31.1.10

Τι πιέζει και τι ανησυχεί σήμερα τις ελληνικές τράπεζες

Η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελούν τη βασική εστία πίεσης και ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή».

Την ώρα που αυξάνει η ανησυχία για τον κίνδυνο ρευστότητας και τις δυνατότητες αντίδρασης των ελληνικών τραπεζών, η Deloitte εμφανίζεται καθησυχαστική. Κάτι σπάνιο στις μέρες μας.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, για παράδειγμα, ότι οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται σε αισθητά καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές. Προκύπτει επίσης χαμηλός βαθμός δανεισμού ως ποσοστού του ΑΕΠ, μεγάλη καταθετική βάση και ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Προβλέπει, όμως, με νόημα ότι το 2010 και το 2011 θα είναι έτη συγχωνεύσεων και θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο «μέγα-συγχωνεύσεων» μεταξύ των μεγάλων εγχώριων τραπεζών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κρίση αναπόφευκτα έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στις μικρού μεγέθους τράπεζες. Ετσι αναμένεται η φετινή χρονιά και το 2011 να αποτελέσουν έτη συγκέντρωσης δυνάμεων στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πρώτο αποτέλεσμα την απορρόφηση μικρών τραπεζών από μεγαλύτερες ή συγχωνεύσεις μικρών τραπεζών για τη δημιουργία μεγαλύτερου μεγέθους σχημάτων.

Ωστόσο η Deloitte δεν αποκλείει να δούμε και μέγα-συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλου μεγέθους τραπεζών. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια συγχώνευση μεγάλων τραπεζών προκειμένου να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις μεταξύ των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αναλυτικότερα, η Deloitte σημειώνει ότι έως τώρα οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να ξεπεράσουν με επιτυχία τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης μέσω του αποτελεσματικού μοντέλου λειτουργίας, της ισχυρής κεφαλαιακής τους βάσης, καθώς και λόγω της μηδαμινής έκθεσής τους σε τοξικά και άλλα δομημένα επενδυτικά προϊόντα που αποτέλεσαν μια από τις βασικές γενεσιουργές αιτίες της κρίσης.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι οι εγχώριες τράπεζες απέφυγαν την εμπλοκή σε τοξικές επενδύσεις αξιοποιώντας τα κεφάλαιά τους για την εξαγορά τραπεζών και για την επέκταση της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε πείσμα της μείωσης της κερδοφορίας άλλα και των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων, βάσει των απαιτήσεων της Βασιλείας ΙΙ, η χρηματοοικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με την Deloitte, παραμένει ισχυρή, ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών θωράκισαν ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή τους βάση και με αυτό τον τρόπο υποστήριξαν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Deloitte υπογραμμίζει τις σημαντικές -και εξαιρετικά ευνοϊκές- διαφορές τόσο σε ό,τι αφορά τον βαθμό δανεισμού όσο και την καταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27».

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009, το συνολικό ενεργητικό της Εθνικής έφτανε τα 112 δισ. ευρώ, της Eurobank τα 84 δισ., της Alpha τα 69 δισ., της Πειραιώς τα 53 δισ., της ΑΤΕ τα 29 δισ., της Εμπορικής επίσης στα 29 δισ. και της MarfiEgnatia στα 21 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_31/01/2010_388960

Φρένο στα δάνεια

Ακόμα και αν οι τράπεζες, είτε με τη βοήθεια της ΕΚΤ είτε με άλλο τρόπο, ξεπεράσουν το σκόπελο της αναχρηματοδότησης των 28 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, με το κόστος του χρήματος να διαμορφώνεται στα σημερινά απαγορευτικά επίπεδα, η οικονομία θα υποφέρει.

Δίχως τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, οι τράπεζες εν πολλοίς δεν θα είναι σε θέση να χορηγούν νέα δάνεια, με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης να είναι αρνητικός, επιδεινώνοντας την υφεσιακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στελέχη τραπεζών χωρίς περιστροφές χαρακτηρίζουν ανέφικτο το στόχο που έθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για διψήφιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης την εφετινή χρονιά. Για να επιτευχθεί πιστωτική επέκταση της τάξης του 10% το 2010, θα πρέπει να διοχετευθούν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά περί τα 25 δισ. ευρώ, νούμερο που με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα φαντάζει όνειρο καλοκαιρινής νυκτός.

Αντίθετα, δεδομένων της ύφεσης που δοκιμάζει την εγχώρια οικονομία και της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης, οι επιτελείς των τραπεζών θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο τη στασιμότητα ή ακόμα και τη μείωση του υπολοίπου δανείων την εφετινή χρονιά, σε ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει το 5%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_31/01/2010_388962

Μία στις τρεις η πιθανότητα να πτωχεύσει η Ελλάδα

Tο CDS έφτασε τις 422 μονάδες βάσης όταν το Ντουμπάι, μετά την πτώχευση, είχε 435 μ.β.

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή όχι; Αυτή τη στιγμή, οι αγορές «δείχνουν» ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η πιθανότητα να πτωχεύσει η χώρα μας είναι μία στις τρεις. Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, ο εξειδικευμένος οίκος αναλύσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης CMA DataVision, που μετράει την πιθανότητα που δίνουν οι αγορές σε μία χώρα να πτωχεύσει, παρείχε στην «Κ» τα στοιχεία για την εξέλιξη του ενδεχομένου τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας μέσα στην επόμενη πενταετία ήταν 28,7% την Παρασκευή. Και το χειρότερο είναι ότι ο δείκτης αυτός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος από τις αρχές του προηγούμενου Αυγούστου, που ήταν μόλις στο 8,4%. Για να υπάρχει ένα ακόμα, χαρακτησιτικότερο, στοιχείο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμα και πέρυσι τέτοια εποχή, που η ελληνική αγορά ομολόγων πληττόταν και πάλι από κερδοσκοπικά συμφέροντα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19,7%.

Το άλλο συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση της πιθανότητας χρεοκοπίας είναι ότι οι αγορές είναι αυτές που ουσιαστικά πιέζουν τη χώρα προς την περίοδο που πρέπει να δανειστεί. Γιατί; Για να αυξήσουν το κόστος δανεισμού της και να αποκομίσουν μεγαλύτερο όφελος οι επενδυτές.

Το χειρότερο, πάντως, είναι πως φαίνεται ότι ο έλεγχος έχει πλέον χαθεί. Το spread στο ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας στα επόμενα 5 χρόνια (CDS) -βάσει του οποίου προκύπτει και η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας- έφτασε μέσα στην εβδομάδα τις 422 μονάδες βάσης, όταν το αντίστοιχο CDS του Ντουμπάι, μετά τη στάση πληρωμών από την κρατική εταιρεία Dubai World τον Νοέμβριο του 2009, ήταν 435 μονάδες.

Παράλληλα, και το spread των 10ετών ομολόγων έσπασε το φράγμα των 400 μονάδων την Πέμπτη, φτάνοντας στο 4,05%. Το επιτόκιο των 10ετών τίτλων ανήλθε ακόμα και στο 7,24%, ενώ το αμέσως προηγούμενο υψηλό συναντάται στις 19 Οκτωβρίου 1999 και ήταν 6,89%. Ενδεικτικό του πόσο ανοχύρωτη είναι η Ελλάδα στις πιέσεις των αγορών και του πόσο έντονο είναι το παιχνίδι με τη χρεοκοπία της χώρας είναι το γεγονός ότι τα έντοκα γραμμάτια ενός έτους που εκδόθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου και είχαν επιτόκιο 2,20%, την Παρασκευή διαπραγματεύονταν με επιτόκιο 6,16%.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε από το Νταβός την Παρασκευή ότι αν η Ελλάδα δανειστεί τα 54 δισ. που χρειάζεται φέτος με τα ιδιαιτέρως υψηλά επιτόκια που περιγράφονται παραπάνω, «θα ήταν καταστροφικό για τη δυνατότητά μας να κάνουμε άλλα πράγματα». Αρκεί να αναφέρουμε μόνον, ότι αν το μέσο επιτόκιο κινηθεί φέτος στην περιοχή του 6 - 7% (από ό, τι φαίνεται είναι μία αισιόδοξη εκτίμηση) και η μέση διάρκεια του δανεισμού είναι τα 5 χρόνια, τότε το επιπλέον κόστος για τόκους σε κάθε έναν από τους πέντε επόμενους προϋπολογισμούς θα κυμανθεί μεταξύ των 3,24 δισ. και των 3,78 δισ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_31/01/2010_388968

Τι θα αλλάξει στη γεωργία από το 2013

Τα κρυφά σημεία της νέας ΚΑΠ και με ποια κριτήρια
θα μοιράζονται τα κονδύλια της Ε.Ε.

«Μετά το 2013 θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις». Η φράση αυτή, ιδιαίτερα συνήθης τελευταία, δεν αποδίδει απολύτως την πραγματικότητα. Γιατί και μετά το 2013 μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα συνεχίσουν να δίνονται επιδοτήσεις, μόνο που θα είναι σημαντικά μειωμένες, και για να τις εισπράξει ένας αγρότης θα χρειάζεται να διαθέτει γνώσεις, ενδεχομένως πιστοποιητικό ασκήσεως επαγγέλματος και να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει περίοδος σταδιακής προσαρμογής έως το 2020. Αν οι Ελληνες αγρότες δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν και το κράτος να οργανωθεί ώστε να τους στηρίξει στη μετάβαση στη νέα εποχή, τότε ναι, ίσως πράγματι για πολλούς τα επόμενα χρόνια να σταματήσουν οι κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (το σύνολο των μέτρων με τα οποία η Ε.Ε. στηρίζει την αγροτική πολιτική - ΚΑΠ) κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 44% του προϋπολογισμού της (πριν από 20 χρόνια το ποσοστό αυτό έφτανε το 70%), αποτελεί όμως και τη μοναδική αποκλειστικά χρηματοδοτούμενη από την κοινότητα κοινή πολιτική. Το κόστος της, από την άλλη, είναι το 0,43% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο επίσημος διάλογος για το μέλλον της ΚΑΠ θα ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση του συνολικού προϋπολογισμού της Κοινότητας μέσα στο 2010, οπότε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τους βασικούς άξονες της νέας ΚΑΠ. Θεωρείται όμως περισσότερο από βέβαιο ότι οι δαπάνες για τη γεωργία θα περιοριστούν δραστικά.

Το βασικό θέμα συζήτησης είναι πώς ακριβώς και με ποια κριτήρια αυτά τα κονδύλια θα μοιράζονται στα κράτη-μέλη και πώς τελικά θα φτάνουν στους αγρότες.

Αν και έχουν ακουστεί αρκετά ρηξικέλευθες απόψεις, όπως η πλήρης κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων και η ενίσχυση των προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου -η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζεται από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία-, οι άμεσες ενισχύσεις θα συνεχίσουν να δίνονται αν και θα μειωθούν σημαντικά. «Η απουσία βασικής στήριξης του εισοδήματος θα οδηγούσε πολλούς παραγωγούς της Ε.Ε. να επιλέξουν την εντατικοποίηση των μεθόδων παραγωγής για να διατηρήσουν το εισόδημά τους», γεγονός που θα έπληττε το περιβάλλον, τόνισε σε ομιλία του ο κ. Τάσος Χανιώτης, διευθυντής στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης, στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος εξηγεί ωστόσο πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται διεκδικήσεις που αφορούν εγγυημένες τιμές και μέτρα παρέμβασης. «Η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ δεν πρόκειται να γίνει για τις τιμές παρέμβασης. Θα γίνει για τον τρόπο και το ποσό των άμεσων ενισχύσεων και για τα κονδύλια που θα πάνε στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Το περιβάλλον θα είναι ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των πολιτικών της νέας ΚΑΠ».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών κονδυλίων για τη χώρα μας που λαμβάνει 2,4 δισ. ευρώ ετησίως από άμεσες ενισχύσεις μέσω της ΚΑΠ. Από τη μια, δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει μηχανισμούς αποτελεσματικής απορρόφησης κονδυλίων μέσω προγραμμάτων. Από την άλλη, οι Ελληνες παραγωγοί δεν έχουν καθόλου εκπαιδευτεί στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων στον τρόπο της καλλιέργειας. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει επιπλέον πιέσεις από άλλα κράτη-μέλη, καθώς «παίρνει πολλά γιατί έχει μεγάλο αγροτικό πληθυσμό». Οι στρεμματικές ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο μέσος Ευρωπαίος αγρότης παίρνει 250 ευρώ το εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), ο Ελληνας 570 και ο Λεττονός 70, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Απαιτείται σαφώς αναδιανομή» επισημαίνει ο ίδιος. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μάλιστα η σκέψη να επιτραπεί τα κράτη-μέλη να καταβάλλουν κάποια χρήματα στους αγρότες από εθνικά κονδύλια προκειμένου να εξισορροπηθούν οι περικοπές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι το κράτος-μέλος και θέλει αλλά κυρίως μπορεί να καταβάλλει αυτά τα κονδύλια.

Μετά το 2013 κάποιοι σίγουρα θα θιγούν. Το θέμα είναι, ποιοι, πόσοι και πόσο. Υπάρχει πάντως ένας τρόπος η Ελλάδα να μην πληγεί ιδιαίτερα από τη μείωση των επιδοτήσεων, επισημαίνει ο κ. Χανιώτης. Αρκεί απλώς να εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου για το πού αυτές πηγαίνουν, οπότε θα περιορίσει σημαντικά τα πρόστιμα για κακοδιαχείριση. Αυτή τη στιγμή η Κομισιόν εξετάζει υποθέσεις διαχείρισης κονδυλίων στον τομέα της γεωργίας για την Ελλάδα που επισύρουν πρόστιμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Στα μπλόκα για τρίτη εβδομάδα

Στην κρισιμότερη καμπή βρίσκονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που «εισέρχονται» στην 3η εβδομάδα, καθώς η συνάντηση του Πανελλήνιου Αγροτικού Συντονιστικού Οργάνου την Παρασκευή το βράδυ με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και για τις δύο πλευρές. Οι αγρότες σε τοπικές συνελεύσεις αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τονίζοντας ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους για την οικονομική τους στήριξη.

«Θα είναι καλό αν λειτουργήσουν τα μέτρα ελέγχου της αγοράς, αλλά στο μεταξύ εμείς πρέπει να έχουμε καλλιεργήσει και δεν διαθέτουμε χρήματα», λένε χαρακτηριστικά. Στο αίτημά τους για δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η κ. Μπατζελή απάντησε ότι «δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Μάλιστα, το υπουργείο διαψεύδει κατηγορηματικά όσα κυκλοφόρησαν «περί δεσμεύσεων για οικονομικές παροχές».

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο, αναμένεται να αποφασίσει σε νέα σύσκεψη για συνέχιση των κινητοποιήσεων, στα μπλόκα που ελέγχονται από αγροτοσυνδικαλιστές προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα. Στο μεταξύ, την πρώτη της συνάντηση με την υπουργό αναμένεται να έχει -ίσως και σήμερα- αντιπροσωπεία των αγροτών που συνεδρίασε χθες στον Προμαχώνα, κυρίως αγρότες προσκείμενοι στη Ν.Δ., με τη συμμετοχή, ωστόσο, και του κ. Βαγγέλη Μπούτα (ΚΚΕ). Το γεγονός ότι οι αγρότες εμφανίζονται διχασμένοι σε επίπεδο εκπροσώπησης, δεν λειτουργεί υπέρ της αποκλιμάκωσης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100018_31/01/2010_389050

Βελτίωση των μεγεθών μας βλέπει η Nomura

Τις υπερβολικές τοποθετήσεις ότι η Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά την πορεία του ευρώ και δείχνει να κινείται σαν τη δραχμή, στηλιτεύει με έκθεσή της η Nomura, στην οποία μάλιστα διαπιστώνει ότι σταδιακά τα ελληνικά θεμελιώδη μεγέθη αρχίζουν να βελτιώνονται.

Σημειώνει, βέβαια, ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και ότι πριν από τον Απρίλιο δεν θα έχουμε σαφείς ενδείξεις και άρα λογικό μέχρι τότε να υπάρχει αστάθεια στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Στη συνέχεια όμως θα υπάρξει σταθεροποίηση.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών, το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα επηρεάστηκε σοβαρά από τις ανησυχίες για την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους στην Ελλάδα και άλλων χωρών με μεγάλα φορολογικά ελλείμματα και αδύναμες οικονομίες (ιδιαίτερα Πορτογαλία και Ισπανία).

Θεωρεί αυτές τις ανησυχίες λογικές λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, αλλά ο αντίκτυπος στο ευρώ είναι υπερβολικός λαμβάνοντας υπόψη ότι το ευρώ διαθέτει την ευελιξία ώστε να μην επηρεαστεί από τέτοιες ειδήσεις ειδικά από χώρες εκτός Ευρωζώνης. Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα τέτοιο μικρό ποσοστό της ευρωοικονομίας (2%).

Κοιτάζοντας λίγο πιο μπροστά, ο οίκος αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εξαγγείλει σημαντικά φορολογικά μέτρα μέχρι τον Απρίλιο.

Επιπλέον, αναμένει το ΔΝΤ (ενδεχομένως με κάποια συμμετοχή της Ε.Ε.) να εξαγγείλει κάποια μορφή οικονομικής ενίσχυσης υπό τον όρο ότι ένα αξιόπιστο φορολογικό σχέδιο είναι σε ισχύ. Αυτό πρέπει να μειώσει τα έξοδα δανεισμού και να σταθεροποιήσει την αγορά.

Για την ΟΝΕ

Όσον αφορά στις ανησυχίες για τη διάλυση της ΟΝΕ, η Nomura θεωρεί ότι είναι υπερβολικές.

Αν και η ικανότητα υποστήριξης του χρέους παραμένει μια πραγματική ανησυχία στην Ελλάδα, δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλο μέλος της Ευρωζώνης θα βγει εκτός.

Τέλος, πιστεύει ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να υιοθετήσει μια θέση παρόμοια με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας στην προσέγγισή της στα φορολογικά ζητήματα, που εστιάζει στη διατήρηση του πληθωρισμού σε λογικά επίπεδο.

Αν επίσης η «καρδιά» της Ευρωζώνης δείξει την οικονομική πειθαρχία που απαιτείται και η ΕΚΤ δώσει μια ισχυρή χείρα βοηθείας στην Ελλάδα τότε το ευρώ θα μπορέσει να κυκλοφορεί και να διαπραγματεύεται σαν το μάρκο και όχι σαν τη δραχμή.

Η ΒΝP Paribas για τα ενεργητικά

Τις συνέπειες στα ενεργητικά των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ελληνικά ομόλογα σημειώνει σε δηλώσεις της στο Bloomberg η αναλύτρια της ΒΝP Paribas, Olivia Friese.

Όπως αναφέρει η ποιότητα των ενεργητικών θα επιδεινωθεί λόγω της έκθεσής τους στην αγορά των Credit Default Swaps, γεγονός που θα μπορούσε να τις οδηγήσει και σε απομειώσεις ως και 40 δισ. ευρώ στοιχείων ενεργητικού.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα «τρομάξουν» την αγορά παραγώγων, λόγω ανησυχιών ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των συναλλαγών τους στα CDS.

Η αναλύτρια αναφέρει ότι αυτό που θα τρομάξει τις αγορές είναι το λεγόμενο ρίσκο αντισυμβαλλόμενου στα CDS.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ενεργοί παίκτες στα CDS και δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε την έκθεσή τους στην εν λόγω αγορά, ενώ όσο τα spread της Ελλάδας και των τραπεζών θα παραμένουν υπό πίεση, αυτό θα επιβαρύνει τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1772022

Ακόμα έξι τράπεζες έκλεισαν στις ΗΠΑ

Έξι ακόμη τράπεζες στις ΗΠΑ έκλεισε χθες Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χώρα, όπου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να είναι αισθητές.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771960

Χθες η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων (FDIC), που επέχει ρόλο ρυθμιστικής αρχής στη χώρα, ανακοίνωσε ότι πτώχευσαν οι First Regional Bank (Λος Άντζελες, Καλιφόρνια), Florida Community Bank, First National Bank (Τζόρτζια), American Marine Bank (Ουάσινγκτον), Marshall Bank (Μινεσότα) και Community Bank and Trust (Τζόρτζια). Ετσι ο συνολικός αριθμός των τραπεζών που έχουν κλείσει φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στις 15.

Η FDIC αναμένει ότι το 2010 θα σημειωθεί η κορύφωση των πτωχεύσεων τραπεζών συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Το 2009 έκλεισαν 140 τράπεζες, έναντι 25 το 2008 και τριών το 2007. Η ρυθμιστική αρχή προβλέπει ότι η ανάκαμψη του τομέα θα καθυστερήσει σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το συνολικό κόστος των πτωχεύσεων τραπεζών θα φθάσει τα 100 δισ. δολάρια την περίοδο από το 2009 έως το 2013.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771968

___________

Tελικά, το μαθαίνουμε Σάββατο γιατί τις κλείνουν Παρασκευή... Λογικό είναι, στις ημέρες αργίας να κάνουν ότι χρειαστεί, συνήθως για τη μεταφορά τους σε άλλες τράπεζες.

Με πτώση ο Ιανουάριος

Νευρικότητα χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street με τις μετοχές να ταλαντεύονται μεταξύ κερδών και απωλειών, καθώς η πτώση του τεχνολογικού τομέα επισκίασε τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τέταρτου τριμήνου 2009.

Παρά την αύξηση των κερδών της κατά 60% στο τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου 2009, η Microsoft οδήγησε τις μετοχές τεχνολογίας στη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε δέκα κλάδους, από τη στιγμή που ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη να δαπανούν για αγορά λογισμικού.

Οι δείκτες Dow και S&P 500 αναμενόταν να κλείσουν τον Ιανουάριο με πτώση κοντά στο 3%, γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το Φεβρουάριο του 2009.

Αντίθετα, η Ευρώπη παρουσίασε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων χάρη στην ανάκαμψη των τραπεζών αλλά και στα καλύτερα του αναμενομένου αμερικανικά στατιστικά στοιχεία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1% για να κλείσει στις 1.011,38 μονάδες, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τις 4 Ιανουαρίου.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου απώλεσε 3,3% της αξίας του, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από το Φεβρουάριο του 2009.

Αναλυτές προσβλέπουν μεν σε αύξηση χάρη στα καλύτερα των προβλέψεων εταιρικά αποτελέσματα, προειδοποιούν ωστόσο ότι η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να κινηθεί υψηλότερα, γιατί η εμπιστοσύνη έχει συθέμελα κλονιστεί κυρίως λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771933

January by the numbers

The January Barometer, for those of you who aren't familiar with it, holds that the stock market's direction from February through December is foretold by its direction during January. In other words, as the saying goes, "How Goes January, So Goes the Year."

The statistical support for the January Indicator is pretty weak.

Consider the indicator's record using the Dow back to its inception in the late 1800s. Over the ensuing 113 years, it has been correct 72 times--for a success rate of 64%.

Though that might seem impressive, there actually is less here than meets the eye. Consider another approach that always bets that the stock market will be up over the 11 months from February through December. That strategy would have been right 73 times over the Dow's 113-year history -- for a success rate of 65%.

In other words, the January Barometer does no better than a perennial bull.

ΗΠΑ: Πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης ύψους 33 δισ. δολ.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ύψους 33 δισ. δολ., το οποίο θα αφορά σε προσλήψεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προανήγγειλε από μια μικρή βιομηχανία της Βαλτιμόρης όπου περιοδεύει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Ειδικότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγγειλε μία νέα κρατική επιδότηση, η οποία θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν 5.000 δολάρια για κάθε μία νέα πρόσληψη που θα κάνουν, στη διάρκεια του έτους, ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται άμεσα στο Κογκρέσο.

Συνολικά θα διατεθεί ένα κονδύλι ύψους 33 δισ. δολ. το οποίο εντάσσεται στο κρατικό πρόγραμμα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Η εξαγγελία του Ομπάμα έρχεται δύο μόλις ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο, τόνισε πως η επίθεση κατά της ανεργίας θα πρέπει «να αποτελέσει φέτος μία βασική κυβερνητική προτεραιότητα».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο

30.1.10

παντού


Πιο σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν

Πρόσθετα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα, για τη μείωση του ελλείμματος, όπως μείωση μισθών και περικοπή επιδομάτων στο Δημόσιο και πάγωμα των προσλήψεων, ζητά με έγγραφό της η Κομισιόν, απορρίπτοντας ουσιαστικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η ΕΕ, όπως προκύπτει από το έγγραφο-βόμβα που αποκαλύπτουν Τα Νέα, δίνει στην κυβέρνηση διορία 60 ημερών για την εφαρμογή των μέτρων.

Οι εντολές της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν στις 3 Φεβρουαρίου και πρόκειται να υιοθετηθούν από το ΕCΟFΙΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του ερχόμενου μήνα. Οι Βρυξέλλες θέτουν τέσσερις στόχους τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει:

1. Να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο μέχρι τη λήξη του 2012.

2. Η προσαρμογή θα γίνει μέσω της μείωσης τουλάχιστον κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 και το 2011 και τουλάχιστον 2,5% το 2012.

3. Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή που οδηγεί σε ονομαστικό έλλειμμα που δεν ξεπερνά τα 21,270 δισ. ευρώ το 2010, τα 14,170 δισ. ευρώ το 2011 και τα 7,360 δισ. το 2012.

4. Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει διαρθρωτική προσαρμογή που θα οδηγεί σε ετήσια μεταβολή στο συνολικό χρέος που δεν θα υπερβαίνει τα 22,240 δισ. ευρώ το 2010, τα 11,320 δισ. το 2011 και τα 4,510 δισ. το 2012. .

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «να υποβάλει μέχρι τις 16 Μαρτίου μια έκθεση που θα ανακοινώνει τα πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010». Από εκεί και πέρα, θα υποβάλλονται λεπτομερείς εκθέσεις από τις 15 Μαΐου και μετά, και θα δημοσιοποιούνται. Ανά τρίμηνο η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα εκδίδει την «ετυμηγορία» του, για το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται στις εντολές.

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις 16 Μαρτίου και μέσα σε 60 ημέρες, θα πρέπει να προχωρήσει σε:

* Δημιουργία αποθεματικού από τις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10%

* Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των μέσων μισθών στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση και εφαρμογή περικοπών στην απασχόληση.

* Πάγωμα προσλήψεων για το 2010, αλλά και κατάργηση των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η αρχή «προσλαμβάνεται ένας για κάθε πέντε που φεύγουν» θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη από το 2010, μετά την περίοδο του πλήρους παγώματος των προσλήψεων.

* Περικοπή των ειδικών επιδομάτων που καταβάλλονται στους υπαλλήλους (περιλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού) του δημόσιου τομέα.

* Υιοθέτηση περικοπών του ανώτατου ορίου των συντάξεων και μέτρα περιορισμού των επικουρικών συντάξεων, όπως και άλλων πρόσθετων παροχών για τους ασφαλισμένους.

* Εφαρμογή προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλες τις πηγές εισοδήματος και οριζόντια, ενιαία αντιμετώπιση του εισοδήματος, είτε προέρχεται από εργασία είτε από κεφάλαια- όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση.

* Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα περιλαμβάνει την προοδευτική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες και τη μεταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης «ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του συνόλου της επαγγελματικής ζωής και να βελτιώνει τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών»- πράγμα που σημαίνει μείωση των συντάξεων.

* «Εκλογίκευση» του συστήματος ειδικών επιδομάτων των χαμηλοσυνταξιούχων (όπως το ΕΚΑΣ).

* Εισαγωγή προείσπραξης φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

* Αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα.

* Επιβολή μόνιμων προστίμων και τελών σε όλα τα ακίνητα με πολεοδομικές παραβάσεις και αύξηση της φορολογίας επί του συνόλου των ακινήτων.

* Λεπτομερή ανακοίνωση και εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

* Εφόσον το κρίνει απαραίτητο η Ελλάδα, μπορεί να επιβάλει πρόσθετη φορολογία σε αγαθά πολυτελείας, όπως τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

* Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και αυτοτελούς φορολόγησης στο φορολογικό σύστημα -σε αντίθεση με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα με τους στρατιωτικούς.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=312598&dt=30/01/2010

__________

Κατ'εμέ δεν είναι και τόσο ..βόμβα το έγγραφο. Στα περισσότερα έχει ήδη εξαγγελθεί κάτι, σε μερικά η νέα κυβέρνηση το έχει πάει ποιο μπροστά - όπως είναι οι φόροι ακινήτων.

Μπιλ Γκέιτς : Συστήνει αύξηση φόρων και ενδυνάμωση κοινωνικού κράτους

Reuters

Μία κάθε άλλο παρά ευοίωνη εικόνα για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας περιέγραψε ο Μπιλ Γκέιτς. O μεγιστάνας της τεχνολογίας και συνιδρυτής της Microsoft προέβλεψε ότι η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται χρόνια για να ανακάμψει και ότι οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν - ειδάλλως δεν θα καταστεί δυνατό να εξισορροπηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC, είπε ότι δεν χρειάζεται τόσο πολύ παρέμβαση από το κράτος και απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επικεντρωθεί σε ζητήματα μακράς πνοής. Τέτοια είναι η εκπαίδευση, με την οποία ως εργαλείο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης. «Η οικονομία επανέρχεται με πολύ αργούς ρυθμούς», τόνισε ο Μπιλ Γκέιτς. «Ωστόσο, χωρίς φορολογικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος, δεν πρόκειται το έλλειμμα να αντιμετωπιστεί». Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη ηγεσίας για να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ τις μελλοντικές προκλήσεις, χωρίς να περικοπούν ζωτικές δαπάνες, όπως η βοήθεια στις φτωχές χώρες.

Ελεύθερη πτώση: ΗΠΑ, Ελεύθερες Αγορές και το Ναυάγιο της Παγκόσμιας Οικονομίας

Πώς τράπεζες και στεγαστική βιομηχανία συνέβαλαν στην κατάρρευση

The New York Times

Σε ένα άρθρο γνώμης τον Νοέμβριο του 2008 στους New York Times ο βραβευμένος με Νομπέλ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ υποστήριξε ότι ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης -έως και 1 τρισ. δολαρίων για δύο χρόνια- ήταν απαραίτητο για να μετατρέψει τη Μεγάλη Υφεση σε μια ανάκαμψη ισχυρού ρυθμού. Επίσης, ανέφερε ότι χρειάζονται νέες ρυθμίσεις για την αλλαγή της καταστροφικής συμπεριφοράς της Γουόλ Στριτ, η οποία ευθύνεται για τις δημοσιονομικές συμφορές. Τέσσερις μήνες αργότερα, έγραψε άλλο ένα άρθρο στην εφημερίδα, στο οποίο εξαπέλυε επίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της απέναντι στις προβληματικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε μία «κέρδισε-κέρδισε-χάσε πρόταση: οι τράπεζες κερδίζουν, οι επενδυτές κερδίζουν και οι φορολογούμενοι χάνουν». Στη συνέχεια, χαρακτήρισε την προσέγγιση της κυβέρνησης ως «υποκατάστατο καπιταλισμού την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των ζημιών».

Το νέο βιβλίο του κ. Στίγκλιτζ «Ελεύθερη πτώση: ΗΠΑ, Ελεύθερες Αγορές και το Ναυάγιο της Παγκόσμιας Οικονομίας» επεκτείνει περαιτέρω τα συγκεκριμένα λαϊκιστικά επιχειρήματα. Προχωρά σε μία αποδόμηση των αιτιών της Μεγάλης Υφεσης του 2008, αξιολογεί τις αντιδράσεις στην κρίση από τις κυβερνήσεις Μπους και Ομπάμα και καθορίζει τις προτάσεις για το πώς οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την «παρ’ ολίγον θανατηφόρα εμπειρία» για να αντιμετωπίσουν τα μειονεκτήματα του οικονομικού συστήματος και να αναμορφωθούν για τον 21ο αιώνα. Σε έναν αιώνα, στον οποίο αντιμετωπίζει τρομακτικά προβλήματα όπως ένα διογκωμένο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα, τις αυξανόμενες απώλειες θέσεων εργασίας στον μεταποιητικό τομέα, αλλά και τις προκλήσεις της Κίνας και άλλων χωρών.

O καθηγητής του Columbia University χρησιμοποιεί τη διδακτική του εμπειρία για να δώσει στον απλό αναγνώστη μία διαυγή άποψη του πώς οι υπερχρεωμένες τράπεζες, μιας κακής ποιότητας στεγαστική βιομηχανία, η ληστρική δανειοδότηση και το άναρχο εμπόριο συνέβαλαν στην κατάρρευση και πώς, κατά τη γνώμη του, οι σχεδιασμένες με κακό τρόπο προσπάθειες διάσωσης ναι μεν μπόρεσαν να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση, αλλά απέτυχαν με πιο θεμελιώδη προβλήματα.

Είναι ιδιαίτερα εύγλωττος όσον αφορά τον τρόπο που η οικονομία των ΗΠΑ διατηρήθηκε πριν από την κρίση από «μία χρεο-χρηματοδοτούμενη έκρηξη κατανάλωσης που είχε τη στήριξη της στεγαστικής φούσκας». Περιγράφει με πάθος την κατά την άποψή του αποτυχία της κυβέρνησης να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις του οικονομικού συστήματος.

Πριν από το φθινόπωρο του 2008, ο κ. Στίγκλιτζ ήταν ανάμεσα στους λίγους οικονομολόγους που «ανέμεναν μια κατάρρευση της οικονομίας των ΗΠΑ με παγκόσμιες συνέπειες». Ο κ. Στίγκλιτζ γράφει, βεβαίως, ως υπερήφανος κεϊνσιανός και η ανάλυσή του για την ύφεση του 2008 και των επακόλουθών της αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία του. «Υποψιάζομαι ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετούσε τις απλές προτάσεις αυτού του κεφαλαίου, το πρόβλημα των κατασχέσεων θα άνηκε στο παρελθόν», γράφει. «Αλλά δυστυχώς, η κυβέρνηση Ομπάμα ακολούθησε την πορεία της κυβέρνησης Μπους, κατευθύνοντας την πλειονότητα των προσπαθειών της στη διάσωση των τραπεζών».

Ορισμένες από τις προτάσεις που κάνει ο κ. Στίγκλιτζ για την αναμόρφωση της οικονομίας των ΗΠΑ (και της κοινωνίας) απέχουν πολύ από τις πρακτικές συστάσεις στρατηγικής που συγκεντρώνουν πραγματικά πιθανότητες να κερδίσουν ευρεία δημόσια στήριξη ή να θεσπιστούν από το Κογκρέσο. Γράφει πώς μία «αναδιανομή του εισοδήματος» και ένα προοδευτικό σύστημα φορολόγησης μπορούν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας και καλεί για ένα νέο παγκόσμιο σύστημα αποθεματικών. Οι εν λόγω παρατηρήσεις όχι απλώς δίνουν τα απαραίτητα πυρομαχικά στους συντηρητικούς επικριτές που θέλουν να αποπέμψουν τον κ. Στίγκλιτζ ως έναν ευρωπαϊκού στυλ προοδευτικό, αλλά έχουν επίσης το ατυχές αποτέλεσμα να αποσπάσουν την προσοχή του αναγνώστη λόγω της πληθώρας των έξυπνων εκτιμήσεων που κάνει στο βιβλίο του όσον αφορά τα αίτια και τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κατάρρευσης του 2008.

Η χρηματοπιστωτική κρίση επανέφερε τον κρατισμό

Πολλές δυσκολίες εμφανίζονται στον δρόμο εκείνων που επιθυμούν να τον μεταρρυθμίσουν

The Economist

Υστερα από τον πρόσφατο θρίαμβο των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές της Μασαχουσέτης, όπου οι Δημοκρατικοί έχασαν την έδρα του εκλιπόντος Τεντ Κένεντι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αναγκαστικά στο τι σημαίνει το γεγονός αυτό για τον πρόεδρο Ομπάμα. Αναμφίβολα τα επακόλουθα θα είναι σημαντικά. Αλλά το αποτέλεσμα της εκλογικής νίκης των Ρεπουμπλικανών θα παραμείνει ζωντανό ως ένα μήνυμα πιο βαθύ από την απογοήτευση ενός εκλογικού σώματος που έχασε την εμπιστοσύνη στον πρόεδρό του: ως μία κραυγή αντίδρασης στην αύξηση της δύναμης του κράτους.

Η πιο ηχηρή φωνή στην Αμερική τη στιγμή αυτή είναι η κίνηση των «σαλονιών» κατά της φορολογίας. Και στην «αριστερίστικη» Μασαχουσέτη ακόμη, οι άνθρωποι ανησυχούν λόγω του ότι οι επιδείξεις που κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου και του φιλόδοξου νομοσχεδίου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα ωθήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα ύψη.

Ακόμη και σε περιοχές με παράδοση στον «κρατισμό», όπως στη Σκανδιναβία και στη νότιο Ευρώπη, αρχίζει ένας διάλογος αναφορικά με το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα του κράτους. Υπάρχουν δικαιολογημένες αιτίες, καλές και κακές, για την άνοδο του κρατισμού, αλλά η τάση αυτή θα πρέπει να ανατραπεί. Η κύρια αιτία για την άνοδο του κρατισμού είναι η χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι κυβερνήσεις ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν τις τράπεζες και να αποτρέψουν την ύφεση. Σε ορισμένες χώρες, τώρα παίζουν σημαντικό ρόλο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και χάρη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας και στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, το ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί προς τα πάνω, συγκρινόμενο αναλογικώς προς τις κρατικές δαπάνες και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η άνοδος όμως του Λεβιάθαν είναι μία μακροχρόνια και ευρύτερη ιστορία. Πολύ πριν από την επιστροφή της ασφαλιστικής εταιρείας AIG και της τράπεζας Νorthern Rock υπό κρατικό έλεγχο ο κρατισμός είχε σημειώσει ταχεία ανάπτυξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Αμερική και στη Βρετανία, στις δύο χώρες όπου διεκηρύχθη τη δεκαετία του 1990 το «τέλος του ισχυρού κράτους».

Ο Τζορτζ Μπους αύξησε τις κρατικές δαπάνες όσο κανένας άλλος πρόεδρος μετά τον Λίντον Τζόνσον. Η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία, αρχικώς λιτοδίαιτη, αύξησε το μερίδιο του κράτους στην οικονομία από 37% το 2000 στο 48% το 2008 και τώρα κυμαίνεται στο 52%. Σε διάφορες περιοχές στη Βρετανία, το μερίδιο του κράτους στην ευρύτερη οικονομία είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στις πρώην κομμουνιστικές χώρες και στο ανατολικό μπλοκ. Η αλλαγή στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι λιγότερο δραματική αλλά στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ανέρχεται έως και στο 50%.

Η δημογραφία πρόκειται να ωθήσει περαιτέρω προς τα άνω τις κρατικές δαπάνες. Ο γηράσκων πληθυσμός θα χρειασθεί περισσότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μεγαλύτερες συντάξεις. Εάν κάποιος δεν τις περικόψει, οι υποχρεώσεις θα απορροφήσουν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια από το 9% σήμερα.

Η αύξηση των κρατικών δαπανών είναι η μόνη απόδειξη της αυξανόμενης δύναμης του κράτους. Το εύρος των ρυθμίσεων είναι άλλη υπόθεση. Οι Συντηρητικοί έχουν την τάση να επιρρίπτουν ευθύνες για την πολυνομία σε ανεπιθύμητες υπερεθνικές οντότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και στη αναπτυσσόμενα εποπτικά σώματα του δημοσίου τομέα τα οποία επιτηρούν ζητήματα όπως τον θεμιτό ανταγωνισμό, την υγεία και την ασφάλεια. Εχουν τις απόψεις τους. Ομως οι εκλογείς συμπεριλαμβανομένων και των δεξιών ψηφοφόρων επιζητούν περισσότερη αυθαιρεσία από το κράτος. Απόδειξη αποτελούν οι «πόλεμοι» κατά της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών. Ο Μπους πρόσθετε περί τις 1.000 σελίδες στην ομοσπονδιακή νομοθεσία, κάθε χρόνο όταν ήταν πρόεδρος. Σήμερα η Αμερική έχει 250.000 άτομα που εκπονούν και εφαρμόζουν ομοσπονδιακούς νόμους.

H παγκοσμιοποίηση αντί να περιορίσει το κράτος, κατέληξε σε πολλές περιπτώσεις να το ενισχύσει. Η εντεινόμενη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας στις μεσαίες τάξεις των ψηφοφόρων έχει εντείνει και τη ζήτηση για δίκτυα ασφαλείας. Αντιμέτωποι με τις αποτυχίες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, όπως στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, οι ψηφοφόροι ζητούν μία δημόσια απάντηση. Επίσης, η εμφάνιση νέων οικονομικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Κίνας έχουν ανανεώσει τον σεβασμό στην παλαιά έννοια του κρατικού καπιταλισμού. Ολο και περισσότερες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο γίνονται κρατικές και όλο και περισσότεροι από τους μεγαλύτερους επενδυτές είναι πλέον τα κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Ομως, πολλές δυσκολίες εμφανίζονται στον δρόμο εκείνων, οι οποίοι επιθυμούν να μεταρρυθμίσουν το κράτος. Μία από αυτές αφορά τον κίνδυνο που θέτει η ευαίσθητη κατάσταση της διεθνούς οικονομίας. Τα κρατικά οικονομικά προγράμματα στήριξης είναι ακόμη αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα κατάρρευση. Αλλά και στα πιο τρωτά κράτη, κυβερνήσεις χρειάζεται να σχεδιάσουν την απόσυρσή τους.

Ενας επιπλέον κίνδυνος συνίσταται στην εξίσωση «μικρότερο» και «καλύτερο». Οπως απέδειξε ο τρόμος στην Αϊτή, οι χώρες χρειάζονται κάποια διάσταση κράτους για να λειτουργήσουν. Στην περίπτωση αυτή η έννοια για περισσότερο κράτος είναι καλή. Ο Economist ένιωσε ικανοποίηση, όταν οι πολιτικοί παρενέβησαν για τη διάσωση των τραπεζών, τη στιγμή που οι κίνδυνοι για τη διολίσθηση προς την ύφεση ήταν μεγάλοι. Επίσης, στήριξε τον κ. Ομπάμα το 2008 εν μέρει διότι επιθυμούσε την επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανάσα στη μεσαία τάξη

Επίθεση στην «επίθεση» που εξακολουθεί να δέχεται η μεσαία τάξη λόγω της ύφεσης δεσμεύθηκε αυτή την εβδομάδα να εξαπολύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ηδη πριν από το πρώτο ετήσιο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος πρόλαβε να αποκαλύψει σειρά νέων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών για εκατομμύρια Αμερικανούς, αλλά και της δημοτικότητάς του που φαίνεται να φθίνει, όπως κατέδειξε μια εβδομάδα νωρίτερα η απώλεια της Μασαχουσέτης ως κρίσιμης έδρας των κυβερνώντων Δημοκρατικών.

Εχοντας ως στόχο να στείλει σαφές μήνυμα για τις προτεραιότητες και την οικονομική στρατηγική του, ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας, το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Ομπάμα αφορά τη δημιουργία «καλών, σταθερών θέσεων εργασίας» σε μια οικονομία που συνεχίζει να μετρά εκατομμύρια ανέργων, ανεξαρτήτως της νεόκοπης ανάκαμψης. Οι προτάσεις αποσκοπούν στην «αξιοπρέπεια» και την «ασφάλεια» των εργαζόμενων οικογενειών της γενιάς του, μιας «γενιάς σάντουιτς», η οποία φροντίζει γονείς και παιδιά ταυτόχρονα. Τα μέσα είναι η παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που άφησε πίσω της η ύφεση.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων: ο διπλασιασμός της φοροαπαλλαγής -σήμερα στα 1.000 δολάρια- για τη φροντίδα παιδιού για εισοδήματα έως 85.000 δολάρια και η επιβολή πλαφόν στις δόσεις αποπληρωμής φοιτητικών δανείων. Η διοχέτευση 1,6 δισ. δολαρίων ως οικονομική βοήθεια σε εργαζόμενους γονείς για την παιδική φροντίδα. Προβλέπεται επίσης η διεύρυνση των εταιρικών προγραμμάτων συνταξιοδότησης.

Για να αντισταθμίσει το κόστος αυτών των μέτρων, ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει τριετές «πάγωμα» όλων των δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που δεν συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, κάτι που θα εξοικονομήσει στην κυβέρνηση 250 δισ. δολάρια μέσα στην ερχόμενη 10ετία.

Τριετής λιτότητα στην Ισπανία για τη μείωση του ελλείμματος

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο λιτότητας με στόχο να εξοικονομηθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2013 και να επιστρέψει η χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας που περιορίζει στο 3% το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών.

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης σήμερα πρόταση για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπει να αυξηθεί κατά δύο χρόνια η νόμιμη ηλικία σύνταξης, από τα 65 στα 67 χρόνια, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα.

Η πρόταση θα συζητηθεί από τα πολιτικά κόμματα και έχει στόχο να καθιερωθεί «η νέα συντάξιμη ηλικία στα 67 χρόνια», δήλωσε η ντε λα Βέγκα στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Εξάλλου το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας αυξήθηκε το 2009 στο 11,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα από την υπουργό Οικονομίας Έλενα Σαλγκάδο. Ως τώρα η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη ήταν ότι το έλλειμμα θα έφτανε το 9,5% του ΑΕΠ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνένωση δυνάμεων με τη συμμετοχή και ξένων τραπεζών

Φυγή προς τα εμπρός, μέσω συνένωσης δυνάμεων για τη δημιουργία μεγαλύτερου μεγέθους σχημάτων, εξετάζουν οι διοικήσεις των μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Απώτερος στόχος είναι να σπάσει ο κύκλος της απαισιοδοξίας και της αμφιβολίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκτόνωση των πιέσεων και τη δημιουργία προσδοκιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη συμμετέχουν και ξένες τράπεζες.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το δεύτερο κύμα επιπτώσεων, μετά τις αφόρητες πιέσεις των αγορών προς την ελληνική κυβέρνηση και την εκτίναξη του κόστους δανεισμού του Δημοσίου σε δυσθεώρητα ύψη, θα πλήξει τις τράπεζες. Βασική εστία ανησυχίας είναι η ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών. Η επικείμενη επιστροφή περίπου 40 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει οι ελληνικές τράπεζες. Δεδομένης της εκτόξευσης του κόστους δανεισμού και της αδυναμίας της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κρίση εμπιστοσύνης, η άντληση από τις διεθνείς αγορές αναγκαίων κεφαλαίων φαντάζει περίπου σαν αδύνατη αποστολή.

Η δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων θα... τάρασσε τα νερά, θα δημιουργούσε νέες προοπτικές και προσδοκίες, ενώ παράλληλα οι μεγαλύτερου μεγέθους τράπεζες θα είχαν ευκολότερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για την άντληση χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις για τη συνένωση τραπεζών εξετάζεται και η συμμετοχή μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες θα αποκτήσουν στρατηγικό κομμάτι της τάξεως του 10% του νέου σχήματος.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα νέα σχήματα; Οι συνδυασμοί είναι πολλοί. Ενα πιθανό δίδυμο είναι η Εθνική Τράπεζα με την Τράπεζα Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα οι δύο τράπεζες βρέθηκαν ένα βήμα πριν από τη συγχώνευση. Η συνένωση των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε μια τράπεζα με ενεργητικό 165 δισ. ευρώ. Αν στο σχήμα μετείχε και μια μεγάλη ξένη τράπεζα, τότε οι δυνατότητες πρόσβασης του νέου σχήματος στις διεθνείς αγορές θα πολλαπλασιάζονταν.

Σε μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι η Eurobank θα αντιδρούσε δυναμικά. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Eurobank θα «χτυπούσε» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) όπου ήδη ελέγχει ποσοστό 5%. Με την απόκτηση του Τ.Τ. ο όμιλος Eurobank θα ενίσχυε σημαντικά τη θέση του στην αγορά, ενώ παράλληλα θα είχε πρόσβαση στην πολύτιμη ρευστότητα του Τ.Τ.

Για την Alpha Bank οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ έχει ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση και προβλέπουν ότι η «απάντηση» του ομίλου θα είναι συμμαχία με μεγάλη ξένη τράπεζα.

Βέβαια πολλά άλλα σενάρια είναι πιθανά: Η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να στραφεί προς τις μεγάλες κυπριακές τράπεζες για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας, ενώ δεδηλωμένη είναι η πρόθεση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας για συνένωση των δυνάμεων με το Τ.Τ. Ωστόσο, η νέα διοίκηση του Τ.Τ. ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην ατζέντα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της διοίκησης είναι η αυτοδύναμη ανάπτυξη της τράπεζας.

Από την άλλη, έμπειρα στελέχη τραπεζών συμβουλεύουν αυτοσυγκράτηση. Αναγνωρίζουν ότι οι οικονομίες κλίμακας από τη συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζών είναι σημαντικότατες: μείωση δαπανών μέσω συγχωνεύσεων των διοικητικών υπηρεσιών, περιορισμός δικτύου, αποχώρηση πλεονάζοντος προσωπικού, αύξηση μεριδίων αγοράς, ισχυροποίηση κεφαλαιακής βάσης, ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, ενώ το μεγαλύτερο μέγεθος συνεπάγεται και μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη αυτές οι οικονομίες κλίμακος ειδικά στην Ελλάδα που πέραν του ανελαστικού εργασιακού περιβάλλοντος η χώρα δοκιμάζεται από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/01/2010_388851

Συρρίκνωση της κατανάλωσης, πτώση του τζίρου

Τη δραματική συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και μάλιστα σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και καύσιμα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για τον τζίρο στο λιανεμπόριο τον μήνα Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο (στον οποίο αποτυπώνεται ο τζίρος σε σταθερές τιμές) μειώθηκε τον Νοέμβριο του 2009 κατά 10,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2008. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση του τζίρου στον κλάδο των καυσίμων, κατά 31% σε ετήσια βάση, καθώς και των σούπερ μάρκετ κατά 8,9%. Στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ μάλιστα, παρατηρείται σημαντική υποχώρηση του τζίρου τους, κατά 5,1%, μέσα σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.

Τα στοιχεία, εξάλλου, της ΕΣΥΕ και για τους υπόλοιπους κλάδους επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των λιανεμπόρων. Στα πολυκαταστήματα η μείωση του τζίρου στο διάστημα Νοεμβρίου 2008-Νοεμβρίου 2009 είναι 15,4%, στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης 9,5%, στον κλάδο επίπλου-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού 8,1% και, τέλος, στον κλάδο βιβλίων-χαρτικών κατά 17,7%. Μάλιστα στα πολυκαταστήματα, καθώς και στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης, παρατηρείται σημαντική υποχώρηση του τζίρου, 12% και 9,7% αντιστοίχως, τον Νοέμβριο του 2009 έναντι του Οκτωβρίου του 2009.

Μοναδικός κλάδος του οποίου ο τζίρος σταθερά αυξάνεται είναι αυτός των φαρμακευτικών-καλλυντικών (κατά 4,3% σε ετήσια βάση).

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009 ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 12,5%, ενώ στους επιμέρους κλάδους παρατηρήθηκε μείωση: κατά 29,6% στον κλάδο καυσίμων-λιπαντικών αυτοκινήτων, κατά 26% στον κλάδο βιβλίων-χαρτικών, κατά 17,4% στον κλάδο επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού, κατά 11,2% στα πολυκαταστήματα και κατά 7% στα σούπερ μάρκετ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/01/2010_388854

Στρατηγικές εξόδου (προβλέψεις 2010)

στο τέλος του 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να «ανατρέπει την προηγούμενη κατάσταση» ενεχυρίασης των ομολόγων, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα αν δεν βελτιώσει τη δημοσιονομική της εικόνα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100004_30/01/2010_388859

To συγκεκριμένο μέτρο - εάν αποσυρθεί, δηλαδή έχουμε "στρατηγική εξόδου" - θα είναι η πραγματική καταδίκη της χώρας και βέβαια των εγχώριων τραπεζών που έχουν ενεχυριάσει τα εγχώρια κρατικά ομολογα στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστού.

Στην Αμερική το αντίστοιχο μέτρο είναι η αγορά από τη FED των RMBS που κατέχουν οι αμερικάνικες τράπεζες. Η "στρατηγική εξόδου"της FED είναι να ξεκινήσει στο προσεχή Μάρτιο - να σταματήσει δηλαδή να τα αγοράζει από τις τράπεζες - σύμφωνα με τα τελευταία ανακοινωθέντα της.

Επειδή η ΕΚΤ χρονικά υστερεί στην υφεσιακή της κατάστασης σε σχέση με τις ΗΠΑ, έτσι σωστά τοποθετεί αργότερα τη δική της έξοδο, ακουλουθώντας την FED.
Θεωρώ ότι η FED πράγματι θα το κάνει τον Μάρτιο, αρχίζοντας έτσι επίσημα την παγκόσμια απόσυρση των μέτρων στήριξης.
Θεωρώ όμως ότι δεν πρόκειται να πετύχει η στρατηγική αυτή καθώς είναι ..νωρίς - δίνω 2/3 πιθανότητες να μην πετύχει.
Και αυτό θα φανεί τόσο από τη δυσκολία των αμερικανικων τραπεζών να επεκτείνουν την πιστωτική τους βάση, όσο και από τις αυξημένες πιθανότητες παρατεταμένης υφεσιακής περιόδου ("W" ή 1937/1983) στην ευρύτερη οικονομία, μετά την σχετική ανάκαμψη των Q3-4 του 2009, πιθανότατα και των αρχών του Q1 2010 - αυτό έχουμε λίγο χρόνο να το δούμε.
Δηλαδή, η FED, αφού πρώτα αρχίσει την απόσυρση των μέτρων μέτρων στήριξης, θα αναγκαστεί να τα επαναφέρει.

Κατά η συνέπεια, η ΕΚΤ θα έχει αρκετό χρόνο, περίπου 6 μήνες, να αποφασίσει πραγματικά εάν η δική της στρατηγική εξόδου θα μπορεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Θεωρώ ότι η Αμερική, η FED και η κατάσταση της οικονομίας θα είναι ο οδηγός της ΕΚΤ.

Γιατί όσο "αισιόδοξος" και να είμαι για την ελληνική οικονομία, η οποία επίσης χρονικά υστερεί στην υφεσιακή της περίοδο σε σχέση με την Ευρώπη, ο κυριότερος λόγος επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών - εκτός των διαρθρωτικών προβλημάτων - είναι το ρευστό που δεν εισέρχεται από τις "εξαγωγές" μας, τη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Και αυτό εάν συμβεί για τρίτη χρονιά, το 2011, θα σκάσουμε σίγουρα.

Τέσσερα σενάρια στην Ευρώπη για την Ελλάδα

Τέσσερα εναλλακτικά σενάρια διάσωσης της οικονομίας της Ελλάδας από την Ε.Ε. φέρονται να επεξεργάζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κοινή συνισταμένη όλων είναι η λήψη πρόσθετων επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος. Παρά τις διαψεύσεις απ' όλες τις πλευρές, η ευρωπαϊκή παρέμβαση θεωρείται δεδομένη σε περίπτωση που η Ελλάδα εξακολουθήσει να δανείζεται με υπέρογκο κόστος ή -ακόμη χειρότερα- δεν μπορεί να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Οποιο από τα εναλλακτικά σενάρια επιλεγεί (διμερής δανεισμός, εκταμίευση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έκδοση ευρωομολόγου) οι όροι για τη χρηματοδότηση θα είναι το ίδιο σκληροί, αν όχι σκληρότεροι, με αυτούς του ΔΝΤ. Χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπογράμμισε την ανάγκη να κινηθούμε «πολύ πιο αποφασιστικά, με πολύ μεγαλύτερη τόλμη».

Στην κατεύθυνση συστάσεων για νέα μέτρα φαίνεται να προσανατολίζεται και η Κομισιόν, όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις του επιτρόπου Αλμούνια, ο οποίος είπε ότι οι συστάσεις στην Ελλάδα δεν θα απέχουν πολύ από αυτά που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_30/01/2010_388920

Την «προφορική διάσωση» της Ελλάδας προσπάθησαν να επιτύχουν χθες από το Νταβός η Γαλλία, η Γερμανία, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος της Κομισιόν κ. Χοακίν Αλμούνια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ίδια στιγμή που πανευρωπαϊκώς διακινούνται τέσσερα σενάρια «έμπρακτης διάσωσης» της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ευρωπαϊκό Τύπο, στους κόλπους της Κοινότητας φαίνεται πως σχεδιάζονται τέσσερα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η Ευρώπη να «σώσει» την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης. Αυτά περιλαμβάνουν:

1. Επιδοτήσεις - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οπως έχει γίνει σε χώρες-μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποφασίσει την άμεση εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους από τις επιδοτήσεις 20,2 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013. Μάλιστα, θεωρείται ότι κάτι τέτοιο θα στηρίξει και την ανάπτυξη, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2010 κατά 0,3% είναι πολύ αισιόδοξη και τελικά θα διαμορφωθεί σε πολύ χειρότερα επίπεδα. Εναλλακτικά μπορεί να εξεταστεί η αύξηση του δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΤΕπ. Η παρουσία στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ ενός Ελληνα (του κ. Πλ. Σακελλάρη) συμβάλλει στην έντονη φημολογία για την αύξηση του δανεισμού από την τράπεζα. Πάντως, είναι μια πρακτική που η ΕΤΕπ εφήρμοσε και το 2009, προχωρώντας σε αύξηση του δανεισμού προς χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κατά περίπου 40%. Επίσης, οι διοικητές της ΕΤΕπ -οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.- θα μπορούσαν να ζητήσουν επίσης από την τράπεζα να δανειστεί χρήματα από την αγορά και να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με το σενάριο που περιλαμβάνει την εμπλοκή της τράπεζας.

2. Διμερής δανεισμός. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να συναφθεί διμερής δανεισμός μεταξύ Ελλάδας και κάποιας ευρωπαϊκής χώρας ή ακόμα και να εγγυηθεί κάποια χώρα για τα ομόλογα της Ελλάδας.

3. Στήριξη μέσω δανείων. Μια κίνηση που θα μπορούσε να είναι η πιο λογική, αλλά πιθανόν απαιτεί την πολιτική απόφαση όλων των χωρών-μελών της Ευρώπης, είναι να αγοράσουν όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι τη συγκεκριμένη αγορά και την ελληνική οικονομία συνολικά.

4.Εκδοση ευρωομολόγου. Πρόκειται για μια συζήτηση που είχε γίνει και πέρυσι τέτοιο καιρό, αλλά δεν χρειάστηκε να υλοποιηθεί. Αφορά στην έκδοση κοινών ομολόγων από την Ευρωζώνη συνολικά, με την Ελλάδα να αποκομίζει μέρος των εσόδων από την έκδοση αυτή, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της. Και αυτό το σενάριο, για να υλοποιηθεί, χρήζει της κοινής πολιτικής απόφασης των ηγετών της Ε.Ε.

Χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε, από το ιστορικό υψηλό των 405 μονάδων βάσης της Πέμπτης, στα επίπεδα των 365-380 μονάδων.

Ωστόσο, οι αγορές φαίνεται πως πλέον έχουν επιβάλει το αυξημένο κόστος δανεισμού στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως σεναρίων, καθώς το spread στις αρχές της εβδομάδας κινούνταν στην περιοχή των 300 μονάδων.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποφέρει κάθε μέρα από την έλλειψη αξιοπιστίας στις αγορές», ενώ παραδέχθηκε ότι με τα σημερινά προβλήματα «θα ήταν καταστροφικό να ήμασταν εκτός Ευρωζώνης».

Πάντως, παρά τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν χθες στο Νταβός για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδειξε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και τα χρονικά περιθώρια περιορισμένα. «Εως τα μέσα του 2010 θα έχουμε δώσει δείγματα γραφής για την περικοπή του ελλείμματος», δήλωσε ο υπουργός. Ομως, σημείωσε ότι στο τέλος του 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να «ανατρέπει την προηγούμενη κατάσταση» ενεχυρίασης των ομολόγων, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα αν δεν βελτιώσει τη δημοσιονομική της εικόνα.

Ο κ. Αλμούνια υποστήριξε πως η νευρικότητα για την Ελλάδα θα εξαφανιστεί με την οριστικοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οι συστάσεις της Κομισιόν για το ΠΣΑ θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και «δεν θα απέχουν πολύ από το ελληνικό σχέδιο», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων.

Αλλωστε, και ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «θα λάβουμε επιπλέον μέτρα, εάν χρειαστεί».

Ο κ. Αλμούνια επισήμανε πάντως ότι «διάσωση Ελλάδας από Ε.Ε. δεν υπάρχει και είναι αδύνατη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας για τη χώρα», ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δήλωσε ότι είναι «εντελώς εκτός πραγματικότητας».

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε και με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση δεν αφορά σε καμία περίπτωση την παροχή οικονομικής βοήθειας από το ταμείο. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Α. Γκουρία υποστήριξε ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο και ότι η χώρα δεν αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Από το Νταβός, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι «τις αγορές θα πρέπει να τις ανησυχεί εάν εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως έχουμε υποσχεθεί. Θα ρίξουμε το έλλειμμα κι αυτό είναι που πρέπει να ενδιαφέρει τις αγορές». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μετά την έγκριση του ΠΣΑ από την Ε.Ε., τα spreads θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα και η αγορά θα καθησυχαστεί, ενώ αναμένει ότι «από τα μέσα Φεβρουαρίου θα φανούν τα πρώτα σημάδια μείωσης στο έλλειμμα, ενώ θα λάβουν χώρα και οι πρώτες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες». Πάντως, ο υπουργός υποστήριξε πως η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων δεν θα πλήξει την ανάπτυξη και σε περίπτωση που η «ανάπτυξη έλθει αργότερα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα».

Νέες επαφές

Παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις από Ελλάδα και Goldman Sachs, οι αγγλικοί Financial Times (F.T.) επανήλθαν χθες στο θέμα της συμφωνίας των δύο πλευρών για προώθηση από τον διεθνή οίκο ελληνικού χρέους.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα αναφέρει ότι ρόλο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ξένους επενδυτές διαδραματίζει η Goldman Sachs, η οποία «αν και δεν έχει λάβει άμεση εντολή από την ελληνική κυβέρνηση, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης».

Μάλιστα, σημειώνει ότι μια ακόμη ομάδα του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αθήνα συνοδεύοντας αντιπροσώπους του αμερικανικού hedge fund του κ. Τζον Πόλσον, προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τραπεζίτες, οικονομολόγους και αναλυτές.

Πρόκειται για ένα από τα funds που έχουν στην κατοχή τους σημαντικό μέρος των ελληνικών ομολόγων και για τα οποία έχουν διαρρεύσει φήμες ότι κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας αυτήν την εποχή.

Επίσης, οι F.T. υποστηρίζουν ότι εκτός από αυτή τη συνάντηση η Goldman Sachs έχει προγραμματίσει και επισκέψεις άλλων υποψήφιων επενδυτών στην Αθήνα. Στο άρθρο περιλαμβάνεται και μια δήλωση οικονομικού αναλυτή προς τους F.T., ο οποίος αναφέρει ότι «η Goldman Sachs έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο ως σύμβουλος της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ορθή κίνηση, με δεδομένο ότι τα στελέχη της έχουν άριστες γνώσεις και καλές ιδέες.

Πάντως, οι F.T. δίνουν εξηγήσεις για το πρόσφατο δημοσίευμά τους που ήθελε την Ελλάδα να προωθεί προς πώληση έως και 25 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους στην Κίνα. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, το δημοσίευμα αυτό στηρίχτηκε σε πληροφορίες από τρεις διαφορετικές πηγές «με πολύ στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και με πηγή πολύ κοντά στην ελληνική ναυτιλία, που διαθέτει μακροχρόνιες σχέσεις με Κινέζους αξιωματούχους».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100004_30/01/2010_388859

Γερμανία: Παραδέχεται ότι «υπάρχει κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας»

Αναγνωρίζοντας τα «παιχνίδια» των αγορών, το Βερολίνο διαβεβαιώνει ότι «οι αγορές θα ηρεμήσουν»!

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίκαελ Όφερ παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της Ελλάδας στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τονίζοντας ότι η αντίδραση των αγορών στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι υπερβολική.

Συμπλήρωσε δε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για να μελετηθούν άλλοι τρόποι βοήθειας της Ελλάδας από τους εταίρους της στην ΕΕ.

«Φυσικά υπάρχει μεγάλη κερδοσκοπία», στους τίτλους που εκδίδει η Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Όφερ.

«Η επιτυχής έκδοση ομολόγων στις 25 Ιανουαρίου επιβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίκαελ Όφερ προς δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Οι ενδείξεις ερμηνεύονται από τη δική μας πλευρά με σχετική ηρεμία», είπε, χαρακτηρίζοντας «κατάλληλα» τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Γερμανία είναι βέβαιη ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, και έτσι για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται να μελετηθούν άλλα μέτρα», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστόφ Στιγκμάνς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Αναγνωρίζουν την κερδοσκοπία οι Γερμανοί

Εναντίον της Ελλάδας γίνεται κερδοσκοπία, αλλά όχι σε «ανησυχητικό» βαθμό. Ετσι εκτιμά εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές εις βάρος της χώρας μας. Γίνεται «λίγη κερδοσκοπία» με τους τίτλους που εκδίδει η Ελλάδα, είπε.

Ωστόσο η έκδοση ομολόγων αξίας 8 δισ. ευρώ «δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές». «Οι αγορές θα ηρεμήσουν» πρόσθεσε, η «τάση κατευνασμού» είναι εμφανής. Οι γερμανοί αναλυτές συνέχισαν κατά τα άλλα να στολίζουν την Ελλάδα με επίθετα όπως «απατεώνας», «παραβάτης» ή «προβληματικό παιδί». Τις τελευταίες ημέρες όμως αρχίζουν να ακούγονται και μερικές νηφάλιες φωνές, οι οποίες διαβλέπουν ότι στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ θα σωθεί και η Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Αllianz Μίχαελ Χάιζε. «Με τις επιθέσεις τους μέσω φημών, οι αγορές τεστάρουν την ετοιμότητα των χωρών της Ευρώπης να παράσχουν βοήθεια προς την Ελλάδα» είπε. «Η ευρωζώνη δεν θα καταρρεύσει. Αν είναι αναγκαίο, οι εταίροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα, και δη χωρίς προαναγγελία» .

Α νάλογη άποψη εκφράζει και ο Χόλγκερ Σμίντινγκ , εμπειρογνώμονας της Μerrill Lynch. «Στην εντελώς απίθανη περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από τις κεφαλαιαγορές, θα υπάρξει προσφορά από την ΕΕ για παροχή βοήθειας υπό συγκεκριμένους όρους» δηλώνει.

Επίσημα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν σταματά βέβαια να επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχουν σκέψεις για οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας». Ωστόσο στο Βερολίνο είναι διάχυτη η ατμόσφαιρα ότι η Γερμανία δεν θα αφήσει αβοήθητη την Ελλάδα στην «εσχάτη των περιπτώσεων» .

Σχετικές φήμες είχαν τροφοδοτηθεί τον περασμένο χρόνο από τον τότε υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. Πολύ πιο καθαρά τοποθετεί το θέμα της βοήθειας ο (γερμανός) αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς , ο οποίος κάλεσε την Επιτροπή «να καταθέσει επιτέλους συγκεκριμένες προτάσεις για την εισαγωγή ευρωομολόγων». «Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα» πρόσθεσε. «Η χώρα αυτή δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος της αγοράς».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=312487&ct=32&dt=30/01/2010

___________________

Eγώ μπορεί να το γράφω εδώ και δύο μήνες και να μην με πιστεύει κανένας, αυτούς;

(πως η Καθη γίνεται να γράφει "μεγάλη" ενώ Το Βήμα "μικρή" - λένε για τη κερδοσκοπία - δεν ξέρω, αλλά θυμηθείτε το)

29.1.10

global debt


Επιπλέον 2,4 δισ. δολ. «σήκωσε» η AIG από το κράτος

Τη μεγαλύτερη «ανάληψη» έκανε τον Ιανουάριο η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία AIG από το πιστωτικό όριο που της παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της έναντι προγράμματος κρατικών εμπορικών χρεογράφων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η «διασωθείσα» AIG χρωστά συνολικά 25,8 δισ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση, ενώ τα 2,4 δισ. δολάρια εξ’ αυτών χορηγήθηκαν στον ασφαλιστικό όμιλο την περασμένη εβδομάδα. Ο δανεισμός πενταετούς διάρκειας της AIG αυξάνεται σταδιακά τις έξι τελευταίες εβδομάδες.

«Από αυτό φαίνεται ο κίνδυνος στον οποίο έχουν εκτεθεί οι Αμερικανοί πολίτες εξαιτίας της AIG», επισημαίνει ο Μπιλ Μπέργκμαν, αναλυτής στην Morningstar Inc. στο Σικάγο. «Παρότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα πλέον στις αγορές, οι τράπεζες παραμένουν εκλεκτικές», συμπληρώνει.

Πηγή: Bloomberg

Εξηγήσεις από τον Ρουμπίνι ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Εξηγήσεις από το γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος έγραψε πρόσφατα ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη, ζήτησε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια τυχαίας συνάντησης που είχαν στους διαδρόμους του Φόρουμ του Νταβός.

Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Ρουμπίνι ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει.

Ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Ρουμπίνι ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει.

Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπίνι να εκφράζει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιτ Μίλιμπαντ, με τον οποίο συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα για την οικονομική κρίση, το Κυπριακό και τη διεθνή ασφάλεια με επίκεντρο το Αφγανιστάν.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον προέδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και τον επικεφαλής του οργανισμού εργασίας του ΟΗΕ Χουάν Σομάδια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

HΠΑ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,7% στο δ΄ τρίμηνο

Με ρυθμό 5,7% ενισχύθηκε το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών το τέταρτο τρίμηνο του 2009, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό τριμηνιαίας ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από την Ουάσιγκτον.

Η ικανοποιητική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία υπερέβη τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα των Bloomberg News, οφείλεται κυρίως στην επαναλειτουργία των εργοστασίων συναρμολόγησης με στόχο την αποφυγή συσσώρευσης αποθεμάτων.

Επιβράδυνση καταναλωτικών δαπανών

Αύξηση 2% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, υποδεικνύοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο που είχαν αυξηθεί κατά 2,8%.

Αύξηση επενδύσεων

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, οι αγορές εξοπλισμού και λογισμικού ενισχύθηκαν κατά 13% το τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης μετά το 2006. Η άνοδος αυτή συνέβαλε στην αντιστάθμιση της πτώσης 15% στην κατασκευή εμπορικών κτηρίων, με αποτέλεσμα οι συνολικές επιχειρηματικές επενδύσεις να διαμορφωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου σε επίπεδα 2,9% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο.

Άνοδος οικοδομικής δραστηριότητας κατοικιών

Ανοδικά κινήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους και η οικοδομική δραστηριότητα όσον αφορά στις κατοικίες, σημειώνοντας άνοδο 5,7%, μετά την εντυπωσιακή αύξηση 19% το προηγούμενο τρίμηνο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771684

Σταθερή στο 4,2% η πιστωτική επέκταση

Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερός το Δεκέμβριο του 2009 στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (4,2%) έναντι 15,9% το Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009, πολύ μικρή υποχώρηση σημείωσε η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, ενώ παρέμεινε σταθερή εκείνη προς τα νοικοκυριά.

Χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων

Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2009 θετική καθαρή ροή 1.182 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2008: 1.277 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε ελαφρά σε 5,1% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2008: 18,7%).

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον επισκοπούμενο μήνα επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τα «Λοιπά Χρηματ/κά Ιδρύματα», τις «Κατασκευές», τον «Ηλεκτρισμό-Φωταέριο-Ύδρευση» και τους «Λοιπούς κλάδους», ενώ επιταχύνθηκε ή παρέμεινε σταθερός προς όλους τους υπόλοιπους κλάδους.

Ειδικότερα, με αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής κινείται η πιστωτική επέκταση προς τη βιομηχανία για τέταρτο συνεχόμενο μήνα (Δεκέμβριος 2009: -3,5%, Νοέμβριος 2009: -4,0%, Δεκέμβριος 2008: 15,8%), ενώ με θετικό αλλά χαμηλό δωδεκάμηνο ρυθμό κινείται προς το εμπόριο (Δεκέμβριος 2009: 4,2%, Νοέμβριος 2009: 3,1%, Δεκέμβριος 2008: 19,5%). Επίσης, ιδιαίτερα χαμηλοί ρυθμοί ανόδου παρατηρούνται στη χρηματοδότηση του κλάδου των κατασκευών (Δεκέμβριος 2009: 2,7%, Νοέμβριος 2009: 3,0%, Δεκέμβριος 2008: 35,2%) και της ναυτιλίας (Δεκέμβριος 2009: 4,0%, Νοέμβριος 2009: 4,0%, Δεκέμβριος 2008: 17,2%).

Αντίθετα, με σχετικά υψηλούς ετήσιους ρυθμούς, πολύ πάνω από τον αντίστοιχο ρυθμό του συνόλου των επιχειρήσεων, αυξήθηκε και αυτό το μήνα η χρηματοδότηση των κλάδων «Ηλεκτρισμού-Φωταερίου-Ύδρευσης» (14,7%), «Επικοινωνιών-Μεταφορών πλην Ναυτιλίας» (25,5%) και «Λοιπών» (10,4%).

Χρηματοδότηση των εγχώριων νοικοκυριών

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ανήλθε το Δεκέμβριο του 2009 σε 705 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2008: 674 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης παρέμεινε σταθερός στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (3,1%), έναντι 12,8% το Δεκέμβριο του 2008.

Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 507 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 498 εκατ. ευρώ), ενώ o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του Νοεμβρίου του 2009 (3,7%), έναντι 11,5% το Δεκέμβριο του 2008.

Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή θετική ροή 144 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2008: 152 εκατ. ευρώ), ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους σημείωσε πολύ μικρή μείωση σε 2,0%, έναντι 2,1% το Νοέμβριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 16,0%).

Τέλος, η καθαρή ροή των "λοιπών" δανείων προς τα νοικοκυριά ανήλθε σε 54 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2009 (Δεκέμβριος 2008: 24 εκατ. ευρώ), ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής τους διαμορφώθηκε σε -1,1% από -2,1 % το Νοέμβριο 2009 (Δεκέμβριος 2008: 9,5%).
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/566968/Article.aspx

ΕΕ: Τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει την Ελλάδα

Η διεύρυνση του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών, στο επίπεδο-ρεκόρ των 405 μονάδων βάσης, αναζωπύρωσε τη «σπέκουλα» ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Η παροχή τέτοιας βοήθειας σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν έχει ξαναγίνει στην 11χρονη ιστορία της ζώνης, ενώ δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διάσωση ενός μέλους της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου 53 δισ. ευρώ φέτος για να «βουλώσει» τις δημοσιονομικές της «τρύπες» και να επαναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Αυτήν την εβδομάδα συγκέντρωσε 8 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου, όμως αναγκάστηκε να το προσφέρει με πολύ υψηλή απόδοση.

Ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, κ. Jan Strupczewski, παρουσιάζει τέσσερα πιθανά βήματα που μπορεί να ακολουθήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν θεωρήσουν πως η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να υποδαυλίσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Πρακτικά, σημειώνει ο δημοσιογράφος, η Ε.Ε. θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό των βημάτων αυτών. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θέλει να διανείμει τη βοήθεια με τη μορφή μικρών έκτακτων ενισχύσεων, κάτι που θα τη βοηθούσε να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της, ή με μία και μόνο «δόση», κίνηση που θα έπειθε τις αγορές ότι το πρόβλημα λύθηκε.

--- Επιδοτήσεις

Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2007 - 2013, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα λάβει επιδοτήσεις ύψους 20,21 δισ. ευρώ. Η διάθεση του υπολοίπου των κεφαλαίων αυτών προς την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εμπροσθοβαρής, κάτι που έχει ήδη γίνει στην περίπτωση χωρών-μελών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

--- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της Ε.Ε., η ΕΤΕπ αύξησε τον δανεισμό της προς χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το 2009 κατά περίπου 40% και θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει κάτι παρόμοιο και για την Ελλάδα. Οι διοικητές της ΕΤΕπ -οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.- θα μπορούσαν να ζητήσουν επίσης από την τράπεζα να δανειστεί χρήματα από την αγορά και να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, με το σκεπτικό ότι αυτό αποτελεί επένδυση σε ομόλογα υψηλής απόδοσης και όχι διάσωση. Αυτό μάλλον θα χρειαζόταν συμφωνία στο Ecofin.

---Στήριξη μέσω δανείων

Η αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. μέσω των πρωτογενών και δευτερογενών αγορών θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο απλή και νομικά καλυμμένη λύση, με το σκεπτικό ότι θα αποτελέσει επένδυση και όχι διάσωση. Αυτό μάλλον θα χρειαζόταν απόφαση των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

---Έκδοση ευρωομολόγου

Η ευρωζώνη, ως σύνολο, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση κοινών ομολόγων. Η Ελλάδα θα αποκόμιζε μέρος των εσόδων από την έκδοση αυτή, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της. Αυτό το ενδεχόμενο θα απαιτούσε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., ενώ θα ήταν απαραίτητη η επικύρωση σχετικής απόφασης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/566905/Article.aspx

δηλώσεις για την Ελλάδα 29-1-2010

Nτάρλινγκ: Η Βρετανία δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ διευκρίνισε από τον Νταβός ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση σωτηρίας της Ελλάδας.Ερωτηθείς σχετικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά την ευρωζώνη και όχι συνολικά την ΕΕ.«Η ευρωζώνη έχει την πρωταρχική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε», δήλωσε.«Είναι στο συμφέρον της ευρωζώνης να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί», συμπλήρωσε ο κ. Ντάρλινγκ.

Διαψεύδει τα περί σχεδίου διάσωσης και ο Αλμούνια

Δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Νομισματικής Πολιτικής Χοακίν Αλμούνια.Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συστάσεις της ΕΕ για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα δεν θα απέχουν πολύ από το ελληνικό σχέδιο. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη πως η τρέχουσα νευρικότητα σχετικά με την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά θα εξαφανιστεί σταδιακά, από την στιγμή που θα κάνουμε ξεκάθαρες συστάσεις. Θα ασκήσουμε πίεση και παράλληλα οι ελληνικές αρχές θα αποδεχθούν αυτές τις συστάσεις και θα τις εφαρμόσουν στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο κ. Αλμούνια.

Πηγή: Reuters

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπήρξε κανένα αίτημα διάσωσης

«Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας», διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore, υπογραμμίζοντας πως ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης.

Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρόσφατη κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα διατηρεί τη δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε σήμερα ο Μίκαελ Όφερ, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι θα πράξει τα δέοντα», συμπλήρωσε ο κ. Όφερ. «Η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, γεγονός που αναμένεται να καθησυχάσει τις αγορές», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης στην Ευρωζώνη

Οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για δημοσιονομική σταθερότητα και δεν μπορούν να διασωθούν από άλλες χώρες-μέλη, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στο CNBC στο περιθώριο της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Κάθε μια χώρα-μέλος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, δεν είναι μόνη της. Είμαστε όλοι υπόλογοι η μια στην άλλη. (Η ευρωζώνη) είναι μια νομισματική ένωση που μας κρατά ενωμένους. Δεν υπάρχει έξοδος. Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης και πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε κάνει».

Πηγή: Reuters

Τα ξένα ΜΜΕ για την Ελλάδα

«Η ταπείνωση της Ελλάδας θα είναι προειδοποίηση για άλλες αδύναμες χώρες», τιτλοφορείται άρθρο γνώμης στη βρετανική Independent. «Φαντάζομαι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να καταρτίσει κάποιο σχέδιο λιτότητας, δηλαδή ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο από αυτό που έχει τώρα. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ. Δεν μπορώ να φανταστώ τι μορφή θα πάρει αυτή η βοήθεια, αλλά η προοπτική να αθετήσει μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση τις δανειακές τις υποχρεώσεις – την ώρα που οι ευρωπαϊκές Αρχές απλώς παρακολουθούν – θα ήταν τόσο καταστροφική που κανείς δεν θα την άφηνε να γίνει πραγματικότητα».

Η Wall Street Journal από την πλευρά της χαρακτηρίζει το ζήτημα της Ελλάδας ως κρισιμότατη δοκιμασία για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα . «Μία μεγάλη δοκιμασία για την ευρωζώνη και την Ελλάδα, τον πιο αδύναμο κρίκο του ενιαίου νομίσματος, βρίσκεται σε εξέλιξη στις χρηματοοικονομικές αγορές».

«Ωστόσο τα μέτρα λιτότητας που προετοιμάζουν και αλλού στην ευρωζώνη καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν σύμβολο των γενικότερων δυσκολιών της ευρωζώνης… Μεγάλο μέρος του κόστους της προσαρμογής μετά την κρίση δεν θα κατανεμηθεί ίσα σε όλη την ευρωζώνη, αλλά θα γίνει περισσότερο αισθητό σε λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εκεί, καθώς δεν υπάρχει η επιλογή υποτίμησης, οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν διόλου δημοφιλή μέτρα περικοπής των πραγματικών μισθών».

Τα δίκτυα CNNκαι Bloomberg φιλοξενούν συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στις οποίες διαψεύδει τα σενάρια περί βοήθειας από το εξωτερικό. [Βλέπε άρθρο]

Ο Economist σε άρθρο του σχετικά με θέμα τη «δικαιολογία» της κοινωνικής συνοχής που χρησιμοποιούν πολλές χώρες, επισημαίνει:

«Σε άλλες περιοχές όμως, η ανάγκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την οποία παπαγαλίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί από την αριστερά και τη δεξιά, έχει γίνει μία αυτοαναιρούμενη δικαιολογία για την αποφυγή μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση, χρησιμοποιεί την κοινωνική συνοχή ως δικαιολογία για να αποφύγει μεγάλες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου».

Σε άλλο δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού που αναφέρεται στην επιτυχή πώληση ομολόγων στην αγορά, την οποία όμως ακολούθησε εκτόξευση των spread, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρομοιάζεται με «κάποιον που βρίσκει ένα νόμισμα του ενός ευρώ στο δρόμο, για να ανακαλύψει στη συνέχεια ότι είχε χάσει χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ».

«Η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων ασκεί περαιτέρω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας. Η δέσμευση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, εφαρμόζοντας σημαντικές περικοπές στους μισθούς του δημοσίου ίσως να είναι απαραίτητη τώρα για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της με λογικό κόστος… Ο κίνδυνος είναι τώρα αν το κλίμα στις αγορές ξεφύγει εκτός ελέγχου. Αν συμβεί αυτό, μόνο τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα ή ένα σχέδιο σωτηρίας από την ευρωζώνη, θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση».

Γράφοντας στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν παρουσιάζει την Ελλάδα ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος και όχι ως μεμονωμένη περίπτωση. «Χωρίς τη σημαντική βοήθεια των ξένων, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης θα πυροδοτήσουν κοινωνικοπολιτικές αναταραχές», προειδοποιεί, για να προσθέσει ότι «η εξωτερική βοήθεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής υλοποίησης των πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας και πρέπει να είναι έγκαιρη και ορθώς σχεδιασμένη».

Σε ύψη - ρεκόρ η ανεργία στην Ευρωζώνη

Στο 10% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος πριν από 11 χρόνια.

Ο πληθωθρισμός τον Ιανουάριο σημείωσε αύξηση 1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικάστοιχεία της Eurostat.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο 1,2% του πληθωρισμού σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις της Eurostat δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τη μηνιαία μεταβολή ή περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 26 Φεβρουαρίου.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771597

Greece claims


Eπιβεβαίωση ρηχής αγοράς cdss



το έγραψα νωρίτερα, να και το γράφημα

Το ντόμινο ..εξαπλώνεται!


(κλικ για μεγέθυνση)

σε προηγούμενα ποστ είχα επισημάνει ότι:
α. 10/12/09 - δεν υπάρχει ελληνική χρεοκοπία με βάση την τιμολόγηση των cdss
β. 19/1 - κακή εξέλιξη: άλλαξαν τα δεδομένα

Σήμερα σημειώνω ότι και οι άλλες χώρες PIGS έχουν αρχίσει να μοιάζουν με την ..Ελλάδα!
Οι καμπύλες των cdss των αρχίζει να ..ρηχαίνει...

Στα χνάρια μας λοιπόν και αυτοί!
Το ντόμινο εξαπλώνεται!
Greed is good!
;)

H Ελλάδα φτερνίζεται η Αμερική κρυολογεί

Greece Sneezes, US Catches a Cold

Μιλάμε ότι είναι η μεγαλύτερη δημοσιότητα που έλαβε η χώρα από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, και τα δύο το 2004.
Μπορεί κάποιος πραγματικά να το πιστέψει, εάν του έλεγαν πριν δύο χρόνια;
Μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι σε όλα τα μονιτορ των τρέϊντερς (με τις φορμίτσες) ή και απλών "επενδυτών" υπάρχει ένα γραφηματάκι με τα ελληνικά σπριεεαντςς και σι ντι ες ες;
Εμένα πάντως μου φαίνεται απίστευτο.

Δεν είμαστε ούτε τράπεζα, ούτε ινβέστμεντ μπανκ, ούτε Νορθερν Ροκ, ούτε Λίμαν. Ούτε καν Ισλανδία των 300χιλ. κατοίκων με λέβερατζ 100:2, ούτε πρώην-πρότυπο-νύν-φούσκα^2-Ιρλανδία, ούτε Ντουμπάι, ούτε εξαγωγείς ασιατικών-νοτιοαμερικάνικων προϊόντων. Στο μόνο που είμαστε παγκοσμίου επιπέδου (2οι-3οι-4οι) είναι στο δημόσιο χρέος και τη διασπορά του σε ξένες τράπεζες, οι οποίες μας δανείζουν εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ μόλις πρόσφατα, εκδόσαμε ομόλογο λήξης 2057...
Τι ακριβώς έχει αλλάξει από μόλις 2-3 χρόνια;

Και σήμερα φτάσαμε στα:
Greek Woes Hit Euro, Bank Stocks
Greek worries hit euro, world stocks flat
Greece Sneezes, US Catches a Cold
US stocks follow global sell-off on Greek debt worries

Η (μικρή) Ελλάς έχει πλέον τα φόντα να στείλει στα τάρταρα το παγκόσμιο χρηματο-πιστωτικό σύστημα, το ευρώ, την ΟΝΕ, την ευρωπαϊκή χρηματαγορά, την αμερικάνικη χρηματαγορά, την αγορά ομολόγων, τους βαλκάνιους εμπορικούς της εταίρους της, άλλες περιφερειακές χώρες της ΕΕ/ΟΝΕ...

Με τις δυνατότητες ανάσυρσης δεδομένων που μας παρέχει το ιντερνέτ, ας πάμε λίγο στη προηγούμενη αμερικάνικη/παγκόσμια ύφεση του 2001, όταν ο παγκόσμιος τρόμος ονομαζόταν Αργεντινή, μια χώρα με επίσης τεράστιο δημόσιο χρέος και μπλε εθνικά χρώματα.

26/8/2001 - ΖΖ

Λοιπόν, η σοβαρότατη νομισματική κρίση που είχε ξεσπάσει στη Αργεντινή τερματίστηκε εδώ και τώρα! Πάλι από την Ουάσιγκτον και με τα δισεκατομμύρια δολάρια του ΔΝΤ. Τόσο καλά και τόσο εύκολα... Kαθησυχασμένες από τον «τερματισμό» της κρίσης η Ουάσιγκτον και η Wall Street αδιαφορούν, βεβαίως, στο να ερμηνεύσουν το γιατί ούτε φυσικά τους απασχολεί το μετά... Ε... αφού ήταν τόσο εύκολο να επιλυθεί η κρίση, τότε γιατί επί μήνες κυβέρνηση και τράπεζα προσπαθούσαν να υπερασπισθούν ένα «υπερτιμημένο» νόμισμα και μιαν «άρρωστη» οικονομία; Βεβαίως, η «προσφορά» από την κυβέρνηση παραμένει και είναι η δέσμη στυγερών δημοσιονομικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και θα συνεχισθούν στον λαό της Αργεντινής.

Είναι, όντως, ειρωνεία της ιστορίας το γεγονός ότι οι εφιάλτες από το «σύνδρομο του ντόμινο» κυριαρχούν ακόμη και σήμερα και βασανίζουν την Ουάσιγκτον και τη Wall Street. Η κρίση της Αργεντινής -για να αποφευχθεί μια «νέα χρεοκοπημένη Ρωσία»- στην αυλή των ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, εξανάγκασε την Ουάσιγκτον ύστερα από σκληρές διαπραγμεύσεις δύο εβδομάδων να εγκρίνει πάραυτα βοήθεια 8 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)! Ο τρόμος πως η Αργεντινή θα εξαναγκασθεί ουσιαστικά να κηρύξει παύση πληρωμών αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το τεράστιο εξωτερικό χρέος της, ύψους 128 δισ. δολαρίων, επηρέασε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να σπεύσει να συμφωνήσει ότι πρέπει μετά το γενναιόδωρο πακέτο των 40 δισ. δολαρίων που της είχε χορηγηθεί από το ΔΝΤ, μόλις πριν από οκτώ μήνες, πρέπει να προστεθούν εδώ και τώρα και άλλα δισ. δολάρια. Βεβαίως, η «προσφορά» του ήταν ο ίδιος να παραμερίσει τις θέσεις/απόψεις του πως το ΔΝΤ δεν πρέπει να παρεμβαίνει «πυροσβετικά» χορηγώντας δισεκατομμύρια δολάρια από τις τσέπες των Αμερικανών φορολογουμένων για την επίλυση παρόμοιων οικονομικών κρίσεων. Απλώς φρόντισε το νέο πακέτο βοήθειας να είναι ολίγον περίπλοκο και με διαφορετική σύνθεση. Δηλαδή τα 5 από τα 8 δισ. δολάρια θα ενισχύσουν τα λεηλατημένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Αργεντινής. Να επισημανθεί ότι η περίφημη «θεωρία του ντόμινο» που εφαρμόσθηκε στην Ινδονησία και τη Ν.Α. Ασία βασίσθηκε στο ότι ενδεχόμενη πτώση του Βιετνάμ θα επέφερε την πτώση όλης της Νοτιοανατολικής Ασίας και θα αποτελούσε όντως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια τη Δύσης. Ετσι ερμηνεύεται και το γεγονός πως ο πόλεμος του Βιετνάμ πολεμήθηκε και χάθηκε στην Ουάσιγκτον.

Να θυμίσω ότι ο απερχόμενος τότε (19 Ιανουαρίου του 1961) Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ συμβούλεψε τον Kένεντι πως η απώλεια του Λάος -και άρα του Βιετνάμ- από τους κομμουνιστές θα σήμαινε την απώλεια όλης της Ν.Α. Ασίας. Ηταν ο ίδιος που είχε προωθήσει την περίφημη «θεωρία του ντόμινο», την οποία εφήρμοζε ιδιαίτερα στην Ινδονησία και στη Ν.Α. Ασία. Η συμβουλή προς τον Kένεντι το 1961 βασιζόταν στο ίδιο αξίωμα.

Η «θεωρία του ντόμινο» βασάνισε τις ΗΠΑ σε όλο τον πόλεμο του Βιετνάμ και πέρα από αυτόν. Αποτελούσε μια από τις δόλιες ιδέες στο ρεπερτόριο της εξωτερικής της πολιτικής. Πρόκειται για μια μηχανιστική θεωρία, επειδή προϋποθέτει μιαν απαραίτητη διαδοχή από μια αρχική αφετηρία ως ένα προκαθορισμένο τέλος. Διογκώνει τη σημασία οποιασδήποτε μεμονωμένης απώλειας, κάνοντάς τη να επεκτείνεται σε μια ολόκληρη περιοχή ή και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενα σχετικά μικρό μέρος του πλανήτη μπορεί να μεταμορφωθεί σε τεράστια καταστροφή αν αρχίσουμε θεωρητικά να προσθέτουμε σε αυτό έναν οποιονδήποτε αριθμό κρατών. Το μέλλον όμως δεν είναι ποτέ προκαθορισμένο. Η απώλεια του Βιετνάμ δεν έφερε την κατάληψη της Ν.Α. Ασίας από τους κομμουνιστές. Ενα χαμένο ντόμινο μπορεί να ρίξει κάτω άλλα ντόμινο, μπορεί όμως και να σημάνει έναν συναγερμό που θα σώσει άλλα ντόμινο. Με την απλοϊκότητα και τη μοιρολατρία της η θεωρία του ντόμινο καθιστά άχρηστες τις περαιτέρω σκέψεις... Τι... θυμάμαι τώρα!

Βεβαίως, η Αργεντινή από το 1991 έχει προσδέσει το πέσο με το δολάριο, στην ισοτιμία, ακριβώς, ένα προς ένα. Αλλά αυτό δεν αρκεί! Kαθώς ενώ πέτυχε να συντρίψει το τέρας του πληθωρισμού έπεσε θύμα της ισχύος του δολαρίου/πέσο που έπληξε βάναυσα τις εξαγωγές της κυρίως προς τη Βραζιλία που έχει υποτιμήσει το νόμισμά της από τον Ιανουάριο του 1999. Βεβαίως, ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Kάρλος Μένεμ επιδίωκε ως σωτηρία για τη χώρα του τη «δολαριοποίηση» της οικονομίας, προτείνοντας «ιερή νομισματική συμφωνία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δηλαδή κάτι παρόμοιο με την ΟΝΕ των 12 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξυπνη, βεβαίως, ως ιδέα, ωστόσο απορρίφθηκε τότε από τον Αλαν Γκρίνσπαν... που διέβλεπε ακριβώς τις παγίδες και τις αδυναμίες.

Η Wall Street έκανε προχθές ένα άλμα, εκπλήσσοντας ακόμη περισσότερο τη Main Street και την Πενσυλβάνια Αβενιου. Η «αγωνία» της Wall που της προκαλεί ο κλασικός «εφιάλτης» για τους Αμερικανούς που λέγεται Λατινική Αμερική, ξεπεράστηκε. Οι φόβοι για το ενδεχόμενο να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο οι νομισματικοί και χρηματιστηριακοί κλυδωνισμοί στην ευάλωτη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, εξαιτίας της κρίσης στην Αργεντινή, ξεχάσθηκαν. Οι «έγκυρες» αναλύσεις που σύστηναν τη φυγή(!) των επενδυτών από τις αγορές της Αργεντινής, τώρα αντιστράφηκαν...

Βεβαίως, για την οικονομική «διάσωση» της Τουρκίας ήδη πριν από μερικές εβδομάδες το ΔΝΤ είχε τριπλασιάσει(!) τη βοήθειά του δανείζοντας 10 δισ. δολάρια. Ενώ η Βραζιλία έχει πετύχει νέα, μεγαλύτερη βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Βλέπουμε με πολύ πρακτικό τρόπο την ειρωνεία της ιστορίας που - κατά σύμπτωση (?) - συνέβει στα μέσα της προηγούμενης αμερικάνικης/παγκόσμιας ύφεσης του 2001.
Βλέπουμε ακόμα μία φορά πως γίνεται ο φόβος να κυριαρχεί και οδηγεί παρορμητικά - ντόμινο - όποιους τον αφήνουν να φωλιάσει στη ψυχή τους.
Βλέπουμε επίσης πόσο εύκολο ήταν να επιλυθεί το πρόβλημα της Αργεντινής μέσα από το πρίσμα της παγκόσμιας οικονομίας. Το ότι ο λαός θα υποφέρει είναι βέβαιο, αλλά πάντοτε έτσι δε γίνεται;
Βλέπουμε επίσης ότι η λύση που πρότειναν οι Αργεντίνοι ήταν η δημιουργία μιας αμερικάνικης ΟΝΕ, κάτι που σήμερα διαθέτει η Ελλάς, με τους Γερμανούς να ηγούνται.

Οι ομοιότητες μας με την Αργεντινή είναι πολλές (από την ελληνική wiki):
οικονομικές: το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, την αβεβαιότητα του νομισματικού συστήματος, την υπερβολική γραφειοκρατία, περιορισμούς στο ελεύθερο εμπόριο, καθώς και αδύναμους νόμους σε συνδυασμό με διαφθορά.
πολιτικές: περίοδος ανεξαρτησίας μετά το 1815, η αμερικανοκρατούμενη χούντα που ανέτρεψε τον Περόν και η επακόλυθη περίδοςο
Όμως η μεγάλη διαφορά είναι η εξής: αυτοί έχουν πεσο εμείς ευρώ. Αυτοί έχουν κερδοσκοπική επίθεση στο νόμισμά τους, εμείς στα ομόλογά μας.

υγ Mην χάσετε τη συνέχεια του φιλμ Wall Street του 1987 (λινκ - link), Wall Street: Money Never Sleeps (λινκ - link) το οποίο αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2010.

Greed is good