Η διεύρυνση του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών, στο επίπεδο-ρεκόρ των 405 μονάδων βάσης, αναζωπύρωσε τη «σπέκουλα» ότι η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Η παροχή τέτοιας βοήθειας σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης δεν έχει ξαναγίνει στην 11χρονη ιστορία της ζώνης, ενώ δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διάσωση ενός μέλους της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου 53 δισ. ευρώ φέτος για να «βουλώσει» τις δημοσιονομικές της «τρύπες» και να επαναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Αυτήν την εβδομάδα συγκέντρωσε 8 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου, όμως αναγκάστηκε να το προσφέρει με πολύ υψηλή απόδοση.
Ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, κ. Jan Strupczewski, παρουσιάζει τέσσερα πιθανά βήματα που μπορεί να ακολουθήσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα, αν θεωρήσουν πως η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ελληνική κρίση να υποδαυλίσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.
Πρακτικά, σημειώνει ο δημοσιογράφος, η Ε.Ε. θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό των βημάτων αυτών. Θα πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θέλει να διανείμει τη βοήθεια με τη μορφή μικρών έκτακτων ενισχύσεων, κάτι που θα τη βοηθούσε να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της, ή με μία και μόνο «δόση», κίνηση που θα έπειθε τις αγορές ότι το πρόβλημα λύθηκε.
--- Επιδοτήσεις
Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2007 - 2013, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα λάβει επιδοτήσεις ύψους 20,21 δισ. ευρώ. Η διάθεση του υπολοίπου των κεφαλαίων αυτών προς την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εμπροσθοβαρής, κάτι που έχει ήδη γίνει στην περίπτωση χωρών-μελών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
--- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της Ε.Ε., η ΕΤΕπ αύξησε τον δανεισμό της προς χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης το 2009 κατά περίπου 40% και θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει κάτι παρόμοιο και για την Ελλάδα. Οι διοικητές της ΕΤΕπ -οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.- θα μπορούσαν να ζητήσουν επίσης από την τράπεζα να δανειστεί χρήματα από την αγορά και να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, με το σκεπτικό ότι αυτό αποτελεί επένδυση σε ομόλογα υψηλής απόδοσης και όχι διάσωση. Αυτό μάλλον θα χρειαζόταν συμφωνία στο Ecofin.
---Στήριξη μέσω δανείων
Η αγορά ελληνικών ομολόγων από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. μέσω των πρωτογενών και δευτερογενών αγορών θα μπορούσε να αποτελέσει την πιο απλή και νομικά καλυμμένη λύση, με το σκεπτικό ότι θα αποτελέσει επένδυση και όχι διάσωση. Αυτό μάλλον θα χρειαζόταν απόφαση των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε.
---Έκδοση ευρωομολόγου
Η ευρωζώνη, ως σύνολο, μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση κοινών ομολόγων. Η Ελλάδα θα αποκόμιζε μέρος των εσόδων από την έκδοση αυτή, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της. Αυτό το ενδεχόμενο θα απαιτούσε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., ενώ θα ήταν απαραίτητη η επικύρωση σχετικής απόφασης από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/566905/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment