Σε βρετανικά χέρια κατέληξε το μεγαλύτερο μέρος του πενταετούς ομολόγου που διατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το 26% της έκδοσης αποκτήθηκε από βρετανικούς κωδικούς, το 26% από ελληνικούς, το 9,6% από αμερικανικούς και το 2,6% από ασιατικούς. Από το σύνολο των 8 δισ. ευρώ το 42,3% αγοράστηκε από fund managers, το 28,5% από τράπεζες και το 12,8% από ασφαλιστικές εταιρείες. Το υπόλοιπο ποσοστό πουλήθηκε σε κεντρικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και hedge funds.
Η Εθνική, οι Κινέζοι και η Goldman Sachs
Αναστάτωση προκάλεσε χθες σε Αθήνα και Βρυξέλλες δημοσίευμα των «Financial Τimes», σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση συζητεί με διαμεσολαβητή την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το ενδεχόμενο πώλησης στην Κίνα ελληνικών ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα την είσοδο τραπεζών της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.
Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Εθνικής διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Goldman Sachs προωθεί τη διάθεση τίτλων του ελληνικού Δημοσίου στην κινεζική κυβέρνηση και στον φορέα State Αdministration of Foreign Εxchange (SΑFΕ), που διαχειρίζεται τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, τα οποία προσεγγίζουν σήμερα τα 2,4 τρισ. δολάρια. Ανάλογη ανακοίνωση διάψευσης εξέδωσε και η αμερικανική τράπεζα.
Greece Says Foreign Investors Bought Most of Five-Year Bonds
Greece sold almost 75 percent of its five-year bonds to international investors, including from the U.K. and France, the head of the nation’s debt agency said.
The U.K. bought more than 29 percent of the 8 billion euros ($11.3 billion) of notes sold via banks two days ago, according to Spyros Papanicolaou, director general of the Public Debt Management Agency in Athens. French investors purchased almost 8 percent and domestic buyers acquired more than 26 percent. The government said it received 25 billion euros of orders.
Το capital το έβγαλε στα αγγλικά__________________________
Σύντομο σχόλιο:
Σε αγγλικούς κωδικούς κατέληξε το 29% του τελευταίου εγχώριου ομολόγου, το οποίο τιμολογήθηκε με το ..ημι-καταναλωτικό 6.1% ενώ δε γνωρίζουμε ποιοι πήραν το 35% - λογικά υπόλοιποι ευρωπαίοι, Γάλλοι-Γερμανοί-κλπ.
Από τους FT έχουμε ρεπορτάζ που αναφέρει τη πρόθεση Κινέζων να εισέλθουν τόσο στα εγχώρια ομόλογα (25 δισ. ευρώ) όσο και στρατηγικό μερίδιο στην ΕΤΕ.
Νομίω ότι το 6.1% δεν υπήρχε ούτε στα πιο τρελά όνειρα των εγγλέζων, οι οποίοι δε θέλουν να το μοιραστούν με κανένα καθώς μπροστά τους έχουν το υπόλοιπο (τουλάχιστον 80% - λογικά ακόμα μεγαλύτερο καθως λήγουν και μερικά ακόμα) της φετινής έκδοσης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Κάνουν ότι μπορούν για να μη διαφοροποιηθεί γεωγραφικά η κατοχή των τίτλων προς την Ασία. Ότι μπορούν να μην χάσουν τους πελάτες.
No comments:
Post a Comment