26.1.10

Στόχος του Ομπάμα, η αναβίωση της μεσαίας τάξης

Reuters, Associated Press

Πρωτοβουλίες υπέρ της μεσαίας τάξης, που έχει δεχθεί «επίθεση για πολύ καιρό» λόγω της ύφεσης, εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μια πρόγευση του πρώτου ετήσιου διαγγέλματός του προς το έθνος, το οποίο θα απευθύνει αύριο, Τετάρτη. Στις προτάσεις, προϊόν ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου υπό τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, περιλαμβάνεται: ο διπλασιασμός του αφορολόγητου ορίου για τη φροντίδα παιδιού για οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 85.000 δολαρίων. Η αύξηση κατά 1,6 δισ. δολάρια της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης οικογενειών που φροντίζουν συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Η επιβολή πλαφόν 10% επί του εισοδήματος στις δόσεις αποπληρωμής φοιτητικών δανείων. Και η επέκταση του αφορολόγητου ορίου σε επίπεδα αντίστοιχα των αποταμιεύσεων για συνταξιοδότηση.

Οδυνηρή ύφεση

«Πάρα πολλοί Αμερικανοί γνώρισαν δικές τους, οδυνηρές υφέσεις πολύ πριν οι οικονομολόγοι αποφανθούν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι «το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αναβιώσει η μεσαία τάξη».

Ενώ καταλαγιάζει η σκόνη από την απώλεια της Μασαχουσέτης ως έδρας των Δημοκρατικών -έδρας κρίσιμης για τη διατήρηση της απαραίτητης, για την έγκριση νομοσχεδίων, πλειοψηφίας των 60 ψήφων στη Γερουσία- κρίνεται ότι το αυριανό διάγγελμα θα έχει στόχο να δείξει πως ο Αμερικανός πρόεδρος κατανοεί τα δεινά των απλών πολιτών. Ζήτημα, βεβαίως, παραμένει πώς θα χειριστεί ο κ. Ομπάμα το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα περίθαλψης, αλλά και τι ακριβώς μέτρα θα αφορά -και με ποιο κόστος- το πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Εν ολίγοις, πάντως, το διάγγελμα, όπως και οι χθεσινές εξαγγελίες, αναμένεται να βρίσκονται στο πνεύμα της ομιλίας του προέδρου στο Οχάιο, την Παρασκευή, όπου κεντρικό μήνυμα ήταν η ανάγκη να επωφεληθούν όλοι οι Αμερικανοί από τα μέτρα ανόρθωσης της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Μπιλ Γκέιτς εξέφραζε από το Σιάτλ την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει, και προέβλεπε ότι οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν ώστε να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός. Τασσόμενος κατά της υπερβολικής παρέμβασης στην οικονομία, ο συνιδρυτής της Μicrosoft και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου κάλεσε τον κ. Ομπάμα να επικεντρώσει την πολιτική του σε μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως η εκπαίδευση, για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ύφεσης. Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Good Morning America», «παρότι η οικονομία επανέρχεται στους ρυθμούς της, χωρίς αλλαγές στις πολιτικές φόρων και επιδομάτων, δεν θα ισοσκελισθεί».

Ποιες θυσίες απαιτούνται

Σύμφωνα με τον κ. Γκέιτς, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα στον λαό για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και τις θυσίες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους. Ο ίδιος, σε επιστολή 19 σελίδων στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως πρόεδρος του Ιδρύματος Γκέιτς, τονίζει ότι οι επενδύσεις στην επιστήμη και την τεχνολογία είναι ικανές να αποφέρουν για τους φτωχούς περισσότερα αποτελέσματα από τη φιλανθρωπία και την κρατική βοήθεια. Και εκφράζει φόβους ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των πλουσιότερων χωρών αποτελούν αφορμή για τη μείωση της οικονομικής βοήθειας στον φτωχό κόσμο. Σε ό, τι αφορά τις ΗΠΑ, εκφράζει την ελπίδα πως οι απαιτούμενες θυσίες για την ανόρθωση της οικονομίας δεν θα οδηγήσουν σε περικοπές σε καίριους τομείς όπως η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες.

No comments: