Σε επίπεδα έως και 200% του ΑΕΠ θα μπορούσε να «εκτοξευθεί» το ελληνικό δημόσιο χρέος έως το 2030, αν οι σημερινές δημοσιονομικές πολιτικές διατηρηθούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες δημογραφικές τάσεις, αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2010 η Goldman Sachs.
Το ερώτημα που τίθεται δεν αφορά την ανάγκη δομικών δημοσιονομικών προσαρμογών, αλλά κυρίως την έκτασή τους προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, αναφέρει η έκθεση, στην οποία μεταξύ άλλων συγκρίνεται η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας με την αντίστοιχη της Ισπανίας και από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ δυσχερέστερη θέση».
Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που για το 2010 προβλέπονται στο -0,3% και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανησυχίας για τη δημοσιονομική τους βιωσιμότητα, αναφέρει η GS.
Η έκθεση κάνει λόγο για δομικής φύσης ελλείμματα και, στην περίπτωση της Ελλάδας, το έλλειμμα αντανακλά ένα διογκούμενο λογαριασμό μισθοδοσίας στο Δημόσιο και «όπως πρόσφατα μάθαμε, την ανάγκη εξυπηρέτησης υποχρεώσεων που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Αναφορικά με τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης έλλειψης ρευστότητας, η έκθεση σχολιάζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικά υψηλότερο χρέος που ωριμάζει βραχυπρόθεσμα, σε μία περίοδο που οι αγορές είναι εξαιρετικά νευρικές για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ανεβάζουν τα κόστη δανεισμού για τον κρατικό δανεισμό στην Ευρώπη.
Η GS εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 110% του ΑΕΠ για το 2009, διπλάσιο από της Ισπανίας, και ότι βραχυπρόθεσμα οι υπάρχουσες τάσεις θα διατηρηθούν, έως ότου με το πέρασμα του χρόνου εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια δημοσιονομικής προσαρμογής και καθώς θα αξιολογείται η ικανότητα των κυβερνήσεων να περικόπτουν δημόσιες δαπάνες, ακόμα και υπό τον κίνδυνο του σοκ για τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Το υψηλό κόστος δανεισμού έρχεται να "στοιχειώσει" την κυβέρνηση, επιβάλλοντας ένα "βαρύ" πρόγραμμα εξυπηρέτησης του χρέους για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνει η GS.
Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει ρευστότητα για αυτές τις υποχρεώσεις της πριν ακόμα προλάβει να κάνει το πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες θα είναι να πείσει τις αγορές ότι το σχέδιό της όχι μόνο είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, αλλά και ότι μπορεί να επαναφέρει την οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι.
Η GS εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελικά το Ecofin θα βοηθήσουν την Ελλάδα κάνοντας αποδεκτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αν και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας ως προς το κατά πόσο τα μέτρα θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
http://www.capital.gr/News.asp?id=893363
____________________
Kαι της Ιαπωνίας περί το 350%, της Αμερικής στο 180%, της Ευρώπης στο 160%....
Συμφωνώ!
υγ το -0.3% ανάπτυξη ΑΕΠ το 2010 είναι η εκτίμηση του εγχώριου ΠΣΑ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment