27.1.10

M. Lynch: "Καλό" το πιθανότερο σενάριο για Ελλάδα

Τέσσερα σενάρια που κινούνται από τις πιο αισιόδοξες έως τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία περιέχει έκθεση της Merrill Lynch με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου και τίτλο «What if?».
Κατά τον οίκο, που ακολουθεί στη… σεναριολογία τις Citi και Morgan Stanley, το κατά πολύ πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι «να τα κουτσοκαταφέρει από μόνη της». Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα προσαρμόζεται. Σφίγγει τη δημοσιονομική της πολιτική και βελτιώνει την αξιοπιστία των στατιστικών της αρκετά για να ξεφύγει από το πρόβλημα. Παρά τη θορυβώδη μεταβλητότητα, η Ελλάδα εξακολουθεί να αυτοχρηματοδοτείται (κάτι που αρχικά αποτελούσε πεδίο ανησυχίας), αν και η Ε.Ε. διατηρεί τη χώρα υπό καθεστώς πλήρους εποπτείας και πίεσης για περισσότερη δράση. Εντός έξι μηνών, οι αγορές ξεκινούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα «πέρασε τον κάβο». Κατά το ίδιο σενάριο τα μακροοικονομικά στοιχεία επίσης βελτιώνονται, λόγω της θετικής ώθησης από την υπόλοιπη Ευρώπη και τους συναλλακτικούς εταίρους γενικότερα, αναφέρει η M. Lynch.
Λιγότερο πιθανό είναι να χρειαστεί διάσωσή της την τελευταία στιγμή, ενώ πολύ απίθανο κρίνεται να υπάρξει χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης και εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει χρεοκοπία της χώρας με έξοδό της από την ευρωζώνη.
Οι επιπτώσεις για τις τράπεζες
Καθησυχαστική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών εμφανίζεται η Merrill Lynch, σημειώνοντας ότι, με βάση τα stress tests που έχει διενεργήσει, οι τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες ακόμη και εάν υπερδιπλασιαστούν τα NPLs και τα επίπεδα κάλυψης παραμείνουν τα τρέχοντα. «Οι τράπεζες μπορούν να διαγράψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να διατηρήσουν την ικανότητα επαρκούς κάλυψης για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός τριών ετών», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μειονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών όσον αφορά στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προσθέτοντας όμως ότι ακόμη και σε ακραία σενάρια η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις τράπεζες μέσω των εργαλείων repo. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, αυτό της «επιβίωσης» της Ελλάδας, η Merrill Lynch εκτιμά ότι το τραπεζικό περιβάλλον θα παραμείνει αδύναμο, με σημαντική μεταβλητότητα και με την κερδοφορία να παραμένει υπό πίεση εξαιτίας χαμηλότερης παραγωγής εσόδων και υψηλών προβλέψεων για επισφάλειες. Ωστόσο, οι τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σε περίπτωση διάσωσης της Ελλάδας, ο οίκος βλέπει σημαντική μεταβλητότητα στα spreads των τραπεζών και «ήπια» κέρδη σε μεσοπρόθεσμη βάση. Στα λιγότερο πιθανά ενδεχόμενα χρεοκοπίας της Ελλάδας οι προοπτικές για τις τράπεζες χειροτερεύουν, τονίζει η ML, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητο η χρεοκοπία της χώρας να οδηγήσει σε τραπεζική χρεοκοπία.
Δέκα λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν θα καταρρεύσει
1. Η άνετη πλειοψηφία της κυβέρνησης και η ελαστικότητα από συνδικάτα που πιθανώς μια δεξιά κυβέρνηση δεν θα απολάμβανε.
2. Αν η φορολογική μεταρρύθμιση αφορά λιγότερο στις κοινωνικές ομάδες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι ευκολότερη.
3. Ήδη η Ελλάδα συγκεντρώνει φόρους, τα έξοδα περιορίζονται.
4. Το 1/3 των ελληνικών εσόδων από εξαγωγές προέρχεται από τις υπηρεσίες μεταφορών που χτυπήθηκαν έντονα στο τέλος του 2008 με την κάμψη των εμπορικών συναλλαγών.
5. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και η τελευταία θα προσφέρει προστασία σε περίπτωση που χρειαστεί.
6. Αρκετές κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν την άνοδο στα δικά τους κόστη χρηματοδότησης - κίνδυνος που μπορεί να υλοποιηθεί αν το ελληνικό χρέος ανεβάσει τα spreads σε όλη την Ευρώπη.
7. Και αντίστροφα: Αν οι οικονομικές συνθήκες ήταν ήρεμες, η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν απίθανο να ήθελε να βοηθήσει ένα μικρότερο μέλος που δεν θα είχε σεβαστεί τους κανόνες.
8. Η Ε.Ε. και η ευρωζώνη είναι περίπλοκοι πολιτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι χρειάστηκαν δεκαετίες για να σχηματιστούν. Εκτίμηση του οίκου είναι ότι διακυβεύονται πάρα πολλά για να μην απλώσουν οι ιθύνοντες ένα χέρι βοήθειας.
9. Η Ελλάδα ήδη ανακοίνωσε κάποια μέτρα και προχώρησε σε κινήσεις όπως το να ανεξαρτητοποιήσει την υπηρεσία στατιστικής.
10. Η κοινή ισοτιμία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τα πιο εύθραυστα μέλη. Σύμφωνα με επίσημη πρόσφατη αναφορά της ΕΚΤ «θα ήταν νομικά ασύλληπτο μια χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ και να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. Το τελευταίο θα σήμαινε τη σημαντική απώλεια πολιτικής επιρροής.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/566528/Article.aspx

No comments: