 75%, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=3317213
29.9.08
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment