26.1.10

Τα τρία σενάρια της Citigroup

Τα λόγια του Goethe επικαλείται η Citigroup σε έκθεσή της για την Ελλάδα σύμφωνα με την οποία τρία είναι τα σενάρια για το μέλλον της χώρας. Ο οίκος αναφέρει τα λόγια του Γερμανού συγγραφέα Johann Wolfgang von Goethe. «Οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο για τη ζωή καλύτερα από όλους». Η Ελλάδα είχε μία μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο τώρα είναι αντιμέτωπη με μία μεγάλη οικονομική κρίση και τα λόγια του Χαρίλαου Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» είναι ξανά επίκαιρα.

Τους τελευταίους δύο μήνες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν αναφερθεί στην κρίση και στα πλάνα τους σχεδόν καθημερινά ενώ από την άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΚΤ καθημερινά εκφράζουν ανησυχίες και υποστήριξη. Η αγορά ομολόγων και κεφαλαίου συνεχίζει να υποχωρεί. Δεν αρέσει στις αγορές αυτά που ακούνε από την Κυβέρνηση ή η πολιτική βούληση και η ικανότητα δεν είναι αρκετή αναρωτιέται ο οίκος. Επίσης αναρωτιέται μήπως η αγορές είναι τελείως λάθος. Στα σίγουρα η κρίση βοηθάει την Ελλάδα να λύσει προβλήματα δεκαετιών άμεσα αναφέρει η Citigroup .

Με βάση τις εκτιμήσεις του οίκου η Ελλάδα διαπραγματεύεται 10 φορές τα κέρδη του 2009 με μία αύξηση των κερδών ανά μετοχή 9% το 2010 ή 5% αν εξαιρεθούν τα κέρδη των τραπεζών ή 0% αν εξαιρεθεί η έκτακτη εισφορά. Τον Μάρτιο του 2009 η Ελλάδα στα χαμηλά της διαπραγματευόταν 8 φορές τα κέρδη του 2008 με την Ευρώπη να είναι στις 9 φορές. Πιστεύουμε αναφέρει ο οίκος πως οι προσδοκίες της αγοράς για την ανάπτυξη το 2010 δεν είναι ρεαλιστικές και βλέπει πτωτικό κίνδυνο. Είναι στο ιστορικό χαμηλό p/e αλλά υπάρχουν περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης για το 2010 σύμφωνα με τον οίκο και αυτό πριν ενσωματώσει τις απευθείας και μη επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από το Δεκέμβριο.

Τα τρία σενάρια του οίκου προβλέπουν: Πιθανότητα 50% για το βασικό σενάριο που υποθέτει ότι η Ελλάδα καταφέρνει τα περισσότερα από τους στόχους που έχει θέσει το 2010 (μειώνει το έλλειμμα κατά 4%). Η εμπιστοσύνη έχει κάπως αποκατασταθεί αλλά ανακοινώνονται και νέα μέτρα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο 2010. Νικητές στο ΧΑ βγαίνουν οι μετοχές των Εθνική, Κύπρου, ΟΤΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ. Η άνοδος θα είναι λόγω των αποτιμήσεων και θα έχει μικρή διάρκεια εκτός και αν βελτιωθεί η ορατότητα και τα μάκρο.

Στο δεύτερο σενάριο που συγκεντρώνει πιθανότητες 20% αναφέρει πως είναι και το καλύτερο σενάριο όπου η Ελλάδα καταφέρνει να πετύχει τους περισσότερους στόχους που έχει θέσει χωρίς να πάρει νέα μέτρα. Η αγορά γίνεται άνετη πλέον με τους στόχους της Ελλάδα και υπεραποδίζει.

Στο τρίτο σενάριο που είναι και το χειρότερο και συγκεντρώνει πιθανότητες 30% αναφέρει πως η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους τα spreads ανεβαίνουν περαιτέρω και πιέζεται η κυβέρνηση για πιο σκληρά μέτρα. Λίγους νικητές θα έχει το ΧA και μάλλον εταιρείες με μικρή έκθεση στην Ελλάδα (Coca Cola). Περισσότερη πίεση θα ασκηθεί στις μετοχές που υπεραπέδοσαν από το Μάρτιο του 2009.

πηγή

No comments: