29.1.10

HΠΑ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,7% στο δ΄ τρίμηνο

Με ρυθμό 5,7% ενισχύθηκε το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών το τέταρτο τρίμηνο του 2009, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό τριμηνιαίας ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από την Ουάσιγκτον.

Η ικανοποιητική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία υπερέβη τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα των Bloomberg News, οφείλεται κυρίως στην επαναλειτουργία των εργοστασίων συναρμολόγησης με στόχο την αποφυγή συσσώρευσης αποθεμάτων.

Επιβράδυνση καταναλωτικών δαπανών

Αύξηση 2% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, υποδεικνύοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο που είχαν αυξηθεί κατά 2,8%.

Αύξηση επενδύσεων

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, οι αγορές εξοπλισμού και λογισμικού ενισχύθηκαν κατά 13% το τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης μετά το 2006. Η άνοδος αυτή συνέβαλε στην αντιστάθμιση της πτώσης 15% στην κατασκευή εμπορικών κτηρίων, με αποτέλεσμα οι συνολικές επιχειρηματικές επενδύσεις να διαμορφωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου σε επίπεδα 2,9% υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο.

Άνοδος οικοδομικής δραστηριότητας κατοικιών

Ανοδικά κινήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους και η οικοδομική δραστηριότητα όσον αφορά στις κατοικίες, σημειώνοντας άνοδο 5,7%, μετά την εντυπωσιακή αύξηση 19% το προηγούμενο τρίμηνο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771684

No comments: